De ce cumperi haine care nu au legatura cu cine esti?

Croiala, culoarea, stilul, tesatura, calitatea, marimea… haina din fata ta bifeaza toate atributele pentru care ar merita cumparata. Iti place 100%. In plus, e si de la brandul tau preferat. Cu toate astea, o mica voce interioara (spune-i intuitie, daca vrei) iti sopteste ca o vei purta foarte rar si ca va ajunge fie in mormanul de haine care isi fac veacul uitate in fundul dressingului, fie intre cele cu care negociezi la fiecare triere, in fiecare sezon, in speranta ca le dai o sansa.

Si atunci, daca tot iti cunosti metehnele si daca tot ai incredere in propria intuitie, de ce crezi ca iti face cu ochiul?

Sa ai o garderoba care te reprezinta – cu piese care se potrivesc nu numai morfologiei tale, ci si personalitatii, gusturilor, activitatilor, nivelului de confort – necesita cunoastere de sine, o privire clara si o doza buna de sinceritate. Ceea ce este departe de a fi de la sine inteles cand e vorba de stilul tau personal: acel aspect in care cadem prada atat de usor unor imagini frumoase si unor sugestii stilistice nu mereu realiste. In plus, deseori e dificil sa percepem ce „imagine” transmitem, in special daca am nu parcurs niciodata exercitii la finalul carora ne cunoastem calitatile, valorile, convingerile, caracteristicile, trasaturile de caracter si nici nu am facut un minim demers care ne clarifica preferintele estetice (cum este, de pilda, un moodboard).

Cate dintre noi stiu, spontan, sa se descrie, sa se defineasca? Si nu ma refer la descrieri pe care sa le livram intr-un interviu (de angajare sau de promovare)…

Daca e greu sa ajungem prin cuvinte la propria definitie, la fel de greu e sa ne spunem propria poveste prin intermediul garderobei. Pentru mine este interesant sa observ ca, totusi, unele dintre femeile cu care lucrez reusesc fara sa-si dea seama sa transpuna ceva din ele in vestimentatia lor.

Preferinta pentru haine bine calcate, pentru piese cu croieli clare, pentru camasi inchise pana la ultimul nasture, pentru tinute de o anumita sobrietate si eleganta clasica vorbeste despre o natura disciplinata, riguroasa, cerebrala, pe alocuri chiar inflexibila.
Apetenta catre culori pline de viata, imprimeuri boeme, tinute in care co-exista volane, suprapuneri, desene si motive eclectice, texturi diverse, la care se adauga accesorii originale, haine supradimensionate si inspirate de moda altor perioade, elemente de inspiratie etnica globala povesteste despre o personalitate activa, careia ii place diversitatea, noul, aventura, schimbarea, despre o persoana curioasa si receptiva, mereu interesata de lumea din jur, mereu in miscare.
Alegerile vestimentare care imbina elemente masculine cu unele feminine, dar mai ales piese serioase cu altele copilaroase – sosete trei-sferturi in dungi cu pantaloni negri cropped si o camasa alba, o sapca baietoasa asortata la o rochie boema inflorata, rame colorate si neobisnuite ca forma ale ochelarilor de vedere si o bluza transparenta din voal – contureaza o personalitate jucausa, creativa, sociabila, un adevarat storyteller plin de energie.
Prioritatea data hainelor foarte simple, din materiale si tesaturi organice, in culori imprumutate din natura, la care eventual se adauga elemente care tin de functionalitate, de practic si care nu pot fi asociate unui singur gen (nu sunt nici masculine, nici feminine) – de tipul pulovere tricotate usor supradimensionate, pantaloni lejeri din doc, o salopeta din denim, o camasa din flanel in carouri verde inchis-bleumarin, o vesta din fleece – le asociez persoanelor ale caror valori le apropie de viata in natura, minim invadata de tehnologie si de cerintele societatii moderne, celor care nu se (mai) regasesc in consum si consumerism ci din contra in traditional, in absenta exceselor de orice fel, in spatii neaglomerate si aerisite.

Nu-i asa ca le poti vizualiza, pe fiecare dintre ele?

Asta pentru ca identitatea lor stilistica – cum se imbraca in mod constant, ce fel de haine, culori, bijuterii si tesaturi aleg, ce nivel de confort prefera, in ce tip de tinute se simt libere si se misca usor – este firesc si superb aliniata cu cine sunt aceste femei ca valori, stil de viata, gusturi, activitati, imagine despre sine. Cele doua identitati deriva una din cealalta, sunt bine suprapuse, sunt clare.

Din pacate, in munca mea intalnesc mult mai des femei care se refugiaza in garderobe fara poveste, fara istoric, fara contur. Fara identitate sau cu o identitate slab schitata. La fel de des ma incrucisez cu femei care se viseaza tinere boeme unduitoare si (aproape) spirituale, femei de business seducatoare si dominatoare, discipole ale minimalismului sau adepte ale maximalismului inspirat de Iris Apfel… imagini care nu au absolut nicio legatura cu personalitatea lor, cu adevaratele lor dorinte, cu cine sunt ele zi de zi.

Dorintele, v-ar spune un psiholog, sunt cele care ne pun viata in miscare. Ele sunt cele care ne motiveaza – si se schimba periodic, nu raman aceleasi. La fel si nevoile corpului nostru. Transformarile pe care le aduc nu sunt mereu intentionale la nivel constient; unele sunt subtile, derulate in timp, ca o naparlire care se produce fir cu fir. De aici si dificultatea de a le recunoaste si identifica.

Ascult femei care fantasmeaza la o silueta diferita, la un stil de viata pe care nu il (mai) au, la o persoana care au fost candva sau care nu vor fi niciodata. Ele sunt cele care isi cumpara culori si imprimeuri eclatante pe care nu le poarta, pentru ca tot ele detesta sa se faca remarcate, sunt paralizate cand sunt in centrul atentiei. „Imi spun mereu ca pana la urma voi indrazni”, mi-a spus de curand una dintre ele. „Tot incerc sa ma conving, sa-mi fac curaj, insa deocamdata doar ma uit la hainele mele spectaculoase si le admir de la distanta…”

Unele se incapataneaza sa pastreze intr-o masura care nu le mai incape de ani intregi sau sa isi cumpere piese noi in aceeasi veche marime, in speranta ca intr-o buna zi se vor apuca de sport. Altele se chinuie pe tocuri inalte si incomode, desi stau in picioare toata ziua. Cateva se culpabilizeaza in fata umeraselor cu tinute ultra-sic pe care nu le poarta niciodata pentru ca prefera sa recurga la jeansi si adidasi. Aceleasi femei insista in a-si cumpara minunate rochii vaporoase, fluide, de zeite, in care se simt deghizate si false de cate ori le poarta, situatii care le imping sa-si (auto)reproseze ca sunt lipsite de feminitate…

Uneori poate fi dificil sa iti vezi cu claritate adevarata natura, adevarata silueta, adevaratele proportii si dimensiuni, adevaratul stil de viata, adevarata personalitate, adevaratele preferinte. Insa este singura cale posibil de a fi in legatura cu tine insati, de a fi mai aproape de cine esti si de a renunta la personajul imaginar pe care il pastrezi in minte.

Ca sa fac o alta comparatie, procesul prin care ajungi sa iti identifici personalitatea stilistica (cu tot ce cuprinde ea) este similar cu construirea unui domino pornind de la prima lui piesa. O data ce stii care e prima piesa, restul vine de la sine. Cata vreme nu stii care e prima piesa si de unde incepe domino-ul, toate piesele par posibilitati si prioritati – insa e posibil sa nu duca nicaieri sau sa se blocheze undeva.

Fantezie sau realitate?

Dorinta se poate dezvolta plecand de la o fotografie cu un outfit al carei stil iti atrage atentia, de la imaginea unei persoane care iti este reper de stil, de la o vitrina bine aranjata care iti transmite o stare, de la un reel care iti face inima sa bata mai puternic. „De cate ori intram pe siteul Sezane, visam cu ochii deschisi: ma vizualizam cu alura unei frantuzoaice fine si cochete, imbracata cu un trench clasic, niste jeansi cool retro cu talie inalta si putin evazati, cu o bluza din dantela si o cafea in fata, incantata la maxim de viata mea total ne-pariziana”, imi povestea zilele trecute o clienta intr-o sedinta pe Zoom. In spatele ei atarna, agatata de usa sifonierului, chiar o husa branduita Sezane. „La unul din salariile trecute, am facut un efort financiar si mi-am comandat vreo 5 tinute complete dupa care suspinam intens, le-am asteptat cu sufletul la gura, ma si gandeam ca am gasit comoara lui Aladin! Ce deceptie, cand le-am probat… Superbe hainele in sine, dar stilul – cel pe care il visasem – nu avea nimic de-a face cu mine, evident ca nu aratam ca fetele alea de pe site! Cu fiecare tinuta pe care o imbracam, imi dadeam seama ca le-am cumparat pentru ca erau frumoase, nu pentru ca mi s-ar fi potrivit. „

Hainele pe care le alegem, indiferent cat de frumoase sau banale sunt, nu spun de fapt nimic. Ele sunt simple obiecte, noi le incarcam cu semnificatii si tot noi le asociem unor stari, momente, imagini, dorinte.

Asadar, nu ele in sine descriu istoria noastra personala; noi suntem cele care le facem sa vorbeasca: prin formele noastre, prin felul nostru de a ne misca, prin felul in care le asortam si le stilizam, prin personalitatea noastra, prin energia proprie. Atata vreme cat imprumutam sau reproducem stilul altcuiva, ale carei tinute le admiram, sa nu ne miram ca rezultatul nu este ceea ne asteptam sau doream. Nu pentru ca am arata „mai putin bine” ca cealalta femeie, ci pentru ca suntem cu totul diferite.

In cautarea adevarului

Inainte de a arunca totul din garderoba (ceea ce nu iti recomand!), te invit a reflectezi putin la acele cumparaturi facute „pe alaturi”, pe langa conturul a cine esti.

Fiecare dintre ele iti spun sa privesti persoana care esti astazi, sa iti recunosti evolutia, progresul, transformarile, sa iei nota de nevoile pe care le ai. Tot ele reprezinta o invitatie pentru a verifica mesajele discrete pe care ti le-ar putea transmite.

Care iti era starea de spirit cand ai facut acea achizitie din impuls?
Ce te nemultumea in viata ta reala? Ce evitai, de ce fugeai?
Ce ti-a adus refugierea in shopping?
Cum te simteai (sau ce simteai) fata de propriul corp?
Cum ai putea sa o descrii pe femeia care poarta acea haina?
Nu cumva in tine se ascunde o femeie care nu poate renunta la o fantezie sau la o dorinta neasumata, care doar asteapta sa eclozeze?

„M-am intrebat de mai multe ori ce voia sa-mi spuna paltonul meu roz, cumparat acum 2 ani si niciodata, niciodata purtat – desi a fost dragoste la prima vedere, pur si simplu nu l-am putut lasa in magazin„, mi s-a confesat o alta clienta in timpul unui detox de garderoba. Garderoba care, cu exceptia acelui mantou, cuprindea doar culori neutre si piese basic, foarte simple. Niciun imprimeu, nicio pata de culoare, nicio stralucire de paiete, niciun franjure sau volan. „Zilele trecute am ajuns la un raspuns, mai ales dupa ce m-am gandit la intrebarile tale: paltonul roz este un mesaj din trecut, este amintirea tinerei femei care eram pe vremea studentiei, cand ma imbracam in cele mai colorate haine! Imi dau seama ca nu mai vreau sa ma imbrac ca atunci, atat de extravagant si colorat, si tot acum realizez si cat de mult exagerez mergand in directia asta foarte basic, minimalista, incolora si lipsita complet de personalitate. Mi-a facut bine aceasta constientizare, simt ca am reluat legatura cu o parte din trecutul meu de care ma uitasem, m-am reconectat cu viata mea…” Astfel, paltonul cel roz a devenit o piesa-cheie: nu in sensul ca in jurul lui se invarte stilul clientei mele sau ca este 100% reprezentativ pentru ea, ci in sensul ca a deschis o usa. A facut posibila evolutia unei garderobe impersonale, lipsite de identitate si lipsite de bucurie catre ceva… cu suflet.

Reintorc oglinda si intrebarile catre tine.

Si daca erorile tale din sfera achizitiilor vestimentare ascund un adevar pe care inca nu-l vezi?

Cu exceptia cazurilor in care hainele cumparate chiar sunt incompatibile cu tine (marime gresita, culori nepotrivite, piese care nu au absolut nicio legatura cu stilul tau de viata si cu activitatile curente), acea „greseala” te poate ajuta sa-ti explorezi stilul. Lasa-te surprinsa. Selecteaza, in primul rand, hainele despre care poti spune cu mana pe inima ca sunt preferatele tale. Prin comparatie, vezi ce diferentiaza cele doua categorii: acolo gasesti raspunsul.

Adevaratul cadou al unei garderobe frumoase nu sta in numarul de haine pe care le cumperi, ci in cat de des si in cate feluri le porti. In cat de sincera esti cu tine in explicarea rateurilor, greselilor sau succeselor tale la shopping. In despartirea de primele si aprecierea ultimelor.

Doar asa iti poti construi o garderoba vie, care sa te incante in fiecare zi si care sa te reprezinte, asa cum esti tu in realitate, asumata.

Iar daca si cand simti ca ai nevoie de o mana de ajutor, iti pot fi alaturi cu una sau mai multe dintre urmatoarele:

  • o sedinta de Detox de Garderoba (in care te si scap de hainele nepotrivite, dar te si invat ce ti se potriveste)
  • o Analiza de Style Moodboard (pe baza multor imagini cu tinute selectate de tine si de mine, te ajut sa ajungi la samanta & esenta identitatii tale stilistice, pe care ti-o explic apoi prin recomandari de tinute, culori, piese separate + cuvinte descriptive, ca sa stii ce stil ai)
  • o sesiune de Capsule Wardrobe Creation & Styling (in care iti identific piesele-cheie pentru stilul si activitatile tale, iti arat ce-ti lipseste si-ti fac recomandari concrete de shopping, apoi iti construiesc un numar de tinute)
  • cele 5 intalniri ale programului In Explorare (ultima grupa pe 2022 incepe in 12 decembrie, iti las aici toate detaliile)
  • abonamentul Style Made Simple (ai aici descrierea lui detaliata)
close

Nu rata nici un trend!

CITEȘTE POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE