Ritualul de triumf și programul care îmi spunea că eu nu merit

Am auzit prima dată de conceptul de “ritual de triumf” într-o ședință la psiholog. Da, am mers câțiva ani la psiholog și îl consider unul dintre cele mai deștepte lucruri pe care le-am făcut în această viață. 

Dar până să ajung la ritualul de triumf să vă spun de unde am plecat, căci sunt sigură că multe dintre persoanele care vor citi povestea mea se vor regăsi în ea. Vi s-a întâmplat vreodată să vă doriți ceva sau să reușiți ceva și în adâncul sufletului vostru să simțiți că nu meritați? Mie da, de multe ori. 

De exemplu, înainte să slăbesc nu-mi găseam aproape deloc haine frumoase în România, așa că atunci când am început să câștig mai bine am început să merg în străinătate ca să îmi cumpăr haine frumoase și tinerești. Și deși eram organizată și chibzuită, adică strângeam jumătate de an bani cu scopul de merge la Londra și a-mi schimba garderoba, când eram acolo și găseam toate acele lucruri frumoase pe care mi le și cumpăram, imediat mă cuprindea un sentiment de vinovăție. Simțeam o strângere în piept fix cum simți când faci un lucru rău sau când îți este frică.

Dar de ce simțeam asta deși banii erau munciți de mine și strânși special pentru a fi folosiți în acest scop? Pentru că subconștientul meu îmi spunea că nu merit

Era un program care rula pe fundal fără ca eu să fiu conștientă de el. Aceste programe sunt moștenite sau instalate în urma unor întâmplări sau a unor lucruri pe care le-ai tot auzit constant. Eu deși nu pot spune că provin dintr-o familie modestă, ci din contră părinții mi-au oferit tot ce am avut nevoie și mai mult de atât, uite că frecvent mi-au repetat “Nu mai cheltui banii”, “Pune banii deoparte”, “Iar pleci în vacanță? Nu mai bine stai acasă și nu cheltui aiurea banii?”, “Chiar aveai nevoie de asta?”. 

Schimbarea unei astfel de credințe sau program este posibilă, dar necesită timp și implicare directă și activă. Iar de cele mai multe ori oamenii nu reușesc singuri, ci au nevoie să fie ghidați, așa cum am fost și eu la început. Poate o parte dintre cei care citesc acest articol vor conștientiza în urma lui că pot avea credințe de tipul “Nu sunt suficient de bun”, “Nu voi reuși” sau chiar “Nu merit”.

Prima dată când terapeuta mea m-a întrebat “De ce crezi că nu meriți? m-am revoltat pentru că nu gândisem niciodată despre mine conștient că nu merit. La nivel rațional știam că merit, dar la nivel emoțional simțeam exact opusul. Aceasta este disonanța cognitivă: un conflict mental și emoțional care apare atunci când comportamentele și credințele unei persoane nu se aliniază. 

Ca să poți destructura o astfel de credință trebuie să începi să o pui conștient la îndoială și să înțelegi de unde vine. Apoi trebuie să cauți acel adevăr care ție ți se potrivește și să începi să aplici comportamente noi care susțin noua ta credință. Trebuie să te implici activ în schimbarea percepției tale despre tine. Și asta am făcut și eu, și fac în continuare deși au trecut aproape patru ani de când am auzit prima oară întrebarea de ce crezi că nu meriți?

Un instrument pe care l-am adoptat în mod inconștient în anii mei de adolescență, și de care m-am folosit mai târziu în viață ca să supraviețuiesc bullyingului chiar și în apogeul greutății mele (120kg), mai ales că activam în domeniul frumuseții, în România stereotipurilor, a fost să am grijă de aspectul meu atât cât am putut: mă machiam frumos, mă coafam frumos, mă îmbrăcam cât puteam eu de frumos. Și nu doar atât, m-am specializat în aceste domenii.

Dar să știți că abia în terapie am descoperit despre mine faptul că trecând zilnic prin acest ritual de înfrumusețare eu îmi ridicam moralul și că pentru mine a fost o resursă valoroasă acest mecanism de supraviețuire pe care l-am adoptat în mod inconștient.

Atât am reușit eu singură și a fost foarte bine cât am făcut.

În ultimii patru ani am descoperit multe lucruri despre mine: unele greu de acceptat, altele valoroase, dar cea mai importantă este că  sigură constantă din viața mea este schimbarea. Și am decis să transform această temere într-o calitate. Și sper să reușesc să vă ajut și pe voi în această direcție pentru că în ultimii doi ani, din lucrul cu femeile și întâlnirile cu clientele brandului meu de haine, am descoperit că toate avem aceleași nesiguranțe cărora le dăm valențe diferite. 

De ce să te îmbraci frumos dacă nu ești slabă, înaltă, frumoasă – sau oricum ne mai spune societatea că ar trebui să fim?

De ce să te aranjezi dacă mergi la același serviciu unde deja te știu toți colegii așa cum ești?

De ce să porți podoabe, bijuterii sau accesorii deosebite dacă tu ești un om simplu și practic? 

De ce să investești în dezvoltarea ta dacă deja ai bifat: soț, copil, casă, serviciu?

Pentru că meriți, chiar dacă tu nu simți asta. Ca să ajungi să simți asta trebuie să faci o schimbare. Și pentru ca schimbarea să se producă la nivel mental trebuie să începi cu o acțiune practică ce va transmite creierului tău dovezi clare. 

Cum am învățat eu să simt că merit prin ritualul de triumf

Pentru că voiam să fac niște salturi importante în atitudinea față de mine terapeuta mea m-a ghidat către ritualul de triumf pe care fiecare și-l poate construi într-un fel care să i se potrivească. Pentru mine a însemnat ca atunci când fac ceva care îmi aduce multă bucurie și care mă face să mă simt mândră de mine să mă recompensez cu ceva. Acel ceva să fie un obiect sau o experiență de valoare. Și o să vă dau câteva exemple: când mi-am cumpărat a doua mașină m-am dus și mi-am luat o pereche de pantofi negri stiletto superbi care să îmi amintească de faptul că la 30 de ani am reușit să-mi cumpăr a doua mașină cu banii jos. Și de fiecare dată când port acei pantofi îmi reamintesc ce femeie puternică și capabilă sunt. În 2021 când am intrat prima oară cu brandul meu #IDuFashion în București Mall mi-am făcut cadou o pereche de ochelari de soare de designer. Anul acesta după ce am susținut discursul la TedxBăneasa mi-am făcut cadou un superb inel cu diamante. Mi-am dorit să urc pe o scenă Ted încă din 2015, așa că pentru mine a fost o reușită foarte importantă. 

De ce am simțit să marchez aceste momente prin aceste cadouri valoroase și costisitoare? Pentru că merit și vreau să îmi reamintesc asta zi de zi până îmi intră bine în cap.

De ce mă îmbrac frumos zi de zi deși merg la propriul birou unde sunt doar eu și singura mea angajată? Pentru că merit să mă simt frumoasă în fiecare zi.

De ce să-mi mai cumpăr încă geantă sau orice alt obiect deși mai am alte zece? Pentru că acel obiect îmi oferă o stare de bine pe care merit să experimentez cât mai des posibil.

A investi în tine, a face lucruri pentru tine, a te împodobi sau a face orice îți place ție reprezintă o resursă valoroasă care te ajută să trăiești frumos, să te iubești mai mult, să simți că meriți, că ești valoros și că poți reuși. 

Comments

comments

close

Nu rata nici un trend!

CITEȘTE POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE