Ce relatie ai cu garderoba ta?

Daca ti-as adresa intrebarea asta, in stilul Facebook, ce raspuns al alege?

a. Sunt in faza „luna de miere”: sunt incantata de tot ce am in dulap, trepidez de bucurie la gandul atat de multor posibilitati de tinute care imi plac enorm, ma simt in al noulea cer de fiecare data cand ma imbrac! Continui sa apreciez fiecare piesa, fiecare culoare, fiecare accesoriu, iar momentele cand asamblez tinute sunt prilej de creativitate si expresivitate.

b. Sunt in faza „de maturitate”: tot ce am in garderoba imi da un sentiment de siguranta, de familiar si de bine. Imi plac hainele si tinutele mele, imi cunosc bine stilul, mai traiesc din cand in cand momente de entuziasm, dar… in majoritatea zilelor, eu si garderoba mea ne rezumam la rutina.

c. Sunt in faza „de detasare”: nu ma mai surprinde nimic, nu ma mai entuziasmeaza nimic. Tot ce am in garderoba este previzibil. Nu imi displace, dar nici nu imi face inima sa bata mai puternic. Daca e sa fiu sincera, de fapt eu si garderoba mea nu mai suntem compatibile, nu ma mai regasesc in ea. Cred ca sunt pregatita pentru ceva nou, dar nu stiu cum sa ma despart amiabil…

d. „E complicat”, ce mai incoace si-ncolo…

Lucrez cu femei si cu garderobele lor de peste 15 ani si, in toti anii astia, am observat cat de diferit e ritmul fiecarei femei: unele, putine, se plictisesc in mai putin de un an de intreaga lor garderoba; altele, mai multe, pot ramane entuziasmate cativa ani la rand. Primele tanjesc dupa noutate si surpriza aproape zilnic; celelalte au o toleranta mai crescuta fata de repetitivitate.

Si ghiciti ce fac majoritatea femeilor cand se plictisesc?

Fac shopping: online sau in magazinele fizice. De fapt, un studiu recent a concluzionat ca fuga de plictiseala este motivul principal pentru care femeile fac cumparaturi – 79% dintre respondente au declarat ca cheltuie mai mult decat isi permit, doar ca sa uite de plictiseala, tristete sau alte stari emotionale incomode. Nu v-ati crispat putin? Eu da, pentru ca imi arata cat de multe femei se refugiaza intr-o activitate care doar la suprafata, pe moment, aduce placere si deschid un cerc toxic, fara sa constientizeze ce au cu adevarat nevoie, ce anume cauta, ce le lipseste…

Comparatia facuta cu relatiile de cuplu nu e aleasa intamplator. La fel ca in multe situatii, cand „luna de miere” se estompeaza, partenerul isi pierde stralucirea, nu ni se mai pare la fel de fascinant, nu ii mai exploram potential. Si renuntam la el/ ea/ relatie, mergand in cautarea urmatoarei relatii care ne trezeste fluturii din stomac. Si tot asa, in loc de a ne acorda timp pentru a simti ce inseamna stabilitatea si familiarul, in loc de a vedea dincolo de imediat si de poleiala si de noutate, in loc de a face un minim efort de cunoastere.

Partea proasta cu garderobele si dulapurile noastre este ca dorinta de a merge mai departe si de a acoperi „golul” cu noi achizitii vestimentare nu este rezolvata prin shopping. De fapt, shoppingul nu face decat sa accentueze problema, pentru ca nu gasim niciodata ce cautam cu adevarat. Si uitam ca deseori, solutia este de a aprecia ceea ce ai si, poate, de a stabili niste limite.

Ce ai putea face, ca sa schimbi relatia pe care o ai cu garderoba?

Imi place sa cred ca tuturor ne sta in putere sa apreciem ceea ce avem si sa ne oprim o clipa din consumerism, oferindu-ne ocazia sa fim creative, sa ne re-imaginam ce putem face cu hainele noastre si sa descoperim adevaratul potential (nefructificat, deocamdata) al garderobei.

Intr-o prima faza, ai putea sa observi daca te-ai obisnuit sa plasezi piesele intr-o singura categorie – cu alte cuvinte, daca tinzi sa le folosesti intr=un singur fel, intr-un singur tip de tinuta, pentru un singur context. De exemplu:

Sacourile si blazerele: doar pentru tinute profesionale sau de birou
Jeansii: doar pentru tinute casual si de weekend
O fusta cu paiete sau un top cu fir metalic: doar in tinute de club sau de party
Hanoracele si pantalonii de training: doar cand stai in casa, cand iesi in parc sau faci vreo activitate fizica

Acum fa un exercitiu de imaginatie: ce s-ar intampla daca ai sterge aceste etichete, aceste categorii inguste?

Perspectiva ta asupra acestor haine s-a schimbat si, o data cu asta, ti se modifica si campul de posibilitati in care le poti folosi. Ar fi ca si cum garderoba ta este o echipa: in loc de a a avea angajati care se ocupa doar de cate o sarcina specifica si repetitiva, fiecare membru al echipei ii sprijina pe ceilalalti de cate ori e nevoie, chiar si in afara responsabilitatilor care le revin prin fisa postului.

Cand iti vezi garderoba prin aceasta noua perspectiva, iti vei da seama ca ai la indemana mai multe optiuni decat credeai initial. Ca ai posibilitatea de a asorta, combina, suprapune, juxtapune, alatura hainele in mult mai multe feluri decat credeai. Si cu cat le intersectezi mai mult, cu cat le scoti din registrul de stil cu care erai obisnuita, cu atat mai rar te vei plictisi de ele.

Punandu-ti creativitatea la treaba, vei fi, in primul rand, mandra de tine. Esti mai talentata decat te credeai, esti mai creativa decat te asteptai, ti-ai descoperit o noua aptitudine. In al doilea rand, vei realiza ca ai instincte bune, ti-ai ales bine hainele. Si ele te vor rasplati, retrezind in tine incantarea, curiozitatea si joaca.

In sfarsit, nu vei mai cheltui bani pe haine care ar fi fost rar purtate.

Uite, apropo de mini-lista de mai sus…

Sacourile le poti purta in weekend, peste un pulover cu guler inalt, o pereche de jeansi si niste ghete cool.
Jeansii ii poti purta la o cina aniversara, seara, pe sub o rochie maxi vaporoasa, adaugandu-le niste botine cu toc fin.
Fusta cu paiete merge asortata cu un hanorac gri si tenisi din piele, cand vremea va fi mai placuta.
Hanoracele le poti alatura unei fuste creion, intr-o zi de Casual Friday.
Pantalonii de training i-ai putea imbraca cu o camasa oversize, o vesta tricotata, un trench clasic si o sapca de baseball, cand te duci duminica dimineata la un brunch.

Unde sunt sursele de inspiratie?

Peste tot. Incepe cu Pinterest, folosind „street style”, plus denumirea piesei-cheie, plus sezonul.

Tot de pe Pinterest poti folosi imagini preluate din campanii ale unor branduri de moda, imagini din cataloage, fotografii preluate de pe diverse bloguri. Foloseste-le ca punct de plecare pentru tinute construite din piese pe care deja le ai.

In sfarsit, continua cu conturile de social media ale persoanelor al caror stil te atrage. Influencerii din zona de moda si stil vor propune tinute care copiaza trendurile de moment si, de regula, se adreseaza unei audiente foarte tinere. In locul lor, urmareste cum se imbraca un designer de interioare, un fotograf, o antreprenoare care iti e model, un stilist personal, o bloggerita care iti place si care nu e neaparat axata pe moda, stil, shopping. Sunt mari sanse ca tinutele lor sa fie mai cu picioarele pe pamant.

Cand e cazul sa renunti?

„Bine, bine”, te aud spunand, „am inteles cum incerci sa ma incurajezi, dar chiar m-am saturat de relatia asta. Nu mai pot reincalzi supa asta”.

Bine, fie. Din experienta mea, iata care sunt 3 situatii cand e de inteles ca vrei sa depui armele.

1. Cand cele mai multe dintre haine nu ti se mai potrivesc ca marime.

Te rog, te implor, scoate-le din dulap. Doneaza-le, revinde-le, arunca-le, recicleaza-le… E decizia ta ce vei face cu ele, dar nu le mai tine acolo. Nu doar ca ocupa spatiu inutil, dar te si demotiveaza, iti trezesc anxietati, stari de neputinta si de rusine, dau voce Criticului tau Interior. Sunt toxice pentru sanatatea ta emotionala si mentala, iti otravesc relatia pe care ai putea-o avea cu corpul si frumusetea ta. De ce ai vrea sa ai in fata ochilor, zilnic, dovezi ale unei relatii abuzive, pe care tot tu continui sa o alimentezi (sau sa te prefaci ca nu exista)?

Daca chiar vrei sa pastrezi una sau cateva piese pe care esti sigura ca le vei purta o data ajunsa la greutatea pe care ti-o doresti, in regula: pastreaza-le, dar nu in dulap. Depoziteaza-le separat. Out of sight, out of mind, deocamdata.

2 Cand multe dintre haine trezesc in tine un sentiment de vinovatie

Ma refer la acele piese pe care cineva ti le-a facut cadou, iar tie nu ti-au placut niciodata. Cele care inca au eticheta intacta, cumparate acum 6 luni sau un an. Cele despre care altcineva (partenerul, prietena, sora, mama) ti-a spus ca te fac sa arati splendid, iar tie iti pun un nod in gat. Cele care sunt frumoase dar atat de incomode la nivel fizic, incat stau neatinse: pantofi prea ingusti sau cu tocuri prea inalte, rochii prea scurte sau prea incorsetate, pulovere prea aspre, fuste si pantalonii cu betelii in care nu poti respira… Disconfortul fizic este cel mai bun motiv pentru a renunta la ele. Nu vor deveni mai blande cu corpul vostru. De ce ati vrea sa fiti propriul tortionar?

3 Cand, pur si simplu, acele haine au ajuns sa iti displaca

Unul dintre principiile care ma ghideaza in munca mea si, evident, si in selectia pieselor pe care le recomand unei femei sau in criteriile pe care le folosesc la o triere de garderoba este urmatorul: fiecare din hainele pe care le avem din dulap e musai sa ne placa. Nu sa le adoram cu disperare, dar sa ne trezeasca (sau sprijine) o stare de bine – placere tactila, incantare vizuala, bucurie efervescenta, dorinta de joc, de seductie, de orice emotie sau traire pozitiva care nu este… neutralitate sau apatie.

E posibil ca acest principiu hedonic al meu sa ti se pare nerealist, lipsit de pragmatism, utopic. Cum sa „iubesti” un tricou negru? Ei bine, repet cu convingere: fie ca e vorba de cea mai extravaganta sau de cea mai simpla piesa din garderoba ta, ca sa isi merite locul in dulap fiecare ar trebui sa se potriveasca siluetei tale, marimii tale actuale, sa se asorteze cu minimum 10-15 alte piese din dulap, sa te incante de fiecare data cand o vezi pe umeras la fel cum a facut-o cand ai vazut-o in magazin si, nu in ultimul rand, sa te ajute sa vezi cat de frumoasa, atragatoare, radioasa si feminina esti. Asa definesc eu „dragostea” pentru stilul tau. Iar daca o haina, un accesoriu sau o bijuterie nu te serveste in felul acesta, atunci te poti desparti de ele. Cauta ceva mai bun, un alt lucru care sa iti reaprinda focul interior.

Ce faci de acum incolo?

Incepi cu o minima triere de garderoba. Daca nu stii care sunt pasii, in ce consta procesul (nu e vorba doar de inlocui hainele unui sezon cu celelalte, care au fost depozitate timp de 6 luni!) si care sunt criteriile de evaluare ale diferitelor categorii vestimentare pe care le ai in dulap, vino la workshopul online „Detox de garderoba” – sambata, 26 martie, de la ora 11. Aici ai descrierea lui completa; contributia ta este de 149 lei si iti poti rezerva locul cu un mesaj la [email protected]

Daca nu te incumeti sa faci trierea de una singura (poate stii deja ca vei negocia cu tine insati daca sa renunti sau nu la hainele pe care oricum nu le porti) si daca simti ca ai nevoie o mana experta, scrie-mi. Programam sedinta de triere de garderoba si, in timpul ei, iti construiesc si cateva zeci de tinute (adica facem Outfit Styling), iti fotografiez tinutele, iti indic ce lipseste din dulap si unde le gasesti, iar la final iti pregatesc si o lista de shopping cu recomandari clare, in functie de stilul, bugetul, silueta ta.

close

Nu rata nici un trend!

CITEȘTE POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE