5 exercitii de stil, ca sa ai stil

Hai sa depasim necesitatea identificarii cu „numele” unui nou stil, in speranta ca un astfel de pas ne va conferi… directie, structura, expresie personala, creativitate. Crezi ca peste cativa ani iti va mai spune ceva mob wife sau old money style, cottage core sau Regency core?

Conteaza ca, la un moment dat, sa iti constientizezi preferintele estetice, sa recunosti elementele de design care apartin acelor preferinte, chiar sa observi proportiile de yin (feminin) si yang (masculin) prezente in silueta ta ca sa le poti armoniza cu croieli, imprimeuri si forme ce decurg din aceleasi energii. Dar pana acolo poti incepe cu ceva mai simplu.

Prin urmatoarele exercitii te invit sa fii atenta doar la tine, sa te privesti si sa te asculti. Exteriorul decurge din interior, nu invers. Autenticitatea presupune o minima cautare de sine si libertate, nu reproducerea unor formule compuse de alte femei pentru ele insele.

Asadar…

Exercitiul 1. Gaseste-ti linia de forta

Strange cat mai multe fotografii in care apari, facute de tine sau de altii. Portrete profesionale, selfie-uri, fotografii de grup, fotografii din vacante. Fotografii in care te vezi zambitoare sau razand in hohote, plina de viata, stralucitoare. Insira-le sau studiaza-le pe rand, incercand sa surprinzi ce transmiti in termeni de personalitate si unicitate.

Ce fel de femeie ti se contureaza in fata ochilor? Care dintre aceste reprezentari vizuale ti se pare cea mai luminoasa, cea mai semnificativa, cea mai apropiata de cine stii ca esti?

Grupeaza-le. Ia-ti notite (intr-un jurnal, in telefon, mental) legate de ce observi ca puncte comune. De fapt, acestea vor fi puncte de introspectie care vor duce la exprimarea lor catre exterior.

Exercitiul 2. Creaza-ti propriul Look Book (sau carnet de tinute)

Spre deosebire de admiratie, pe care o putem simti fata de o persoana diferita fizic de noi, inspiratia ne ajuta sa ne subliniem si ne exprimam unicitatea, (re)ancorandu-ne in noi insene.

Persoanele al caror stil sau aspect fizic ne inspira sunt acelea care, prin autenticitate, transparenta si curaj, ne arata aspecte din viata lor – din peisajul lor interior, din alegerile lor, din valorile lor – care ne emotioneaza si ne fac sa simtim similitudinile cu acestea.

Poate fi vorba de o ambianta, cum este universul boem si feminin al Vanessei Paradis. Poate fi o anume tunsoare sau culoare de par, cum este aramiul de cupru al Jessicai Chastain sau carré-ul impecabil purtat de Chantal Thomas toata viata ei. Poate fi un tip de machiaj, cum ar fi nelipsitul ruj rosu de pe buzele Ditei von Teese. Fiecarei celebritati ii corespunde o imagine, un gand, o dorinta legata de un aspect al nostru partial constientizat, pe care inca nu stim sa il aratam lumii – sau inca nu indraznim sa o facem.

Si atunci, pana prinzi curaj sau descifrezi pasii si procesul, ce-ar fi sa-ti creezi propriul caiet de stil personal, propriul dosar al muzelor tale, la fel cum fac directorii artistici, stilistii si designerii? Invitatia mea este sa nu te rezumi sau opresti la la influenceritele momentului sau celebritati foarte cunoscute. Exploreaza femei din domenii care conteaza pentru tine, strange fotografii cu universuri care rezoneaza cu estetica ta preferata, cauta imagini cu accesorii si tipuri de machiaj pe care le-ai putea reproduce si purta fara efort.

Exercitiul 3. Rafineaza-ti dorintele

In functie de trasaturile tale de personalitate, de ceea ce doresti sa arati lumii despre tine, de stilul tau de viata, vei ajunge sa exprimi ceea ce este unic la tine.

Ofera-ti timp pentru a formula cele mai nuantate raspunsuri despre tine. Nu cere sfatul celor din jurul tau, nu mai astepta validarea anturajului, nu ii intreba ce vad ei la tine sau care cred ei ca sunt calitatile tale cele mai intime. Ai incredere in intuitia ta, exploreaza-te. E vorba de a exprima ceva ce tu iti doresti, nu de a te conforma unui tipar, unor asteptari, unor perceptii.

Exercitiul 4. Alege un Modus Operandi, dintre urmatoarele trei

Pui accent pe un singur aspect. Acest aspect, puternic subliniat, devine semnatura ta, „marca inregistrata”, amprenta prin care te faci anuntata si recunoscuta. Poate fi o gama de accesorii, o parte a corpului pe care o vei contura in toate tinutele, un machiaj pe care nu il vei schimba multa vreme, o anumita piesa vestimentara sau chiar o anumita culoare (sau gama cromatica).

Exprimi un univers. Aceasta modalitate presupune alaturarea mai multor tuse complementare, care vor fi actualizate in timp. Coafura, culori, accesorii, machiaj… Totul evoca o ambianta care te reprezinta, te inspira si careia ii esti fidela: hippie chic, etnic exotic, vintage, minimalism monocrom etc.

Creezi propria ta uniforma. Stilul se afirma, contureaza si recunoaste prin repetitie. Asa cum fac Anna Wintour, Fran Lebowitz, Ines de la Fressange sau Emanuelle Alt. Mereu aceeasi culoare, mereu aceleasi croieli, mereu aceeasi combinatie de 2-3 piese vestimentare. Alb si negru. Fusta midi ampla si top croit pe corp. Pantaloni drepti, mocasini, sacou bleumarin si tricou alb. Sacou si jeansi. Alegi aceasta „uniforma” pentru ca te simti bine in ea, pentru ca te simti tu insati, si nu pentru ca nu ai imaginatie sau chef sa iti diversifici tinutele.

Exercitiul 5. Nu uita esentialul

Sa iti exprimi unicitatea inseamna sa fii vie si „in viata”, cu tot ce presupune asta. Nu inseamna sa cauti perfectiunea unui look, ci adevarul fiintei tale. Care uneori poate fi ridicol sau versatil, ostentativ sau discret, excentric sau conformist.

Adevarata unicitate a stilului tau presupune, mai presus de orice, greseli si imperfectiuni, mici marturii ale vulnerabilitatii proprii, emotionante si seducatoare. Acestea sunt acele aspecte care te feresc de transformarea intr-un cliseu lipsit de originalitate sau intr-o copie a altei femei, care se incruciseaza pe strada cu alte clisee si alte copii ale unor femei, in timp ce isi spun: „Oglinda, oglinjoara, spune-mi ca sunt unica si irepetabila…”

Pe cont propriu, deseori plecarea in propria „calatorie stilistica”, explorarea acestei harti vaste poate fi intimidanta. De unde incepi? Cum stii ca esti pe directia buna? Care e ruta cea mai directa, mai eficienta si mai adevarata catre stilul propriu, cand ai atat de multe dintre care poti alege?

Sfatul meu e, ca atunci cand escaladezi Everestul, sa incepi cu „tabara de baza”. Cu lucrurile simple, pe care poti apoi construi restul, in ritmul tau. Sa incepi cu identitatea ta stilistica, cu recunoasterea preferintelor tale estetice si de confort, cu intelegerea „esentei” sau arhetipului tau stilistic. Adica cu „cum arata stilul tau”. Asta vom explora impreuna la workshopul din 20 iunie, „Descopera-ti arhetipul stilistic”. Dupa ce ti-l identifici, etapele urmatoare pot fi intelegerea arhitecturii propriei siluete (conformatia, proportiile, liniile), descoperirea paletei cromatice care te infrumuseteaza, urmate de un inventar si evaluare de garderoba, ca sa stii exact ce sa pui in dulap, cum ar trebui sa arate acele piese, de cate ai nevoie, cum le combini si asortezi… si abia la final, shopping.

Nu rata nici un trend!

CITEȘTE POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE