Quiet Luxury: in 4 pasi si 15 piese

Grandoarea si trufia au mers dintotdeauna mana-n mana cu stridenta, ostentativul, demonstrativul. Oricat de departe am merge inapoi in istorie, statutul – sau dorinta de a atinge un anumit nivel – a fost mereu semnalat prin numarul de bijuterii afisate, prin tesaturile bogate sau blanurile imbracate, prin intensitatea culorilor alese, prin numarul de logouri etalate. Si, desi logomania si maximalismul continua sa aiba fani, adevaratul lux vestimentar a inceput sa prinda o alta forma. A devenit opusul vizibilitatii: se ascunde la vedere.

De la inceputul anului, toata lumea pare ca valideaza, promoveaza si urmareste doar acest stil exceptional. Pare sa fie obsesia momentului, cel mai puternic trend al anului, o inspiratie inepuizabila, o estetica ce convinge din ce in ce mai multe femei (interesate de moda sau nu) de necesitatea unei garderobe mai rafinate, mai sobre, mai durabile si de calitate cat mai ridicata.

Dintre toate codurile -core din ultimii ani – normcore, cottage core, ballet core, Barbie core samd -, concluzia mea este ca quiet luxury se diferentiaza prin trei aspecte: o estetica maturizata, discreta, fara extravagante (derivata din modele clasic-elegante), paleta cromatica neutra si discreta (nuante de bej, cafeniu si maroniu, tonuri de gri, mult bleumarin, bleu, alb, negru, eventual visiniu, verde masliniu) si croieli impecabile (deseori supradimensionate), din tesaturi luxoase.

Quiet luxury tine de principiul investitiei in piese cu croieli clasice, care cu greu se demodeaza. O tinuta quiet luxury nu iese in evidenta si nici nu trece neobservata. Va pune accent pe simplitatea modelelor si pe longevitatea lor sezon dupa sezon. Derivat din minimalism, valoarea unei astfel de garderobe vine din design, purtabilitate si standardul ridicat al fabricarii produselor.

Quiet luxury pare sa reprezinte promisiunea unei garderobe frumoase si bune, care va fi purtata an dupa an, fara teama ca se va uza sau perima. Si adevarul e ca, in loc sa se dezumfle ca alte trenduri temporare, acesta tocmai ce a avut parte de un nou val de interes, o data cu lansarea marcii lui Phoebe Philo (pentru cine nu stie: fosta directoare de creatie a casei Céline, creditata cu relansarea minimalismului de lux si disparuta de pe radarul modei in ultimii 6 ani). Mantouri din stofa cu silueta perfecta, bluze din matase cu drapaje minutios controlate, genti din piele si piele intoarsa cu un design epurat, piese intr-o cromatica sobra, lipsite de imprimeuri si inflorituri: aceasta colectie a fost atat de asteptata si atat de dorita incat, la doar cateva ore dupa lansare, cu minima promovare si in ciuda preturilor cu 4 cifre, toate erau sold out.

Altfel spus, „luxul discret” ramane pe pozitii, va inspira multe colectii, il vom observa in toate magazinele. Inevitabil, la un moment dat, vom dori sa il adoptam. Partial sau total. In loc de a opera o schimbare drastica de stil si de garderoba, va sugerez sa tineti cont de cateva lucruri care pot aduce acele note de eleganta, lux, sofisticare tinutelor de toamna.

Incepeti cu acesti 4 pasi.

1. Faceti o triere de garderoba

Inainte de orice – de plecat la shopping, de construit un moodboard, de simtit frustrari cu privire la stilul actual -, este indispensabil sa va treceti in revista garderoba de sezon.

Care sunt piesele pe care intentionati sa le purtati in urmatoarele luni? Ce haine observati ca sunt uzate, ca nu va mai reprezinta, nu va mai incap sau nu va mai plac?

Faceti un inventar serios al dulapului. Hotarati ce donati, ce vindeti, ce modificati, ce inlocuiti.

Grupati, in primul rand, toate piesele cu linii clasice sau minimaliste (sacouri, camasi, pantaloni, rochii) si tricotajele simple (de exemplu, pulovere lejere cu guler inalt, cardigane drepte), a caror paleta cromatica este neutra si eleganta.

Puneti deoparte (spre a nu fi purtate) piesele in culori stridente sau fade, cu imprimeuri si grafisme, din tesaturi lucioase sau stralucitoare, cu volane, franjuri sau alte detalii care le incarca vizual. Atentie: ca sa poata fi asociate curentului quiet luxury, croielile (de pantaloni, sacouri, camasi, rochii, mantouri, tricotaje) trebuie sa fie lejere, chiar supradimensionate, cu un aspect modern. Prin urmare, hainele stramte, cu linii slim fit sau skinny nu pot fi integrate intr-o garderoba care se doreste a transmite atributele acestui stil (eleganta, lux, degajare, rafinament), chiar daca sunt in culori neutre.

2. Mizati doar pe culori neutre

Aceasta cromatica este fundamentul stilului quiet luxury. Ma repet, stiu, insa va fi nevoie sa evitati (sau eliminati) piesele in culori care sar in ochi (albastru cobalt, galben fluorescent, roz intens, portocaliu incandescent etc). Le puteti pastra ca pete de culoare sau accesorii. De pilda, un costum bleumarin cu pantaloni arata excelent cu o pereche de tenisi rosii.

Preferati, in locul lor, gamele de bej si maro (de la camel si caramel, la ciocolatiu, scortisoara sau tabac), bleumarinul, toate griurile, nisipiul, albul si ecru, degradeurile de bleu, verdele masliniu, visiniul si, evident, negrul.

Pastrati dungile (orizontale si/ sau verticale), stofele de tip Prince of Walles, houndstooth si pied de cocq, tricotajele uni cu torsade si pe cele cu model Fair Isle.

3. Eliminati complet logourile

Este regula de aur a esteticii quiet luxury. Logourile aurii, vizibile si citete (pe genti, rame de ochelari, catarame), inscriptionarile de orice fel, imprimeurile clar asociate unui brand (carouri Burberry, monograma si floarea cu 4 petale de la Vuitton, G-ul dublu al lui Gucci si F-ul dublu de la Fendi, calaretul de la Polo Ralph Laurent, Y-urile lui Goyard, desenele baroce ale lui Versace, fonturile evidente ale lui Michael Kors): toate sunt considerate de prost-gust, vulgare si tipatoare.

4. Investiti, de acum incolo, in cateva piese de calitate

Sau, daca le aveti, transformati-le in elemente-cheie, care sa sustina aerul elegant, ales, stilat al tinutelor voastre.

Incepeti sezonul cu un pardesiu bleumarin, verde masliniu, gri sau ciocolatiu cu umerii bine structurati, dintr-o tesatura cu tinuta impecabila (stofa de lana 100%, lana in amestec cu casmir, alpaca, mohair, sau o tesatura cu minim 70% lana), cu lungime care coboara sub genunchi si o croiala simpla, clasic, usor supradimensionata.
Adaugati o geanta de umar (sau tip shopper) cu cat mai putine cusaturi, fermoare, catarame, lanturi, tinte, talismane, buzunare exterioare, nelacuita, care sa nu fi fost construita din petice de piele; practic, o geanta cu aspect modern si minimalist, fara vreun logo vizibil sau imediat recognoscibil. Poate fi din piele (naturala sau vegana), piele intoarsa, piele stantata sau texturata sau chiar dintr-o panza intarita (coated canvas).

Si daca tot am ajuns aici, va las mai jos o scurta lista in 15 puncte cu ceea ce consider ca sunt elementele-cheie ale unei garderobe construite in spiritul (nu neaparat bugetul) stilului quiet luxury.

Un mantou (pardesiu, palton) din stofa, cu croiala structurata, si lungime midi sau maxi. Gasiti la Chemistry Studio, 3W Label, Maison Chouchou

Un fular sau o esarfa in aceeasi nuanta cu mantoul.

Un pulover din casmir, de preferat cu guler inalt (de culoare negru, gri, bej-camel, bleumarin, visiniu). Vi le recomand pe cele cu semnatura Laura Hancu sau Ami Amalia.

Un cardigan texturat, cu torsade sau gros, intr-o culoare uni sau o combinatie de 2 nuante neutre, cu linie dreapta si lungime pana in zona taliei (sau putin sub talie).

O camasa alba sau bleu, cu nota masculina si croiala usor supradimensionata

O bluza sau o camasa cu guler lavaliera (funda la gat). Verificati la Demiur, FB Bucharest si Fizic.

Un tricou alb cu decolteu la baza gatului, 100% bumbac compact, cu croiala dreapta. Le gasiti la COS.

O pereche de pantaloni largi, cu talie inalta si 1-2 pense la betelie.

O pereche de jeansi drepti, de culoare indigo, albastru clasic, bleu sau alb/ ecru

O fusta midi, foarte ampla sau evazata. Straie by Vanessa Ressler, Isabelle Vijiiac, Chemistry Studio, iHeart sunt cateva variante.

O rochie midi sau midaxi, cu croiala lejera, de preferat tricotata sau din stofa, intr-o culoare neutra.

Un sacou clasic-modern, la 1 sau 2 randuri de nasturi, semi-cambrat, din stofa bleumarin sau Prince of Walles.

O geanta din piele, cu linie minimalista si fara logo citet, plasat central-frontal si stralucitor. Cautati la Catalin Onocan, 1st Atribut, CMood.

O pereche de cizme inalte din piele, cu toc mediu, cu model clasic-modern

Un costum bleumarin, din 2 sau 3 piese (sacou, pantaloni, +/- vesta). Vedeti la Innes Atelier, Ipanomi, Cloche.

Pe final, las aici un reminder ca prin serviciile mele va pot da o mana de ajutor practica si aplicata cu trierea de garderoba, cu construirea unei garderobe-capsula (in stil quiet luxury sau in orice alt stil!), cu sesiuni de personal shopping (online sau prin magazine) si, ca sa porniti cu dreptul, sesiuni de identificare a stilului vostru personal. Stiti unde sa-mi scrieti.

close

Nu rata nici un trend!

CITEȘTE POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE