Analiza de look: editia #1

De 15 ani, cam de cand am inceput sa lucrez ca stilist personal, ma lovesc zilnic si constant de imagini cu tinute. In timp, pe langa exersarea memoriei vizuale si acumularea unei tone de cunostinte in materie de siluete, stiluri, moda, tendinte si arhitectura a outfiturilor, am ajuns sa simt aproape instinctiv daca o tinuta „functioneaza” sau nu – si de ce!

Asa ca mi-ar placea sa va pot transmite si aceasta aptitudine. Nu ca sa deveniti stiliste, ci pentru ca sa aveti in tolba un instrument care sa va ajute sa va analizati diferit, obiectiv, cu ochi de estet, felul in care va imbracati. Ca sa intelegeti de ce eu tot repet ca „nimeni nu se naste cu stil, e o aptitudine care se cultiva”. Ca sa realizati ca nu e nevoie sa participati la „Bravo, ai stil!” ca sa aveti stil…

Drept urmare, astazi initiez si lansez aceasta rubrica, Analiza de look, in care am sa prezint cate 3-4 tinute diferite. Apoi am sa detaliez ceea ce merita retinut din fiecare tinuta, in speranta ca veti intelege (si poate prelua) felul in care eu observ, evaluez si caut sa imbunatatesc un outfit.

Tinuta 1#: Mix & match: intre clasic si casual-modern

Plusurile +

  • camasa oxford: suficient de masculina cat sa „destabilizeze” putin fusta plisata, ultra-feminina
  • materialul fustei cu pliseuri soleil (sau acordeon): are o anume rigiditate, care o ajuta sa-si pastreze linia, miscarea si volumul; altfel, daca materialul ar fi fost moale (voal din poliester, vascoza, jerseu din bumbac), fusta si-ar fi pierdut din personalitate
  • cele doua nuante de albastru (bleu si albastru metalizat) sunt suficient de diferite pentru a crea impresia de asortare, conservand armonia cromatica
  • camasa lejer descheiata si tenisii sunt detaliile care minimizeaza aerul sobru, clasic al tinutei si ii adauga nota necesara de modern si decontractat
  • ochelarii de soare, prin culoare, grosime a ramelor si linie clar definita, aduc structura partii superioare a corpului

Posibile imbunatatiri

  • o bratara subtire argintie, care ar fi accentuat gratia si finetea incheieturii
  • tenisii ar fi avut de castigat daca erau 100% albi sau daca ar fi fost inlocuiti de o pereche de sandale negre, cu talpa groasa si barete late

Tinuta #2: Masculin/ feminin, cu nonsalanta

Plusurile +

  • efectul supradimensionat al pantalonului unisex este tinut in frau de rularea lui – la o buna inaltime (fata de pantof si glezna) si perfecta latime (a mansetei) -, precum si de talia inalta prinsa cu o curea suficient de lata. Impreuna, creeaza un efect placut vizual, ansamblul are un joc bun al proportiilor.

Posibile imbunatatiri

  • cu camasa introdusa frontal in betelia pantalonilor si lasata libera la spate, outfitul ar fi avut o linie mai curata, mai armonioasa, poate chiar mai structurata. Asa cum apare in fotografie, tinuta e mult prea destructurata, efectul e la limita neglijentei, iar talia nu mai e remarcata.
  • forma prea „moale” a gentii-plic este un ecou al liniei nedefinite a camasii. As fi preferat ca in tinuta sa fie introdus un element angular, un obiect cu forma clar conturata (o geanta cu linie geometrica, de pilda) pentru ca alura relaxata a tinutei sa fie sublimata
  • daca sandalele ar fi avut talpa usor rotunjita in partea din fata, in loc de a fi patrate, intregul ansamblu ar fi avut o nota subtila de feminitate si seductie

Tinuta #3: Piese basic, cu un twist

Plusurile +

  • innodat frontal si purtat cu manecile rulate, tricoul alb capata personalitate, iese din banal
  • rujul rosu, sofisticat, contrazice natura casual a tricoului si genereaza un excelent contrast vizual

Posibile imbunatatiri

  • acumularea de bijuterii este, din start, o idee buna cand vrei sa schimbi registrul pieselor foarte simple. Cu toate astea, recomandarea mea este sa incercati mentinerea unei anumite armonii intre piesele alese: intre inele si bratari, intre bratari si cercei, intre cercei si coliere… Altfel, absenta unui punct comun intre bijuteriile purtate (materialul din care sunt facute, culorile, dimensiunile, stilurile) risca sa genereze o cacofonie vizuala, care nu face decat sa paraziteze rezultatul final. Asa cum se intampla aici. Nici una dintre bijuterii nu iese in evidenta, si nici efectul cumulativ nu spune nimic.

Tinuta #4: Vara sobra, in culori inchise

Plusurile +

  • vara, bleumarinul adauga o nota de minimalism si modernitate pieselor romantice, boho sau folk
  • proportia dintre adancimea decolteului si lungimea rochiei este ideal; cele doua se echilibreaza reciproc
  • rujul rosu nestrident permite ca aceasta tinuta bazata pe simplitate sa capete o nota de sofisticare, la o ultima privire aruncata in oglinda

Posibile imbunatatiri

  • nici foarte delicate si minimaliste, nici masive si ultra-moderne, sandalele sunt un model asa-si-asa, al caror stil le impiedica sa aduca ceva pozitiv intregii siluete. In materie de accesorii, eu recomand sa se aleaga o „tabara”, un stil care fie sa completeze in mod egal tinuta, fie sa fie un element disruptiv. De exemplu, la aceasta rochie as fi ales fie o pereche de Birkenstock Arizona Love (sau ceva foarte similar), fie un model de sandale gladiator, cu barete incrucisate foarte subtiri, fie niste sandale minimaliste, cu toc mediu si barete in Y sau paralele.
  • geanta e… nicicum. E genul de geanta scolareasca, care se potriveste unei tinute cu jeansi boyfriend si camasa supradimensionata. Suprafata ei neteda accentueaza efectul dat de simplitatea rochiei, pana la punctul in care impreuna ele devin plictisitoare. Un cos din paie impletite sau o geanta in care rafia sta alaturi de manere din piele ar fi insuflat mai multa vitalitate acestui outfit.

Genul acesta de observatii, sugestii si recomandari particularizate fac si ele parte din 30 days of styling. La (aproape*) fiecare fotografie pe care tu, ca participanta la program, o postezi pe grupul privat de fb, iti voi scrie ce functioneaza si ce nu, ce merita imbunatatit, ce e necesar sa fie schimbat sau eliminat. Cu plusuri si minusuri, la fel ca aici. Cu maxima atentie la detalii, pentru ca am ochiul format si vad mai ales ceea ce e putin evident: proportiile si arhitectura tinutei, alaturarile de texturi sau de culori, absenta sau excesul de accesorii, asortarile fortate, amanuntele care sunt in plus sau care nu sunt in armonie cu celelalte, maruntisurile pe care poate si intuitia ta le observa dar nu ar stii sa le indice cu claritate. Acel „punct pe I”.

(*cand tinuta nu are nevoie de imbunatatiri sau schimbari, nu comentez!)

In plus, la 30 days of styling primesti 30 de lectii zilnice de stil, astfel incat sa inveti zilnic ceva nou, pas cu pas, strop cu strop. Nu fortat, nu cu polonicul, cu in graba.

Stii ce mai primesti?
Inspiratie.
Incurajare.
Un ritual matinal, care poate deveni o obisnuinta si o redescoperire a feminitatii tale.
Niste timp pentru tine si un respiro de la stresul deciziei zilnice (pentru ca primesti o tema de tinuta, verificata si gandita, tot ce ai de facut e sa cauti in dulap piese similare).
Sentimentul de siguranta ca, in acea zi si in urmatoarele 29, esti bine imbracata.
30 de motive sa nu faci shopping pe perioada programului.
Apartenenta la un mic grup de femei, care parcurg – in acelasi timp si in acelasi ritm – aceeasi experienta de descoperire, invatare si conectare pe care o ai si tu.

Urmatoarea grupa de 30 days of styling incepe la 1 august.
Contributia este de 275 lei pentru cele 6 saptamani de program.
Iti poti rezerva locul cu un mail la [email protected]

close

Nu rata nici un trend!

CITEȘTE POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE