Anotimpurile feminitatii: webinar nou, in 5.03

Pana acum 2 ani, pe vremea cand (inca) tineam cursuri si intalniri la care eram prezente in carne si oase, la care ne imbratisam si ne priveam ochi in ochi, imi creasem propria traditie.

Deschideam fiecare an cu cate un workshop ale carui teme se teseau in jurul feminitatii si frumusetii, a continutului si structurii vietii noastre, a lucrurilor practice, materiale si/ sau spirituale care ne sprijina. Uneori, tema avea legatura cu stilul vestimentar sau cu garderoba, dar in asa fel incat se integra usor in cercul mare al feminitatii.

Indiferent de tema acelor intalniri de inceput de an, ancora lor era cultivarea. Nu neaparat cea intelectuala si asociata educatiei formale, ci cultivarea care cere prezenta la momentul de fata, privire atenta la detalii, gasirea frumosului si intelesului, plantarea unor seminte interioare care dau roade mai tarziu…

Am tot amanat anuntarea si organizarea unui astfel de workshop in 2022, pentru ca nu mi se cristalizase ideea lui. Ma simteam presata de timp, de fiecare saptamana care trecea si, cu toate astea, imi spuneam „nu, nu inca, nu a aparut ce am nevoie…”

Pana zilele trecute, cand tema mi-a aparut o data cu primii ghiocei. Poate ca, la fel ca ei, a asteptat soarele, a asteptat ca noi si iarna sa iesim din hibernare, a asteptat ca eu sa nu ma mai grabesc.

„Anotimpurile feminitatii” este primul meu workshop online din 2022, la care te invit sambata, 5 martie, de la ora 11. (Da, va fi online, asta nu ne va impiedica sa ne conectam una la cealalta, sa intampinam primavara impreuna, sa dam noi intelesuri fiecarui sezon pe care il traim.)

De ce „Anotimpurile feminitatii”?

Pentru ca am inteles, in sfarsit, ca avem nevoie sa gasim (si sa intram) intr-un ritm al vietii, care sa ne permita sa traim pentru mai mult decat eficienta, consum si productivitate. Un ritm mai lent si mai constant, in care transformarea, expansiunea, introspectia, caldura si pauza sa devina parte din existenta noastra zilnica, nu doar simple cuvinte.

Pentru ca simt ca natura, anotimpurile si ritmurile lumii care ne inconjoara se reflecta si in interiorul nostru – in corp, in varste, in emotii, in nivelurile noastre de energie, in modul in care simtim nevoia de lumina si intuneric, de soare sau de frig -, si ne face bine sa ne reamintim (macar) farame din aceasta intelepciune.

Pentru ca trecem oricum prin toate anotimpurile naturii si vietii, de unele singure sau alaturi de alte femei (daca avem norocul sa fim parte dintr-o comunitate de femei).

Pentru ca e momentul sa le constientizam, sa le onoram, sa le recunoastem cu numele pe care il poarta (fie ca noi acum le spunem primavara sau tinerete, vara sau maturitate), sa le integram in viata noastra.

Pentru ca, la fel cum cele 4 anotimpuri ale naturii par sa ne conduca calendarul si activitatile, viata noastra este guvernata de ciclicitate, de ritmuri, de natura.

Despre ce voi vorbi la „Anotimpurile feminitatii”?

Despre Roata Anului: cele 4 anotimpuri, cele 4 momente ale anului care, prin Soare, marcheaza tranzitii importante si care sunt gesturile prin care le asociem feminitatii
Despre Luna: cele 4 faze ale ei si legatura cu corpul nostru fizic, cu starile prin care trecem, chiar cu arhetipurile care se activeaza in noi
Despre ciclul menstrual: cele 4 etape ale sale de-a lungul unei luni calendaristice, cum se manifesta fiecare dintre ele (in corp, in emotii, in nivelul nostru de energie), dar si ce reprezinta ca praguri initiatice, de trecere, de la o varsta a feminitatii la alta. Si despre legatura ciclului nostru menstrual cu energia Lunii!
Despre ritmurile zilelor noastre: cele 4 repere importante ale unei zile intregi, despre ritmurile circadiene si cele ultradiene, cum cream echilibrul dintre activitate si odihna, cum ne putem opri din „facut” pentru „a fi”
Despre cele 4 mari arhetipuri ale feminitatii: varstele noastre emotionale (Copila, Mama, Seducatoarea sau Razboinica, Inteleapta sau Batrana), cum le recunoastem si cum ne influenteaza preferintele stilistice.

Observati cum fiecare (si toate) sunt interconectate? Observati cum din ele putem tese o tapiterie bogat colorata si plina de intelesuri, diferita de raceala, functionalitatea si mecanicismul unei vieti conduse doar de obiective, cifre, tehnologie, planificari rigide si dorinte impersonale?

De ce nu este un workshop despre stil vestimentar?

Intr-un fel, este. Nu direct si evident. Insa cum altfel iti pot identifica si cultiva propriul stil – identitatea, expresivitatea, creativitatea – daca nu te conectezi mai intai cu feminitatea si frumosul?
O data ce simti, constientizezi, intelegi si iti traiesti feminitatea, din ea decurge expresia ta stilistica, adica declinarea feminitatii tale in culori care te infrumuseteaza, tesaturi care te imbratiseaza, croieli care te sustin, accesorii care iti canta la ureche.

Si, pentru ca tot vorbim de iesirea din hibernare si de anotimpuri, iti ofer o perspectiva ce leaga anotimpurile cu stilul vestimentar. Poate te ajuta…

Iarna ta sufleteasca se manifesta si in imbracaminte: prin retragerea fata de culorile vii, prin lipsa dorintei de a imbraca o tinuta creativa, prin preferinta pentru negru sau alte culori intunecate, prin tinute care te sterg, te fac invizibila, te acopera. Iarna sufleteasca nu tine de calendar, dar are aceeasi putere de inghetare a vitalitatii. Dar primavara e posibila. Uneori e suficient un gest, un ritual, o melodie, niste cuvinte, pentru ca seva sa inceapa sa urce, tu sa reincepi sa simti energia bucuriei, tinutele tale sa prinda culoare: verde crud ca al ghioceilor, violet delicat ca al branduselor, albastru movuliu ca al zambilelor, rosu aprins ca al lalelelor… Incepi sa observi legatura cu stilul tau?

Citeste si acest articol, ca sa ai o prima intrare in universul arhetipurilor feminine.

Si ce altceva ne mai dai, pe langa explicatii amanuntite?

Intentia si invitatia mea este, in primul rand, de a va aduce in pragul observarii mai atente a celor 4 „anotimpuri”, ca sa gasiti ceea ce aveti fiecare nevoie, in functie de sezonul pe care il traiti: retragere si eliberare, seva si odihna, vitalitate si generozitate, echilibru si calm, creativitate si pasiune, inspiratie si placere.

Voi presara workshopul cu perspective si informatii interesante, repere concrete si sugestii de ritualuri, obiceiuri si simboluri care va vor ajuta sa teseti anotimpurile, etapele, ritmurile in viata voastra.

Va voi sugera, pentru fiecare „anotimp” in parte, mai multe intrebari de introspectie si alte mici activitati: ca sa observati natura din jurul vostru si peisajul vostru interior, ca sa dati atentie culorilor fiecarui anotimp si sa le aduceti in tinutele voastre, ca sa dati semnificatie unor gesturi pe care astazi le faceti pe pilot automat. Veti invata cum sa va creati calendarul personal: pentru a urmari ciclul menstrual si fazele lunii, a marca solstitiile si echinoctiile, a recunoaste pragurile initiatice de feminitate si intrarile in arhetipuri.

Va voi recomanda carti, siteuri, experti, si, cireasa pe tort, voi crea un playlist care sa va insoteasca prin toate anotimpurile!

Cand: sambata, 5 martie, de la ora 11:00, timp de 3 ore
Cat costa: 149 lei/ persoana
Locul se rezerva cu un mesaj la [email protected]
Unde: online, pe Zoom
Workshopul va fi inregistrat (si disponibil ulterior, contra-cost, celor care nu se inscriu la evenimentul live).

close

Nu rata nici un trend!

CITEȘTE POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE