Mituri despre animal print și cum să scăpați de prejudecățile din jurul lui

Acest articol s-a născut din frustrarea mea personală vizavi de un imprimeu elegant, stilat și extrem de versatil care, din păcate din cauza unor personaje cu notorietate nemeritată, a fost demonizat în societatea românească.

Și vreau să pun accent pe faptul că doar în România hainele cu inspirație animală sunt văzute ca fiind vulgare. Din cauza faptului că anumite personaje mondene cu multă expunere la tv și în presa scrisă au combinat printul leopard cu o conduită nedemnă în care se exagera cu artificiile de înfrumusețare într-atât de tare încât au devenit grotești și vulgare, au popularizat și au stigmatizat în același timp un element stilistic care de fapt este neutru, și care poate transforma orice ținută banală într-una super stylish. 

Deja mă și amuză titlurile de genul “Animal print este din nou în tendințe” pentru că nu, nu este din nou în tendințe. Este un clasic pe care îl reinterepretăm de decenii bune, și pe care societatea românească încearcă să îl reintroducă ca pe o noutate că poate uităm prejudecățile create în jurul lui din cauza personajelor de mai sus. 

În fine, mie îmi plac printurile cu tematică animală, în principal cele cu leopard și zebră, și vreau să vă schimb perspectiva asupra lor. Vreau să vă provoc să le priviți prin ochii mei și, ca de obicei, să vă scutur de prejudecăți pentru a vă ajuta să deveniți cea mai autentică versiune a voastră. Nu-i nimic dacă în continuare nu vă vor plăcea, mi se pare un mare câștig și dacă doar le veți înțelege, iar data viitoare le veți privi altfel pe alte persoane. Ce spuneți de propunerea mea?

Inițiam mă gândisem să scriu câteva mituri și să aduc argumente pentru a le combate, dar mi-am imaginat cum voi alătura imaginile unor regine cu cele ale unor personaje autohtone (foste asistente pe la cine știe ce emisiuni), și mi s-a părut extrem de nepotrivit, mai ales în contexul în care simbolul Monarhiei Europene s-a stins de curând din viață. 

Așadar, în acest articol ne vom concentra ca de obicei pe educarea stilistică. Pentru că, de ce nu, dacă tot gafăm, macar să o facem în cunoștință de cauză, cu stil, și cu îndrăzneală. Această îndrăzneală înseamnă de fapt să ai curajul să arați lumii cine ești și ce simți. Și din punctul meu de vedere e nevoie de mult curaj pentru a face asta, iar din partea mea aveți doar apreciere. 

Am început acum mulți ani să port imprimeul de leopard în doze mici și pornind timid cu piese mici: niște cercei, apoi un fular, un guler la o jachetă de iarnă, niște botine, o cardigan și până mi-am achiziționat în mod asumat prima rochie animal print.

Pe de o parte o aveam în minte pe Madonna din anii ‘80 care era un adevărat icon și trend setter, iar pe de altă parte asistentele TV ale momentului care-mi erau un exemplu clar de așa NU. Gândiți-vă că aveam doar un pic peste douăzeci de ani, eram supraponderală și activam în domeniul frumuseții în România – țara prejudecăților, standardelor și etichetelor. Cum să nu simt nevoia de puțin animal print când trăiam într-o junglă urbană? 

Este sau nu imprimeul cu tematică animală vulgar?

Ce este vulgaritatea de fapt? Ține doar de vestimentație? Clar nu. Vulgaritatea este o atitudine și un comportament deopotrivă. Un om (bărbat sau femeie) poate fi vulgar indiferent dacă poartă o cămașă de mătase cu imprimeu leopard.

Iar aceeași cămașă de mătase cu imprimeu leopard combinată cu un pantalon țigaretă de stofă, o vestă în culoare închisă și pantofi Oxford poate arăta casual-chic/office-chic, în timp ce dacă o combini cu un jeans cu rupturi multe, curea cu cataramă mare și sclipitoare, pantofi lăcuiți de culoare roșie și lanțuri aurii multe și opulente poate arăta vulgar. V-ați imaginat ținutele de mai sus pe o femeie sau pe un bărbat? Eu special am ales niște ținute gender neutral ca să vă demonstrez că anumite elemente stilistice nu au gen, la fel cum trăsăturile de caracter precum vulgaritatea nu sunt specifice doar femeilor și în niciun caz unui element vizual.

Deci nu imprimeul este vulgar, ci persoana care îl poartă poate avea o atitudine vulgară sau poate să îl pună în combinații nefericite. 

În plus, pe vremuri a purta blană de animale sau imprimeu cu tematică animală era un simbol al statutului și al bunăstării. Să ne gândim doar la capele sau gulerele mantiilor regilor și reginelor. Dar nu neg și faptul că imprimeul cu tematică animală ne trimite cu ușurință gândul la o imagine sexy. Iar sexy este okm atât timp cât asta îți dorești să transmiți și îți construiești look-ul în jurul acestei stări. 

Câte tipuri de animal print există?

Câte animale există. Știai că dacă porți un imprimeu cu gărgărițe intră în categoria animal print? Bănuiam eu că nu, pentru că gărgărițele sunt prea drăgălașe pentru a fi purtate de persoane vulgare.

Mulți oameni nici măcar nu fac diferența între leopard, ghepard, jaguar și tigru – și le califică pe toate ca fiind leopard print. Nu-i o greșeală capitală, dar dacă tot îl porți (sau îl detești) măcar să știi cărui animal te adresezi, nu? 

Așadar, ca un exercițiu simpatic, încearcă sa identifici mai întâi ce animal porți tu sau persoana pe care o judeci. 

Cum combinăm animal print?

Stacy London a declarat acum mult timp că imprimeul cu tematică animală este neutru și eu sunt de acord cu ea. De fapt, pe mine Irina Markovits (care pentru mine este un mentor și un reper în lumea stilistică) care mi-a explicat foarte clar de ce animal print este atât de ușor de combinat fiind compus din tonuri neutre, m-a ajutat să mă scutur și de ultimele firimituri de prejudecăți. 

Ce culori avem de obicei în imprimeurile cu tematică animală? Negru + maro, negru + galben, negru + alb, roșu + negru + alb (dacă ne gândim la o vulpe), deci combinații simple, în tonuri neutre dacă e să le descompunem. Practic, nimic nou pentru cei care preferă stilul simplu și safe al maroului, negrului și bejului. 

Un sfat care este literă de lege și pe care îl dau și eu mai departe către voi este primit tot de la Irina Markovits care mi-a zis că leopard printul merge cel mai bine cu culorile pietrelor prețioase: rubin, smarald, ametist, safir etc. Așa se explică și de ce cele mai iubite și mai stilate combinații sunt cele leopard print + roșu, leopard print + verde sau leopard print + mov.

Frumusețea acestor imprimeuri diverse este tocmai paleta bogată de alegeri pe care o poți face: poți combina leopard print cu negru/maro/bej/alb/gri, cu roșu/verde/mov/albastru, cu pasteluri sau cu culori tari precum cele neon. Vă mai amintiți de trendul color blocking de la începutul anilor 2010 (care a și revenit în forță în sezoanele de vară din ultimii ani)? Doar imaginați-vă o ținută astfel: pulover ovesized mov intens, fustă dreaptă verde crud și o geantă medie leoaprd print. Vă place imaginea? Vă deranjează ceva? Vă deranjează asocierea dintre mov și verde sau elementul animal print?

De asemenea, unul dintre motivele pentru care am ales să nu folosesc țesătură clasică de căptușeală la sacourile #IDuFashion este că mi-am dorit să existe o coerență în colecția mea de haine care să vă ajute să combinați cu ușurință piesele între ele. Eu am ales să folosesc mătasea rochiei Ioana pe post de căptușeala pentru sacourile pe roșu, negru și verde smarald pentru că pe lângă experiența senzorială plăcută pe piele, arată demențial alăturarea de culori. 

În plus, mătasea rochiei Ioana se regăsește în acea vipușcă la fusta conică, la topul animal print, sacou. Practic, dacă îți achiziționezi pantalonii conicii, topul animal print, fusta conică, sacoul și rochia Ioana poți combina aceste elemente obținând 6-8 ținute diferite. 

Maro și negru

Am auzit la multe femei că nu le place combinația de negru cu maro. Afirmație cât se poate de validă pentru că accentul este corect pus pe acel “nu îmi place” care exprimă asumarea unei păreri subiective. Eu cu cei/cele care spun că maro nu merge cu negru am am o problemă. Cine a stabilit asta? Că natura ne demonstrează contrariul, iar de multe ori anumite tonuri de maro chiar conțin negru. 

Dar doar uitându-ne la blana unui leopard, a unui ghepard sau a unui tigru vedem cât de frumos se pot îmbina tonurile acestora două. 

Tu în ce echipă ești? Mie personal mi s-a părut atât de firească această asociere încât am devenit conștientă de ea abia când am început să aud persoane în jurul meu zicând că nu le place cum arată maro cu negru.

Există sau nu reguli pentru a purta animal print?

Am tot citit pe această temă încercând să descopăr vreo formulă magică, dar literatura de specialitate ne recomandă să ne ghidăm după regulile clasice după care e bine să ne ghidăm când construim o ținută:

Să ținem cont de Teoria culorilor:

  • Fie urmărim linia culorilor complementare, fie pe cea a celor analoage (3 culori alăturate pe cercul culorilor). Exemplu: pulover pe gât vișiniu, fustă mov, cizme fucsia și o curea lată în talie sau o poșetă leopard print. 
  • Să asociem o culoare tare. Exemplu: zebră + fucsia (una dintre combinațiile mele preferate).
  • Nuanțele să fie apropiate în cazul în care combină mai multe imprimeuri.

Să respectăm proporțiile când construim o ținută și să facem alegeri care flatează tipul nostru de siluetă. Aici am făcut un video în care explic cum să aflați ce tip de siluetă aveți și am facut recomandări pentru fiecare tip în parte.

Să existe o armonie în texturile țesăturilor alese. Aici știu că este deja este ceva mai avansat, dar nu trebuie să vă limitați la recomandarea generală bumbac cu bumbac, rayon cu rayon etc, ci putem combina și alte tipuri de texturi. 

Sfaturi pentru a “tempera” imprimeul cu tematică animală până te acomodezi cu ideea:

  • acoperă cu un cardigan sau un trench într-o culoare uni. De exemplu, peste o rochie leopard print poți purta un pulover și deja ascunzi jumătate din piesă.
  • Alatură-l culorilor tari (de exemplu nuanțele neon) și atunci nu va mai fi punctul central de atenție.
  • Pentru început poartă o singură piesă animal print într-o ținută sau poți începe cu un accesoriu. Chiar ieri am văzut o doamnă la restaurant într-o ținută relaxată formată din jeans albastru skinny, o camașă oversized din bumbac neagră, o geantă mare tote maro și balerini leopard print. Arăta foarte bine. 
  • Vrei să combini două imprimeuri diferite, să zicem unul animal print și unul cu buline (că tot sunt printurile mele preferate). Cum faci? Două sfaturi am pentru tine: caută să aibă cel puțin o culoare în comun și/sau pune o piesă uni între ele. 

Și aici îmi voi încheia pledoaria în favoarea animal print. Vă mulțumesc tare mult că mă citiți și sper că și de data aceasta v-am adus informații folositoare pe care să le puteți aplica cu ușurință în viața de zi cu zi. Dacă mai aveți întrebări aș aprecia tare mult să le adresați în căsuța de întrebări aici pe blog, iar dacă aveți sugestii de subiecte pe care să le abordez aș fi foarte fericită să vă fac pe plac. 

Bonus: data viitoare vom discuta despre variațiunile nenaturale ale imprimeului cu tematică animală. După cum vedeți și eu am integrat în colecțiile mele acest tip de variațiuni. Ca să nu mai zic de nebunia de bomber TOP ONE OF A KIND pe care l-am creat în stilul meu, și care știu că nu este pentru toate gusturile.

Comments

comments

close

Nu rata nici un trend!

CITEȘTE POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE