Ce spune despre noi bagajul de vacanta

Complexele noastre, echilibrul dintre viata noastra personala si cea profesionala, relatia cu shoppingul, disciplina si excesul: toate ies la suprafata in momentul cand ne pregatim bagajul pentru orice fel de vacanta, excursie sau calatorie…

Gata, ne apropiem de finalul sezonului de vacante si concedii. De la inceputul verii si pana acum am avut timp sa testam metodologii si instructiuni de impachetare, sa experimentam ba un bagaj minimalist de tip capsula, ba variante de saci vidati in care incape jumatate din garderoba. Din cand in cand ne-am lasat inspirate de colaje de pe Pinterest sau de liste propuse de bloggeri de stil (si eu ma fac vinovata de asa ceva, am scris vreo patru articole – cele mai recente sunt aici si aici, cele mai vechi sunt aici si aici)…

Bagajele mele nu sunt excesive si arhipline, dar nici ultra-lejere si super minimaliste. Sunt… moderate, optimizate, echilibrate. Si, desi vad frecvent garderobe care imi sunt straine, ma fascineaza bagajele altora. Le vad drept oglinzi ale sinelui, oglinzi pe care le caram peste granite, portrete pe care le desenam in graba si pe care ni le dorim fidele unui sine ideal (care traieste o viata ideala).

Pentru ca, vedeti voi, vacantele sunt acele momente in care suntem, in acelasi timp, profund noi insene, reduse la esenta, dar si complet in afara noastra, extrase din familiar si din cotidian, expuse, eliberate fortat de armura necesara activitatilor noastre sociale si profesionale, lipsite de hainele, accesoriile, mastile pe care contam 350 de zile pe an.

Pai cum sa nu ne afecteze alegerile vestimentare toate aceste noi contexte?

Nu ne putem ierta o vacanta ratata

Sa ai bagajul pregatit inseamna sa declari cine esti in momentul in care iti suspenzi mai toate activitatile cotidiene. Nu mergi la job, nu duci sau iei copiii de la scoala, nu stai in trafic, nu stai la coada la supermarket, nu faci vizite socrilor, nu ai sedinte cu colegii sau cu parintii, nu faci curatenie si ordine in casa, nu gatesti, nu mergi la sala, nu treci pe la mall, nu tii dieta, nu te stresezi pentru locul de parcare, nu te trezesti la ora fixa, nu ai grija laptopului sau telefonului de serviciu…

Vacanta este o paranteza incantatoare, care se deschide timp de 1-2 saptamani si intre care punem nenumarate asteptari. Cu cat am fost mai aproape de burnout in lunile precedente, cu atat mai mult aceasta evadare din cotidian va fi decisiva pentru moral, sanatate si respect de sine.

In timpul acestui armistitiu bine-meritat, fiecare zi conteaza pentru a readuce echilibrul in viata personala si profesionala. Mai mult, fiecare zi ne aduce mai aproape de ideea pe care ne-am facut-o despre ce inseamna o viata reusita. Drept urmare, de-a lungul anului putem trece peste multe esecuri si dificultati, dar nu ne vom ierta pentru o vacanta ratata.

Asa ca, data fiind urgenta dorintei de a profita de vacanta, fiecare haina va spune o poveste despre cum vedem noi libertatea castigata si relaxarea regasita. Fiecare piesa ne va aduce mai aproape de sinele nostru ideal. Aceasta versiune a noastra la superlativ, care stie sa savureze fiecare secunda, sa isi ofere amintiri fantastice, sa se relaxeze din varful degetelor de la picioare pana in varful capului, sa transmita pofta de viata, seninatate si bucurie in fiecare fotografie…

Partea umbrita a sezonului costumului de baie este, desigur, ca este si anotimpul fotografiilor de vacanta. Cele in care suntem cel mai putin imbracate. Cele in care ne imortalizam cel mai frecvent. In fata obiectivului foto, e cazul sa facem pace cu imaginea corpului nostru si cu hainele imbracate, sperand ca le-am ales bine. Pentru ca daca cliseul functioneaza, peste ani vom privi aceste fotografii si ne vom felicita (sau nu). Asa functioneaza masina timpului: ne garanteaza ca vom retrai aceste zile fericite peste trei luni, peste trei ani sau peste trei decenii.

Ne punem in bagaj sperantele, fanteziile si complexele

Jocul de-a facutul bagajului ne poate da ameteli. Da, vrem sa profitam de vacanta, sa savuram fiecare moment, sa fim si sa ne simtim libere (de obligatii, de restrictii, de asteptari)! Dar… introducand in ecuatie si variabila maximei fotogenii posibile. Aici incep sa apara fisurile, pentru ca deseori femeile recurg la smecherii ca sa reconcilieze confortul, lejeritatea, naturaletea cu stilul. Adica: fac eforturi, compromisuri si concesii. „Imi iau paleta de machiaj waterproof si ondulatorul, si renunt la setul de 12 bratari arabesti care ar da atat de bine pe pielea bronzata!” sau „Nu imi iau si tenisii albi din panza, si espadrilele negre, dar atunci am loc de al treilea costum de baie si de sandalele aurii…”

Pentru unele dintre noi, aceasta „provocare” estivala incepe cu mult inaintea pregatirii bagajelor. Am remarcat asta de cand am inceput sa-mi tin o contabilitate (relativ precisa) a achizitiilor de shopping. „Varful” turelor mele de shopping s-a situat, ani la rand, la mijlocul sezonului cald, atunci cand uzura acumulata in luni de munca si nerabdarea de a lua distanta fata de cotidian se combina, se activeaza reciproc si-mi agita visele mai multor nopti de vara.

Pe cate costume de baie, sandale, fuste si cercei ne-am vandut nelinistile si reveriile estivale? Cate piese am probat, ce prioritati am negociat, cate cheltuieli inutile am facut in numele unui loc cu nume exotic?

Si ce spune despre noi faptul ca, la momentul inventarului, despachetarii si adevarului, avem la noi mai multe tinute de plaja decat zile de far niente? Sau mai multe rochii sofisticate, multicolore si vaporoase decat ocazii de cocktailuri la asfintit? Aaaa, dar si optiunea cealalta, negocierea continua cu tine insati, cum o suportam? „Sa nu iau cu mine tot dulapul, sa nu impachetez chiar tot, dar la ce sa renunt? Si daca exact pe aceasta voi dori sa o imbrac?” Ganduri repetitive, sentimentul ca te tradezi putin cu fiecare umeras care ramane in dulap… Drama.

De aceea spun ca in bagaj nu punem doar haine. Punem sperante, fantezii si complexe. Ca intr-un soi de mare blender emotional, din care toate vietile noastre ar trebui sa iasa – teoretic! – resetate, reconectate, relaxate. Bateriile reincarcate, echilibrul restabilit.

Sa-ti faci bagajele inseamna, deci, sa onorezi toate aceste proiectii, reusind sa-ti mentii demnitatea si distanta fata de ele. Si tocmai in aceasta parte a exprimarii noastre devenim cu adevarat conectate cu emotiile, trairile, simturile si gandurile noastre. In acest periplu interior, care este necesar pentru a putea inchide fermoarul, lacatul, capitolul, usa. Si care incepe cu mult timp inainte de imbarcare.

close

Nu rata nici un trend!

CITEȘTE POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE