Cum iti cureti tinutele purtate de Sarbatori?

Un tshirt din bumbac se spala usor. Jeansii ii arunci in masina de spalat. Dar cum te descurci cu un top brodat, o rochie din dantela, cu fusta din paiete sau din tulle, cu pantalonii sau sacoul din catifea, lucruri pe care le-ai purtat, parfumat, transpirat in perioada asta plina de pranzuri si cine, cocktailuri si dansuri, slujbe la biserica si vizite la familie si prieteni?

Sigur, exista anumite piese si anumite pete care sunt strict domeniul curatatoriilor profesionale. Insa, cum sezonul petrecerilor tocmai se incheie si am scos la purtare tot sclipiciul din dulap, putem invata ce putem face ca sa intretinem, fara drama si cheltuieli majore, viata garderobei noastre de ocazie.

In articolul de azi, cateva sfaturi practice si recomandari punctuale.

Inainte de orice, curata petele
De fapt, acesta este aspectul cel mai dificil al intretinerii unei piese construite dintr-o tesatura delicata: are nevoie de o curatare integrala? sau este suficienta eliminarea unei pete? Daca haina nu are nevoie sa fie spalata integral, curata pata cat mai curand (nu lasa sa treaca prea multe zile) cu ajutorul unui detergent lichid putin diluat. Cauta sa nu folosesti inalbitor, e posibil sa distrugi materialul. Iti recomand sa incepi procesul de curatare pe spatele materialului – si pentru ca aspectul exterior al hainei sa ramana ingrijit, dar si pentru ca pata sa nu patrunda si mai mult in tesatura.

Aeriseste piesele din tesaturi delicate, in loc de a le spala foarte frecvent
Cu cat le speli mai des, cu atat se deterioreaza mai usor. Paietele sau margelele prinse de o bluza se vor descoase, firul de lurex al unui pulover se va rupe, satinul isi va pierde luciul… Evident ca le vei spala daca sunt murdare (machiaj, pete de deodorant, vin sau mancare), daca sunt patate din cauza parfumului sau daca ai transpirat cat le-ai purtat! Altfel, e de preferat sa reduci numarul de spalari si, intre purtari, doar sa aerisesti haina respectiva si sa o cureti cu ajutorul unui spray (odorizant si dezinfectant) special pentru tesaturi. O alta varianta este ca, dupa fiecare purtare, sa igienizezi imbracamintea folosind aburul fierbinte al unui aparat de calcat vertical.

Spala pe dos tesaturile imprimate si materialele delicate
Intoarce-le pe dos. In felul acesta freci mai putin suprafata exterioara, colorata a hainei, care isi pastreaza integritatea cromatica vreme mai indelungata. Fa acelasi lucru cu piesele din satin; protejezi fibrele lucioase. Cat despre cele cu broderii, margele si paiete, manevra reduce riscul de a se agata intre ele.

Nu folosi balsam de rufe
Orice cantitate de balsam de rufe deterioreaza textura unor tesaturi pretioase, asa cum este cazul catifelei (velur si reiate). In mod similar, balsamul de rufe decoloreaza si matifiaza satinul, inmoaie paietele si ingreuneaza firele metalizate.

Nu stoarce tesaturile fine
Abtine-te, mai ales cand e vorba de o haina din catifea. Ramane permanent sifonata, plus ca ii strivesti textura. Similar, stoarcerea – chiar si de mana! – a hainelor cu paiete, margele, cristale sau broderii le poate desprinde, descoase, indoi sau rupe. Dupa ce le-ai spalat, preseaza bland haina intr-un prosop, fara sa il rasucesti.

Cum cureti…

Un top din paiete, cu margele, perle sau cu broderii

O bluza cu o broderie fina, un top acoperit in intregime de paiete, o camasa cu gulerul si mansetele ornamentate cu perle… Cu genul acesta de piese pretioase, e de preferat sa mizezi pe simplitate: le aerisesti cateva ore, imediat cum le dezbraci. Daca totusi observi ca au nevoie de o curatare in profunzime, inmoaie-le 15-20 de minute in apa calaie, in care ai diluat putin detergent lichid, special facut pentru tesaturi delicate. Nu te apuca sa le freci puternic, ca sa nu ramai cu vreo perla in mana.
Desigur, le poti duce la o curatatorie profesionala, insa la una in care ai incredere. In unele cazuri, curatatoriile utilizeaza solvanti agresivi, care pot modifica culoarea si stralucirea paietelor, cristalelor si perlelor. Esti dispusa sa primesti inapoi o haina deteriorata?

O fusta din tulle

Tulle-ul e o tesatura fina care se agata si, mai rau, se desira si rupe foarte usor. Inainte de o a pune in masina, verifica intai eticheta; daca spalatul la masina este permis, pune-o intr-un sac din plasa, ca sa o protejezi impotriva frecarii de alte materiale.

De asemenea, verifica sa nu existe nimic care sa poata agata tulle-ul: fermoare lasate deschise, nasturi sau aplicatii ascutite, catarame… Daca vrei sa o speli doar pentru ca ai observat o pata, incearca altceva: foloseste un burete de vase – curat, umezit cu apa si un strop de detergent de vase – pentru a freca bland pata. Clateste la fel de bland, cu putina apa. Lasa fusta sa se usuce la aer, nu pe calorifer.

O camasa din matase naturala

O urma de grasime? Un strop dintr-un cocktail dulce si imbietor? O pata de parfum? Matasea e o tesatura capricioasa. In prealabil, pudreaza rapid zona cu talc. Inmoaie apoi haina, fara sa o freci, in apa calduta in care ai dizolvat sapun. Dar nu mai mult de 5 minute! Clateste cu apa rece in care ai amestecat otet din vin alb, ca sa indepartezi complet reziduurile de sapun. Daca eticheta permite spalarea la masina, selecteaza un program pentru rufe delicate la maxim 30 de grade, foloseste cel mai bland detergent si nu adauga balsam. Fara sa storci si rasucesti, la final aseaza haina intre doua prosoape uscate. Preseaza cu delicatete si apoi las-o la uscat pe o suprafata plata, departe de orice sursa de caldura (calorifer, cuptor, semineu) si de lumina.

O rochie sau fusta din dantela

Din pacate, astazi piesele din dantela sunt din poliester (rareori, din poliester in amestec cu putin bumbac). Asta inseamna ca pot fi spalate la masina, fara sa intre la apa. Insa ce faci cu dantela alba din poliester, cand si-a pierdut puritatea? Ca sa ii redai albul stralucitor, inmoaie haina intr-o baie de lapte cald. Asa cum auzi: o inmoi in apa calda, peste care presari lapte praf. In varianta ultra-clasica, folosesti suc de lamaie. Diluezi echivalentul unei cesti de cafea in apa calda, apoi speli haina prin presare (nu frecare), cu miscari verticale si blande. In cateva momente vei vedea cum impuritatile si murdaria ascunse in tesatura ies la suprafata, iar dantela redevina alba ca zapada.

Buy me a coffee. ☕ Daca ti-a placut acest articol sau daca ceea ce scriu in newsletter si pe Instagram te-a ajutat sa iti cultivi stilul, sa-ti infrumusetezi tinutele sau sa iei decizii vestimentare mai educate, m-as bucura sa-mi sprijini munca cumparano cafea virtuala, aici. Sau doua. Multumesc

close

Nu rata nici un trend!

CITEȘTE POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE