6 etape pentru descoperirea stilului personal (partea 2)

Curatarea si reorganizarea dulapului, reformularea credintelor limitativa, luarea unui angajament fata de sine, la care adaug descoperirea preferintelor proprii si identificarea povestii proprii sunt primii pasi in calatoria catre propriul stil. Ii gasiti detaliati in prima parte a acestui articol, aici.

#4. Explorati ceea ce va reprezinta

Chiar daca nu va mai suportati garderoba, nu recurgeti la gesturi extreme: nu donati toate hainele intr-un weekend, nu faceti cadou prietenelor toate gentile si bijuteriile, nu va debarasati de absolut tot ce aveti prin sertare, dulapuri si debarale. Emisiunile de tip makeover/ relooking par spectaculoase, este adevarat; nu uitati, insa, ca ceea ce vedeti este

rezultatul multiplelor editari, refilmari, scenarii pre-aprobate, plus a unor bugete foarte mari). In realitate, schimbarile radicale au sanse minuscule de supravietuire cand nu sunt sustinute, pe termen lung, si de alte lucruri.

Incepeti cu „inceputul”, observati-va preferintele, tiparele, nevoile.

Care sunt piesele pe care le imbracati cu cea mai mare usurinta, in care va simtiti cel mai bine: rochiile? fustele? tricourile? camasile? blugii?
Care parte din garderoba voastra va seamana cel mai mult? Care transmit ceva din personalitatea voastra? Hainele de birou? Hainele de weekend? Piesele de ocazie? Lucrurile colorate si imprimate sau cele in tonuri neutre? Accesoriile ultra-elegante sau incaltamintea ultra-comoda?
Care va sunt hainele in care va refugiati cand nimic nu va vine si nu va convine? Care sunt cele in care va simtiti in sigurata? Dar cele care va ajuta sa va simtiti puternice si sigure pe voi?
De ce tip de imbracaminte va simtiti, spontan, atrase: de cele cu forme moi (tricotaje care va imbratiseaza, maneci raglan, decoltee care dezgolesc un umar) sau de cele cu linii ferme (sacouri clasice, fuste creion, camasi din poplin bine apretat, bluze cu umerii bine marcati sau usor exagerati)?
Va sensibilizeaza detaliile couture (asimetrii, broderii manuale, materiale pretioase, croieli destructurate moderne) sau simtiti ca nu sunt in acord cu viata si gusturile voastre?
Sau poate frematati cand vedeti orice tusa feminina si romantica: gulere din dantela, maneci bufante, volane si volanase, imprimeuri florale minuscule, culori pastel?

O data ce ati identificat motoarele preferintelor voastre vestimentare (si estetice), jucati-va cu ele. Nu va multumiti cu cu repetarea lor ad infinitum.
Spre exemplu, daca intelegeti ca sunteti mai curand genul”jeansi” decat „fusta midi”, explorati aceasta pista, fara sa indepartati de reperul central: probati croieli diferite, alte lungimi, alte culori. In locul obisnuitilor vostri jeansi negri stretch, alegeti sa probati un jeans albastru inchis cu lungime 7/8 (pana la glezna) si usor evazat. Reflectati apoi la tinuta in ansamblul ei: alegeti alte tipuri de stiluri, croieli, lungimi si volume de bluze, culori mai vii sau imprimeuri mai moderne, o pereche de incaltaminte mai sport sau mai moderna (in loc de balerini, oxforzi cu talpa groasa si zimtata; in loc de stiletto cu toc de 9, un pantof cu toc kitten de 4 cm).

In sfarsit, daca chiar simtiti nevoia sa va actualizati garderoba, alegeti 2 sau 3 piese forte – o bluza intr-o culoare vitaminizata, un top cu guler din dantela, un bluzon oversize, un sacou structurat intr-o nuanta eleganta, o pereche de cizme care se pot potrivit tuturor rochiilor, fustelor, salopetelor si pantalonilor…

Mai bine 2-3 piese splendide si de calitate, in loc de a readuce in dulap 15 piese mediocre si de calitate discutabila. Aveti nevoie doar de un suflu nou si de putina inspiratie, nu de o restructurare completa a sifonierului

#5. Imbunatatiti-va piesele de baza

Identificati-le, in primul rand. Nu, nu conform listelor generice care circula online, pentru ca nu exista obligativitatea ca basic-urile voastre sa fie basic-urile tuturor. Nu inseamna ca daca pe o lista vedeti scris „camasa alba impecabila, rochie neagra simpla, geaca scurta din piele, pulover din casmir cu decolteu V, jeansi albastri drepti, basketi Converse, trench bej”, exact aceleasi trebuie sa existe si in garderoba voastra. Lista de mai sus e generica, ultra-simplificata si unul din cele mai mari clisee din universului stilului. E ca si cum un medic v-ar spune ca aspirina este tratament si pentru dureri de cap, si pentru infertilitate, si pentru psoriazis, chiar si pentru tiroida Hashimoto.

De asta stilul personal se numeste „personal” si nu generic: pentru ca alegerile din garderoba trebuie sa va apartina si sa va reprezinte, nu sa fie neutre si impersonale.

Aveti dreptul sa preferati salopetele in locul rochiilor negre, sa purtati bluze cu imprimeuri multicolore in locul camasilor albe, sa alegeti un bluzon bomber in locul clasicei geci biker… Acordati-va posibilitatea de a va razgandi, stilul vostru va evolua oricum: peste 15-20 ani veti purta cu totul alt gen de haine fata de ceea ce imbracati azi.

Particularizati-va piesele spre care observati ca gravitati frecvent. Treceti, de pilda, de la negru la alb (in loc de camasi albe si jeansi negri, camasi negre si jeansi albi). Amuzati-va cu accesoriile. Purtati diferit bijuteriile.

Respectati-va gusturile dar, mai inainte de orice, faceti un efort sa va constientizati ce va place cu adevarat, ce stiti sa purtati deja, ce simtiti ca ati purta cu usurinta. Nu purtati sapte bratari la incheietura stanga si sapte coliere, doar pentru ca ati vazut undeva mentionat ca „acesta e trendul momentului”. Daca va complica viata, daca va incurca miscarile, daca nu sunt un tip de accesorizare pe care l-ati alege in mod natural sau crea voi inseva, nu sunt pentru voi. S-ar putea ca rezervate voua sa fie esarfele pictate manual care va inveselesc tinutele simple, curelele cu catarame spectaculoase, sosetele multicolore si jucause, palariile simandicoase… Considerati „ale voastre” doar acele elemente stilistice si vestimentare care va cer un efort minim, nu parcurgerea unui doctorat pentru a le putea purta.

#6. Deschideti ochii

Intr-o buna zi veti dori sa mergeti mai departe, sa va rafinati si mai mult stilul. Nu in sensul de a-l face mai elegant, ci de a ajunge la esenta lui. De a-l vedea atat in ansamblul lui, cat si ca structura, detalii. Daca vi se va parea complicat sa incepeti cu o foaie alba, cautati inspiratie. Nu pentru a copia sau reproduce exact tinutelealtora, ci pentru a continua sa filtrati ceea ce introduceti in propriul vostru univeers stilistic. Pentru a observa si pune in practica ce va anima, ce va bucura ochiul, ce simtiti ca e pe faza cu viata voastra. Atunci puteti rasfoi pagini de reviste, cauta pe Pinterest, salva postari de pe Instagram sau din look book-urile brandurilor al caror stil va place.

Va simtiti apropiata de stilul unei citadine, cu look-uri minimalist urbane? De al unei business woman care are nevoie de tocuri stiletto si sacouri perfecte pentru a se simti eficienta, competenta si autoritara? Sunteti adeptele tonurilor neutre si croielilor sobre? Sau preferati, mai curand, melanjurile de imprimeuri exotice si piesele in culori indraznete?

Nu le puteti avea pe toate. De aceea continui sa repet: reintorceti-va, de fiecare data, la ce va place cu adevarat si la ce va reprezinta. Acela e stilul vostru.

Pe masura ce probati tinute diferite, chiar daca hainele respective se aseaza perfect pe silueta voastra, dati-va timp de gandire:

ma simt cu adevarat comod in haina asta? As avea chef sa o port imediat, tot restul zilei? Ma vad pe mine in oglinda sau parca e o alta femeie? Pot imbunatati in vreun fel tinuta asta sau as purta-o exact asa cum am luat-o de pe manechin? Incerc oare sa creez un personaj fictiv, care nu are legatura cu cine sunt? Daca verific cum ma simt in aceasta tinuta, sunt mai increzatoare si mai relaxata sau mai stanjenita si stresata? Tinuta asta e compatibila cu stilul meu de viata, cu ceea ce fac in fiecare zi? Pe cine incerc sa multumesc cu aceasta haina?

Nu spun ca e nevoie sa va puneti toate aceste intrebari, in aceasta ordine. Insa oferiti-va aceasta pauza – pentru evaluare, pentru a va folosi de criteriile proprii de selectie, pentru a nu va grabi sa cumparati ceva ce nu e pentru voi. Stilul nu se rezuma la a cumpara o haina in marimea buna, la pretul corect.

Chiar daca efectul unei tinute noi este agreabil sau chiar fantastic, hainele-fantezie vor ramane nepurtate, in fundul dulapului. Nu acesta a fost scopul efortului vostru din toti ceilalti 5 pasi anteriori.

Descoperirea stilului personal nu este o „misiune imposibila”. Din contra, este o misiune realizabila: uneori sunt necesare 6 etape, alteori e nevoie de 5 pasi sau de 10 intalniri. Cinci dintre ele – obiectivele, clarificarea preferintelor, inspiratia, sistematizarea, planificarea – le putem parcurge impreuna, in 5 intalniri consecutive, in prorgamul „In Explorare”. V-am mai povestit despre el: urmatoarea grupa incepe la jumatatea lui septembrie si aici sunt toate detaliile. Cand spun ca le parcurgem impreuna, chiar asa este: ne intalnim live, de 5 ori, si petrecem impreuna cate 2-3 ore, de fiecare data. Cu exercitii, cu teme, cu intrebari si solutii, cu coaching, ghidaj si recomandari, si cu multe multe lucruri de invatat. Fara sa fie un curs pe „repede-inainte”, in cele 5 intalniri veti realiza ceea ce altfel v-ar lua cateva luni de zile… Inscrierile sunt deschisa, vom lucra in grup restrans (de max 8 persoane) si imi puteti scrie aici.

close

Nu rata nici un trend!

CITEȘTE POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE