5 rochii de vară din țesături naturale în care vei arată extrem de frumos

Sunt în aeroport în Napoli și, așa cum mă așteptam, avionul are întârziere. Cât îl aștept pe iubitul meu să iasă de la baie îmi vine ideea să scriu un articol în care să vă povestesc câteva lucruri despre rochiile mele preferate de vară din țesături naturale. Deja gândeam titlul “5 rochii de vară din țesături naturale în care vei arăta …” și nu reușeam să termin fraza pentru că mi se părea că mă laud singură. Și cu toții știm că lauda se sine nu miroase a bine, așa că zărindu-l pe iubitul meu venind spre mine mă postez în fața lui și-l întreb: cum arăt în rochia asta? 

Extrem de frumos, mi-a răspuns imediat și fără să stea deloc pe gânduri. Dacă ar fi zăbovit l-aș fi bănuit că nu e sincer, dar răspunsul lui a fost atât de senin încât mi-am zis că acesta va fi titlul articolului meu. 

Iată că acestea sunt ultimele mele ore în Napoli, orașul în care mi-am dorit să ajung de când am citit prima carte din tetralogia napoletană a Elenei Ferrante “Prietena mea genială” în 2018. Este foarte cald, drept pentru care mi-am propus să revin într-o lună mai răcoroasă ca să mă pot bucura așa cum trebuie de vitalitatea acestui oraș unde timpul parcă a stat în loc. 

Astăzi sunt 33 de grade și pe tot drumul de pe coasta Amalfitană și până la aeroport mi-am zis întruna că nu puteam face o alegere mai bună decât rochia Raluca din vâscoză fină. 

Cred că voi vorbi mai mult despre țesături decât mi-am propus, așa că înainte de a începe vreau să trecem în revistă câteva informații generale despre materiale. Promit să revin cu un articol foarte detaliat pe această temă, dar nu acum. Acum facem o scurtă introducere ca să vă stârnesc pofta și interesul de a pătrunde mai mult în lumea fascinantă a textilelor.

În primul rând atunci când achiziționați un material trebuie să stiți următoarele lucruri importante ca să puteți desluși corect eticheta sau ca să nu vă lăsați păcălite.

Mai întâi avem fibra care este un fir subțire netors care poate avea proveniență vegetală, animală sau minerală (adică naturală) sau sintetică. Fibra este materia primă folosită la fabricarea firelor folosite în țesături. Ce noroc am avut că am stat pe lângă mamaie când torcea lâna și că acum cunosc tot procesul de la tunderea oii și până strângeam firul de lână în ghem sau prelucrarea lui în război pentru că mi-e foarte ușor acum să vizualizez tot procesul. Apoi avem firul care este obținut prin toarcere mecanică sau manuală a fibrei. Acesta are o formă lungă și subțire. Iar cu ajutorul mai multor fire vom obține țesătura care este un produs textil obținut la războaiele de țesut/mașinile de țesut prin încrucișarea mai multor fire.

Așadar, atunci când citiți eticheta unei haine să știți că dacă scrie doar compoziția se referă la fibra din care este obținut firul, iar dacă scrie direct țesătura să știți că se referă la rezultatul încrucișării firelor. Iar aici putem încrucișa mai multe feluri de fire, iar cele mai reușite combinații sunt între cele sintetice și cele naturale. În ziua de azi țesăturile 100% naturale sunt foarte rar întâlnite deoarece adăugarea unei fibre sintetice (de exemplu elastanul) crește rezistența la procesele mecanice și îi lungește durata de viață. 

Iată care sunt cele 5 rochii de vară din țesături naturale și vaporoase pe care eu le iubesc și pe care le port cu fiecare ocazie:

Rochia Raluca din vâscoză fină

Vâscoza este o fibră naturală obținută din fibra de celuloză, bumbac, in, lână sau mătase, dar care este prelucrată printr-un procedeu chimic. Cred că de aici vine și confuzia celor mai multe persoane: este naturală sau este sintetică? Este naturală, dar țesătura poate avea în compoziție și fire sintetice. Tot la categoria fire sintetice intră și elastanul. Elastanul (Lycra și Spandex sunt mărci înregistrate, așa că noi vom folosi termenul de “elastan” pentru a face referire la fibra care oferă elasticitate) aduce multe avantaje unui material pentru că îi sporește rezistența în timp, nu își pierde forma și se mulează perfect pe siluete, mai ales pe cele pline. Întotdeauna țesăturile care au în compoziție elastan vor arăta mai bine pe o siluetă cu forme, decât cele rigide. Apropo, știați că elastanul iși poate mări volumul 600% și apoi reveni la forma inițială fără să se degradeze deloc?

Vâscoza folosită pentru rochiile Raluca cu fluturi și Raluca cu buline colorate este una extrem de fină, mătăsoasă și fluidă. Ca să le citez pe clientele mele “zici n-ai nimic pe tine, iar fiecare mișcare este o mângâiere”. Și nu exagerează cu nimic. În plus, are și elastan ceea ce o face foarte comod de purtat. Pentru că este atât de fină am ales să pun pe fustă și o jupă mătăsoasă din poplin. Poplinul este o țesătură naturală ce are la bază fibra de bumbac. 

Aceste rochii sunt minunate pentru zilele călduroase de vară, pentru vacanțe sau mers la birou sau chiar la petreceri. Mie îmi place mult croiala acestei rochii pentru că în ciuda credințelor populare că volanele măresc, în realitate lucrurile stau total invers: am construit tiparul acestei rochii special ca să echilibreze proporțiile siluetelor și să creeze efectul de clepsidră. Adică, dacă ai o siluetă măr cu abdomen proeminent și bust generos fusta în A, linia marcată a taliei și volanul din zona bustului cu decolteu în V vor crea efectul de talie și vor atrage atenția asupra decolteului. Iar dacă silueta ta nu are forme generoase, tocmai acest joc decolteu în V și fustă în A va crea efectul optic de clepsidră. 

În plus, rochia are buzunare generoase în care încape chiar și telefonul meu Iphone pro max. 

Rochiile Raluca cu fluturi și buline colorate sunt disponibile și în varianta mini pe măsurile 36 și 38.

Rochia Simona cu buline sau Rochia Simona cu flori albe

Personal iubesc bulinele pentru că mi se pare că oferă o notă de feminitate și delicatețe celei care le poartă. Nu multe femei poartă buline din păcate, dar mereu când am văzut pe cineva purtând o piesă cu acest imprimeu m-am uitat cu admirație. Acesta este sentimentul pe care îl stârnesc în mine bulinele așa că nu trebuie să vă mirați dacă strecor destul de des în ținutele mele aceste elemente. Poate chiar voi m-ați admirat pe mine și nu v-ați dat seama de ce. 

Rochia Simona cu buline este dintr-o vâscoză fină realizată din fibră de bumbac. Este tare răcoroasă și ideală pentru zilele de vară. Singurele dezavantaje pe care i le-am găsit sunt că se șifonează ca orice bumbac și că nu are deloc elasticitate (deci trebuie să vă încadrați și la bust, și la talie în tabelul de măsuri).

În rest, o port cu drag pentru că pur și simplu mă iubesc în rochia asta și mă simt admirată. Cred că motivul adevărat pentru care o port atât de des este că îmi mângăie pielea și simt cum fură toate privirile din jurul meu. 

Rochia Simona cu flori albe este mă scoate un pic din zona ludică și hedonistă și mă conduce spre o femeie mai temperată, mereu sigură pe ea, dar feminină și blândă. Țesătura aceasta de bumbac are și puțin elastan, așa că are o ținută mai bună. 

Și această rochie este un magnet de complimente și priviri, așa că port foarte des.

Rochia Simona cu floricele mov și roz (este disponibilă și pe varianta cu flori mov și verzi) este tot din vâscoză, dar are în compoziție elastan. Din acest motiv este mult mai fluidă și are o altă cădere pe corp. Persoanele care preferă să nu se simtă încorsetate de haine vor prefera acest timp de țesătură. 

Rochia Denisa bleu

Acest bleu ciel este noua mea pasiune cromatică, ca să nu îi spun de-a dreptul obsesie. Denisa’s dress este o rochie petrecută de tip capot ideală pentru vară. Viitoarele mămici cu burtici o adoră, iar proaspetele mămici iubesc că pot alăpta în ea cu ușurință. Însă ce vreau musai să vă zic este feedback-ul legat de zona abdomenului: toate clientele au fost uimite că nu li se vede burta. Rochia Denisa bleu este realizată dintr-o vâscoză fluidă, fină și răcoroasă de care m-am îndrăgostit de cum am atins-o prima dată. O bănuiesc că are în compoziție și câteva fire sintetice pentru că nu menține deloc umezeala și se usucă imediat. În plus, nu se șifonează. Din păcate mai sunt doar câteva bucăți pe stoc.

Rochia Dorina din bumbac

Este disponibilă pe doua printuri: cu floricele mici și cu carouri verzi. Această rochie este realizată dintr-un bumbac 100% foarte subțire, ideal pentru vară. Dezavantajul este că nu are deloc elasticitate și că se șifonează. De asemenea, știu că se crede că bumbacul este un material nepretențios, dar nu este deloc așa pentru că la temperaturi prea mari se poate contracta sau se poate lăbărța. Așadar, pentru a lungi viața pieselor voastre din bumbac vă recomand să le spălați la 30 de grade cu detergenți blânzi (recomand cei lichizi). 

Datorită arhitecturii tiparului acest model este recomandat tuturor siluetelor. În plus, poate fi purtat la birou sau la ieșirile de zi cu zi. Eu iubesc să port rochia Dorina când călătoresc cu avionul sau când am de mers foarte mult prin soare pentru că mâneca trei sfeturi mă protejează de un bronz neuniform. 

Rochia Maria din bumbac și vâscoză 

Aceasta este o rochie nouă pe care o lansez prin intermediul acestui articol. Nu a fost ceva programat, ci mi-am dat seama că se potrivește foarte bine cu starea pe care mi-o dau rochiile menționate mai sus, așa că n-are rost să mai aștept să fac o ședință foto profesionistă și vă las câteva fotografii făcute cu telefonul în grădina de la showroom.

Materialul este foarte fluid și răcoros, ideal pentru vară. Această vâscoză are la bază doar fibră de bumbac, deci nu are deloc elasticitate. Însă modelul rochiei Maria este unul special și mă voi folosi de acest prilej ca să vorbesc despre el.

increase este prima rochie pe care am schițat-o și am lansat-o prima dată în 2019 în prima mea colecție de haine în colaborare cu Lo Spaccio. A fost și primul meu produs sold out. În 2020 mi-am lansat propriul meu brand de haine pentru că voiam libertate totală de creație și control asupra producției. În plus, voiam să creez haine de la măsura 36 la măsura 54 după un tabel de măsuri pe care eu l-am construit ghidându-mă după cum se modifică proporțiile unei femei adevărate, și nu cum ar trebui să se modifice în teorie. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care rochiile mele vin atât de bine și flatează siluetele pline.

Revenind la rochia Maria, în 2020 am avut ocazia să perfecționez construcția tiparului aducând câteva modificări care au dus la crearea unui produs perfect. Eu am avut 120kg la 1.6m, deci chiar știu care sunt nevoile unei femei cu forme. 

Dacă deja aveți o rochie Maria acasă puteți observa că pe spate sunt 2 pense plasate de mine special acolo ca să ascundă colăceii care se formează sub linia sutienului. Toate cele care purtăm mai mult de 42 le avem. Apoi, dacă vă uitați pe partea de bust și talie din față care se suprapune veți observa 2 cute care au rolul de a masca burta și de a face abdomenul să pară plat. Un alt element la care am lucrat cu atenție este plasarea liniei de demarcație a taliei astfel încât să fie suficient de jos ca să nu părem gravide, dar suficient de sus ca să accentueze talia și să pară cât mai subțire. Mâneca este o combinație între mânecă fluture, dar care are și partea de jos îmbrăcată pentru a susține și un braț mai gros cu piele lăsată fără să lase asta la vedere. Vă spun asta cu toată sinceritatea pentru că după ce am slăbit 40kg brațele mele nu sunt tocmai subțiri, dar au pielea lăsată. Bustul și linia de susținere a bustului este termocolantată și nu are întâmplător acea lățime. Am introdus acel element special să nu accentueze nici un bust prea generos, nici un bust prea mic, ci să pună accent pe un decolteu nici prea adânc, dar nici prea acoperit. Acest lucru a creat un avantaj atât pentru doamnele cu bust mare, dar lăsat pentru că lasă să se vadă doar acea porțiune fermă și frumoasă (așa cum este bustul meu dupa 40kg slăbite), dar și pentru doamnele cu bust mic care au mai puțin de arătat. 

În 2022 am mai umblat puțin la tipar în urma sugestiilor făcute de clientele care poarta măsuri mai mari de 48 și sunt foarte recunoscătoare pentru feedback-ul primit care mă ajută să îmi îmbunătățesc produsele. 

Fusta rochiei Maria este ideală pentru doamnele care au șoldurile prea late sau care nu au șolduri deloc deoarece din croială se accentuează talia și se echilibrează partea de jos cu partea de sus. De fapt, despre asta este vorba: despre echilibrarea proporțiilor. 

Sper să vă placă noua rochie Maria în ediție super limitată la fel de mult cum vă plac și restul rochiilor Maria. 

Vă doresc o vară răcoroasă și plină de zâmbete datorate iubirii pe care o arătați față de voi!

Comments

comments

close

Nu rata nici un trend!

CITEȘTE POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE