Cum iti armonizezi noua culoare a parului cu pigmentatia tenului?

Sa treci de la culoarea ta naturala de par blond la roscat, brunet intunecat sau la o nuanta fantezista este in sine o alegere dificila. In primul rand, pentru ca inseamna o schimbare majora in aspectul tau exterior… Pe langa alegerea culorii de baza, ai apoi de ales dintre zecile de tonuri care exista in fiecare vopsea de par in sine. In sfarsit, cand credeai ca te-ai fixat pe o nuanta care iti place, iti dai seama ca ai sarit un criteriu esential:

nuanta iti place, dar (cat de bine) se potriveste cu tenul tau?

Sa percepi si sa intelegi deosebirile dintre nuantele oricarei game de vopsele de par poate face diferenta intre a-ti vopsi parul intr-o culoare oarecare, acceptabila si a avea parul vopsit in cea mai incantatoare si nimerita nuanta pentru tine. Nu o sa spun ca e o stiinta sau o arta, insa are mult de-a face cu atentia, discernamantul, memoria vizuala si, pana la urma, cu ce iti doresti sa fie rezultatul final.

Pigmentatia (sau carnatia) tenului este reperul pentru identificarea celui mai potrivit fond de ten: (foarte) deschisa, medie, bej, maslinie… Daca ar fi nevoie sa o descriu intr-un limbaj supra-simplificat, pigmentatia se refera la luminozitatea si culoarea suprafetei pielii tale. Mai dificil de identificat este „temperatura” pigmentatiei tale care, desi discreta, influenteaza si aspectul tenului tau, si culoarea de par care se armonizeaza cu fizionomia.

Iar aceasta „temperatura”, pe care in engleza o vei gasi sub denumirea de undertone, poate fi: calda, rece sau neutra. Unul din marile mituri din colorimetrie este ca, o data ce ti-ai ales o categorie de culoare a vopselei de par, trebuie sa ii ramai fidela la nesfarsit. Nimic mai fals. E suficient sa te uiti la Rihanna, Emma Stone, Sienna Miller sau Maisie Williams care au traversat, in timp, nenumarate variante de roscat, blond, castaniu, brunet sau roz. Secretul este ca, desi au trecut dintr-o familie de culori in alta, ele pastreaza aceeasi temperatura a culorii de par, care se armonizeaza cu pigmentatia tenului lor si, prin urmare, intreaga lor fizionomie devine clar conturata, luminoasa, evidentiata.

Asadar, regula de aur in colorarea parului este cat se poate de simpla:

fizionomiile cu ten cald vor fi infrumusetate de nuante calde ale vopselurilor de par, in timp ce chipurile cu ten rece vor fi puse in valoare de nuante reci.

Smecheria sta in a alege o nuanta sau un ton care iti accentueaza trasaturile naturale. In plus, o data ce ai inteles ce temperatura are pielea ta, iti va fi mai usor sa-ti identifici si cea mai buna paleta cromatica pentru imbracaminte, accesorii si machiaj.

Cum imi dau seama daca am tenul cald, rece sau neutru?

Ti-am trecut mai jos patru teste si evaluari practice.

1. Incearca doua culori de fard pentru obraji

Fara sa folosesti fond de ten, aplica pe un obraz un blush roz, iar pe celalalt un blush oranj. Desi nu conteaza intensitatea lor, este de preferat sa fie similara: roz bujor si piersiciu (doua nuante delicate), roz fucsia si terracotta (doua nuante intense si relativ intunecate). Foloseste mai mult fard de obraz decat in mod obisnuit. Priveste-te in oglinda, stand in apropierea unei ferestre, in lumina naturala.

Ti se pare ca rozul se potriveste mai bine cu pielea ta, eventual se apropie de culoarea care-ti apare in obraji dupa ce faci efort? Cel mai probabil ai tenul rece. Sau mai curand fardul piersiciu iti face pielea sa para usor bronzata natural, tenul pare sa fi capatat o stralucire aurie? Atunci probabil ai tenul cald.

Poti face si o evaluare de la distanta, tot in oglinda. Care dintre cele doua culori par sa arate mai „natural” pe fata ta? Pe care ai putea-o purta, fara niciun fel de alt machiaj si cu parul strans? Daca ai tenul rece, vei inclina spre blushul roz; daca ai tenul cald, vei prefera fardul oranj.

2. Foloseste un prosop alb, un cearsaf alb sau o esarfa alba

Aseaza-te din nou in fata oglinzii, tot nemachiata. Infasoara-ti tesatura alba in jurul umerilor si, fara sa te critici sau sa te fixezi pe mici imperfectiuni ale tenului, vezi ce observi pe fata ta. Ce pare sa iasa in evidenta? Daca tesatura stralucitor de alba pare sa aduca la suprafata pete roz, rosiatice sau albastrii pe fata ta, cel mai probabil ai tenul rece. In schimb, daca tenul tau pare sa fi capatat o tenta galbuie, pamantie, maslinie, probabil ai tenul cald.

3. Priveste-ti ochii

Daca in ochii tai observi sclipiri de auriu, chihlimbar, caramel, cel mai adesea nuantele acestea insotesc tenurile calde. In schimb, ochii in care predomina cenusiu, albastru, verde acompaniaza tenurile reci.

4. Auriu sau argintiu?

Nu te voi intreba ce predomina in cutia ta de bijuterii (pentru ca, daca pana acum nu le-ai ales stiind ce pigmentatie ai, criteriul tau de alegere nu ne ajuta in exercitiul de astazi; de obicei, bijuteriile si accesoriile sunt alese in functie de gust). Alege totusi un colier auriu si unul argintiu. Sau doua bratari: una argintie si alta aurie. Pune-ti ambele lanturi la gat sau, daca ai ales bratari, poarta-le pe aceeasi incheietura. Acum evalueaza-le in armonie sau contrast cu pielea ta. Care dintre cele doua metale are un aspect mai armonios, mai putin strident? Tenurile reci vor arata mai bine langa bijuterii din argint, aur alb, platina: pielea pare de portelan si translucida, venele se vor desena cu delicatete. Bijuteriile aurii – din aur clasic, aur roz, placate cu aur – se armonizeaza cu tenurile calde.

Trage linie si verifica-ti raspunsurile. Ce predomina: ten cald sau ten rece? Daca nu reusesti sa iti dai seama, e posibil ca tenul tau sa aiba o temperatura neutra (ceea ce se intampla rar, asa ca mai bine repeta testele).

Ce nuante si tonuri de vopsea de par mi se potrivesc, pana la urma?

Vin cu o clarificare si lamurire suplimentare. Pigmentatia tenului tau (ca e deschisa, medie, maslinie sau intunecata) joaca un rol important in alegerea culorii de par care ti se va potrivi. Dar nu inseamna ca daca esti blonda si cu pielea deschisa ai neaparat tenul rece, sau daca esti bruneta cu pielea maslinie, ai obligatoriu tenul cald. Te rog nu pleca la drum cu idei preconcepute. Daca nu ai avut niciodata termeni de comparatie (intre nuanta pielii tale si a altcuiva), daca mereu ti-ai ales culoarea de par, machiajul, culorile hainelor doar in functie de ce-ti place fara sa verifici si daca ti se potriveste, acum ai ocazia sa corectezi si imbunatatesti.

Identificarea tipului tau de ten nu inseamna sa cochetezi tot restul vietii cu o anume culoare si sa le ignori pe toate celelalte. Din contra, lectia este sa tii minte ca „temperatura” (calda sau rece) o poti regasi in intreg spectrul culorilor vopselelor de par – si la blond, si la saten, si la roscat, si la castaniu, chiar si la culorile fanteziste – si este de preferat sa alegi temperatura (subtonul) care ti se potriveste.

Daca tenul tau este rece, alege nuante de blond cenusiu, blond arctic, rosu rodie sau negru cu irizatii violet sau albastre. Cuvinte pe care le poti cauta pe ambalajele vopselelor de par sunt: cenusiu, argintiu, gri, iceberg, perlat, arctic, steel, crom/ chrome, scandinav, albastrui, platinat/ platinum, sampanie, violet/ mauve, ametist, negru, titaniu, rosu, rodie, visiniu, rubin/ ruby, violet cupru, pruna.

Daca ai tenul cald, cauta tonuri de saten caramel, blond auriu sau roscat aramiu. Pe ambalaje cauta unul din urmatoarele cuvinte sau o combinatie de mai multe: auriu, bronz, bej, solar, miere/ honey, aramiu, cupru/ copper, roscat Tizian, oranj/ orange, castaniu, aluna, pecan, mocha, toffee, nuga, maro roscat, acaju, maro aramiu, ciocolata, caramel, rose gold, roz/ rose, cald, toamna.

Daca esti convinsa ca tenul tau este neutru, iti poti vopsi parul in orice nuanta doresti: de la roscat cu irizatii de cupru la brunet ciocolatiu, si de la blond platinat la castaniu mahon.

Tot nu ma hotarasc: blonda, bruneta sau roscata?

Pentru cele cu tenul rece

Daca ai pielea foarte deschisa (alba) si rece, nuante de blond platinat, blond arctic, blond cenusiu sau variante de blond deschis si bland, cum au bebelusii, se armonizeaza cel mai bine cu un ten de portelan. Evita orice culoare cu irizatii aurii, aramii sau caramel, pentru ca vor da fetei tale o tenta de rozaliu (ca si cum ai avea rozacee sau capilarele sparte). In cazul in care te tenteaza culori intunecate, testeaza tonuri de maro ciocolatiu neutru (similar nuantei de ciocolata neagra), saten cenusiu, rosu visiniu sau nuante de castaniu fara irizatii aramii.

Tenul alb ca laptele si parul rosu ca focul arata fantastic impreuna; uita-te la Emma Stone ca sa identifici culoarea la care ma refer. Asa ca, daca esti tentata sa te vopsesti intr-o nuanta de rosu rece, alege dintre rosu violet, rubiniu, rosu mahon, rosu cireasa sau rosu pruna.

Celor cu pigmentatia medie (bej) si rece li se recomanda nuante de blond nisipiu, blond natural sau blond bej. Poti incerca si tonuri de maro ciocolatiu inchis, nuante cu irizatii violet, ba chiar si un negru-albastrui. O nuanta de rosu burgund (visiniu, rubiniu) sau tonuri de roscat cu tente violacee, albastrui sau cenusii sunt la fel de bune; in timp ce culorile care inclina spre oranj iti pot face tenul sa para obosit, tern, palid.

Pentru o pigmentatie maslinie si rece se recomanda nuante de blond cenusiu (mai stii cum era vopsita Kim Kardashian acum ceva vreme?). Pentru un contrast maxim, poti incerca nuante de negru ca abanosul, negru cerneala (cu irizatii albastrui) sau negru indigo (cu straluciri violet). La fel de bine, poti incerca o nuanta de rosu violet intunecat, un roscat burgund sau o culoare care sa te duca cu gandul la mure, afine, prune si struguri brumati.

Pentru cele cu tenul cald

Daca ai pielea foarte deschisa si calda, culorile calde mentionate mai sus (cele cu straluciri aurii sau aramii) sunt cele care iti vor da o stralucire sanatoasa. La fel de bine iti vor sta tonurile de blond miere, saten aluna, castaniu aramiu sau brunet cu irizatii ciocolatii si roscate.

Nuantele de rosu, oranj si roscat cald se armonizeaza cu tenurile calde si deschise. Variantele cele mai sigure sunt cele descrise drept rosu aramiu, roscat cupru, rosu venetian, blond aramiu, oranj, rosu grenadine sau rosu scortisoara.

Celor cu pigmentatia medie (bej) si calda li se recomanda sa evite orice nuanta inchisa cu irizatii cenusii, albastrui, visinii (adica reci). Altfel, variante de saten sau brunet care li se vor potrivi sunt ciocolatiu acaju, castaniu intunecat, castaniu aramiu sau maro caramel. Orice nuanta de rosu cu irizatii ruginii, aramii, de cupru sau chiar tente de portocaliu intens vor arata minunat in combinatie cu pielea ta si iti vor sublinia culoarea ochilor.

In cazul in care ai tenul masliniu si cald, il vei sublinia cu un blond-miere caruia ii pastrezi radacinile (mai) intunecate sau poti incerca un balayage sau o vopsire ombré. Daca vrei sa ramai la o nuanta intunecata de par pe care sa o deschizi minim, alege suvite in nuante de bronz, caramel, blond intunecat si castaniu inchis. In sfarsit, daca iti doresti sa treci in tabara roscatelor, ia-o drept exemplu pe Rihanna si alege o nuanta intensa, vie, de rosu ca focul.

Cum ramane cu culorile neobisnuite?

Am lasat la final discutia despre alegerea unei vopsele pentru par in culori extravagante, demne de coama unui inorog sau de cositele unei sirene. Pasteluri delicate, culori neon indraznete, degradeuri creative, tot felul de nuante preluate din cromatica altor industrii artistice. Regula armoniei intre temperatura tenului tau si cea a culorii alese pentru par ramane valabila. Daca este corect aleasa, nuanta in care te vei vopsi iti poate face tenul sa para luminos si uniform; din contra, cand este gresit aleasa, aceeasi nuanta te va face sa pari obosita, ofilita, stearsa, imbatranita – indiferent cat de vie este culoarea!

Nuantele delicate de roz, rose gold, blond ciclam, albastru, violet platinat, argintiu, turcoaz sunt ideale pentru cele cu pigmentatie deschisa si rece. Pastelurile cu tente bleu – baby blue, mov lavanda, liliachiu wisteria, vernil, aqua – sunt potrivite celor cu tenul cald.

Culorile inspirate de cele ale pietrelor pretioase si ai pigmentilor organici – fucsia, roz magenta, violet ametist, indigo, ultramarin, verde petrol – vor intensifica stralucirea naturala a unui ten rece, intunecat sau cu luminozitate medie. In schimb tenurile calde vor fi infrumusetate de nuante de verde smarald, turcoaz, rosu coral sau portocaliu incandescent.

In sfarsit, pigmentatiile maslinii si reci vor straluci alaturi de parul vopsit in nuante vii de roz bubblegum, roz intens, violet, albastru electric, albastru cerneala, rosu albastrui sau roz-violet, pe cand cele calde vor descoperi ca li se potrivesc mai bine tonuri de rosu rubiniu, violet pruna, ultraviolet.

Acum ca stii toate aceste lucruri, impartaseste-mi: ce tip de ten ai? in ce culoare si nuanta ai parul vopsit? in ce alta nuanta ti-ai dori sa il vopsesti?

*articol realizat cu sprijinul Loncolor Romania

close

Nu rata nici un trend!

CITEȘTE POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE