5 idei pentru a aduce usor culoare in garderoba de primavara

Formula e simpla. Pleci de la o culoare neutra, genul la care apelezi indiferent de sezon si pe care stii ca poti baza indiferent de vreme. Ii adaugi o alta: plina de vitalitate, luminoasa, infuzata de energia primaverii. Eu am ales cinci – doua primare (variante de rosu, galben si albastru) si doua pasteluri (roz si liliachiu), toate declinate in denumiri ale florilor de primavara -, ca sa iti demonstrez cat de usor e sa faci tranzitia catre tinute mai colorate, expresive, creative.

Rosu muscata (sau rosu-mac)

Este cel mai bun antidot impotriva oboselii vestimentare de iarna (evident, sindromul ca atare nu exista, dar il simtim dupa 5 luni de cer innorat, frig, straturi de haine groase si culori intunecate).

Cauta in garderoba o fusta intr-o nuanta de rosu aprins si asorteaz-o cu un pulover maro tabac. Sau porneste de la o pereche de pantaloni rosii, carora le alaturi un sacou in aceeasi nuanta calda de cafeniu si un tricou alb. Alternativ, incepe tinuta din partea de sus, cu o bluza rosie, si continua cu o fusta sau un pantalon colorat intr-o nuanta de maro cald. Efortul e minim, tinutele sunt de efect. (In caz ca nu esti convinsa ca rosu+maro creeaza o combinatie reusita, vizualizeaza florile de muscate intr-un ghiveci de teracota. QED.)

Daca vrei o schimbare de perspectiva, ia orice piesa vestimentara de culoare rosie drept „rujul rosu” al garderobei tale: cea mai rapida cale de a trezi la viata o tinuta altfel neutra.

Galben narcisa

Am observat ca multe femei sunt rezervate cand e vorba sa poarte galben. O sufoca asociindu-i cateva prejudecati greu de dus: pare o culoare dificila, atrage prea mult atentia, e imposibil de asortat, nu pot gasi nuanta cea mai potrivita pigmentatiei lor, iar galbenul-mustar si ocrul.. omg, hai sa le lasam dusmanilor!

In realitate, galbenul poate fi prietenos. In dozarea corecta, devine solar, luminos, nu eclipseaza pe nimeni. Sigur ca alaturi de negru pare strident, iar langa violet sau roz fucsia lasa impresia unei culori ieftine si artificiale! Dar pune-l langa un gri deschis si devine rafinat. Pune-l langa verde masliniu sau verde kiwi si devine exotic. Pune-l langa turcoaz inchis si devine pretios. Pune-l langa rosu si capata alura sportiva. Pune-l langa maro cognac si te duce cu gandul Pune-l langa roz grapefruit si devine zemos, ca o salata de fructe.

Chiar nu gasesti o nuanta prietenoasa de galben, dar te incanta caldura si luminozitatea lui? Cauta o pereche de pantofi galbeni, o curea galbena, o bentita galbena, o esarfa galbena. Pasul urmator, cauta un imprimeu al carui desen include galben.

Albastru albastrea

Ajutat de conotatiile lui pozitive – sugereaza echilibru interior, incredere in sine si un spirit responsabil -, albastrul e genul de culoare care poate ocupa un loc binemeritat in orice garderoba: de timp liber, pentru orele de munca, pentru seara. Sigur ca suntem obisnuite sa purtam bleumarinul clasic, dar hai sa il lasam in garderoba de sezon rece si, eventual, pentru tinutele pe care le vom purta la birou – cand ne vom intoarce la birou… Pentru sezonul cu soare si cer azuriu, iti propun sa il inlocuiesti cu nuante mai intense, mai vii, mai energice!

O nuanta care mie imi place in mod special este albastrul albastrelelor. (Suna repetitiv, stiu, dar asta este denumirea nuantei.) Daca nu ai la indemana piese colorate cu care sa creezi asortari cromatice originale, nuanta aceasta arata splendid langa tonuri de gri deschis, nisipiu si bej luminos. Tinutele tale vor fi cool, moderne, relaxate.

Roz floare de cires

Ai crescut cumva cu ideea ca rozul, mai ales in tonuri pastel, e rezervat fetitelor? Think again. Rozul poate fi sofisticat, rozul poate fi modern, rozul poate fi jucaus, chiar si seducator. Totul depinde de cum arata piesa aleasa: un trench roz sau un sacou roz arata, in mod cert, rafinate, mature, elegante; o fusta din tulle sau o bluza cu guler Claudette au o alura adolescentina; o rochie-furou roz este seducatoare…

Una din combinatiile mele preferate este rozul-cires alaturat unei nuante de rosu cald. Dar cum astazi iti propun constructii cromatice care au la baza nuante neutre, asorteaza-l cu un cafeniu latte – o varianta blanda, delicata de bej, dar care nu e sters.

Mov liliachiu, mov lavanda sau violet zambila

Nu are sens sa te lupti cu acest trend: movul, declinat in tonuri pastel sau nuante intense, impanzeste magazinele de sezoane bune. Ceea ce imi permite sa presupun ca ai deja o piesa mov in garderoba. Indiferent daca optezi pentru un liliachiu discret sau pentru un violet pretios, acum e un bun moment sa il iei la purtare.

Toate nuantele de mov si violet capata un aer modern cand sunt asortate cu alb stralucitor, iar cea mai comoda varianta pentru zilele de primavara e o camasa alba. Ai una, nu? In caz ca tandemul ti se pare prea contrastant, inlocuieste albul cu o nuanta de ecru sau crem.

Daca ai ajuns pana aici, profit de moment ca sa iti readuc aminte de workshopul meu online „Ce culoare are primavara ta”; te-ai inscris deja?

Intai detaliile concrete, legate de agenda si de buget.

Am programat doua sesiuni diferite, ca sa impac toate programele. Prima se intampla miercuri 14 aprilie, seara de la ora 19; a doua are loc sambata 17 aprilie, de la ora 11:30. Ambele dureaza 2 ore.

Contributia ta, daca decizi sa participi, este de 130 lei; iti poti rezerva locul cu un mesaj la inscrieri@imagematters.ro

Despre ce iti voi vorbi si ce vei invata?

In primul rand, despre culorile care te infrumuseteaza si ti se potrivesc, despre combinatiile de culori pe care le poti face usor si fara teama ca gresesti, despre cate culori poti purta intr-o tinuta fara sa arati ca o sorcova, despre ce faci cu hainele in culori care nu ti se potrivesc dar pe care le-ai cumparat in necunostinta de cauza, despre cat si daca conteaza pigmentatia in alegerea paletei de culori…. Astea sunt temele evidente, esentiale, de baza!

Dar iti pregatesc mai mult de atat: de la surse de inspiratie si peste 15 combinatii noi de culori pe care ti le recomand, pana la perspective din psihologie (unde te situezi pe Scara lui Maslow in functie de nuantele predominante din dulap), repere din comunicare (ce mesaj poti transmite prin culorile purtate) si instrumente practice din stylismul personal (de exemplu, cum faci sa iti evaluezi cromatic garderoba sau ce variante de ordonare cromatica a hainelor ai).

Vrei si un bonus? Voi rezerva 15-20 de minute pentru intrebari din partea participantelor si pregatesc un playlist in Spotify plin de melodii cu si despre culori.

Nu voi repeta in urmatoarele luni acest workshop, am mult prea multe teme interesante de styling pe care vreau sa le lansez. Asa ca, in cazul in care asteptai un semn de la Univers despre cum poti face o minima schimbare in stilul tau, asta e semnul! Inscrierile se inchid in urmatoarele 48 de ore. Iti poti rezerva locul aici, cu un scurt mesaj la [email protected].

close

Nu rata nici un trend!

CITEȘTE POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE