7 piese de weekend, in tinute de vara pentru birou

Birouri open space semi-populate, aer conditionat la discretie, pauza de pranz prelungita… conditiile care mai ca ne fac sa uitam ca e nevoie sa respectam un cod vestimentar al tinutelor profesionale, indiferent de temperatura de afara.

Bun, asta nu inseamna ca suntem obligate sa imbracam camasi apretate, fuste creion si tocuri! (Intre noi fie vorba, nici nu mai stiu vreo femeie care mai poarta asa ceva la munca…) Putem sa imprumutam cateva piese lejere, din garderoba after hours de vara si sa le stilizam in cheie urbana de zi. Mai jos, exemplele si recomandarile mele.

Fusta maxi boema: nu e prea de plaja?

Croita din muselina usoara ca un fulg, din in greu sau dintr-un material fluid si imprimat in culori exotice, e genul de fusta care te-ar insoti in dimineata in care-ti cumperi cirese si un brat de floarea soarelui de la piata sau ai privi apusul de la o terasa din Santorini.

O poti imbraca si la birou, cu doua conditii. Lasa acasa maieul, cosul impletit si espadrilele prinse pe glezna, si inlocuieste aceste piese cu elemente urbane: o camasa putin oversize cu maneci scurte, o geanta metalizata si niste sandale cu toc jos. A doua conditie: verifica transparenta fustei. Merge ca piesa de birou doar daca este opaca sau are jupa lunga.

Rochia cu decupaje: o port numai la ocazii?

Intre sani sau deasupra bustului, pe lateralul coastelor, cu spatele gol partial sau complet – decupajul este detaliul sexy al acestei veri.

Nu merg atat de departe incat sa-ti recomand, pentru orele de birou, o rochie ultra-mulata si cu multiple decupaje laterale pentru ca mesajul ei e clar: lenjeria aleasa pentru azi e… minimalista. Uita si de fentele indraznete pe lungimea coapsei, de spatele dezvelit pana la noada si de rochiile cu sireturi incrucisate (pe lateral, pe spate sau peste sani): locul lor e la o beach party.

Daca esti indragostita pana peste cap de aceste decupaje sugestive si nu poti astepta weekendul pana le imbraci, iti sugerez urmatorul compromis: imbraca o rochie lejera, midi sau lunga, din in, bumbac sau vascoza (un material opac, semi-fluid si nu foarte subtire), cu decolteu inalt (care acopera complet bustul si se inalta pana spre clavicula) si cu decupaje discrete pe lateral, in zona taliei, cu spatele acoperit pe jumatate sau cu bretele late care se incruciseaza pe spatele complet decupat. In felul asta, porti decupajele iubite, dar cu decenta.

Incaltamintea ugly din plastic: da sau nu?

Crocsi colorati neon, slapi de piscina cu platforma, papuci din plastic cu barete umflate si matlasate, sandale de drumetie cu barete Velcro, saboti din cauciuc, papuci tongs cu tocuri… E genul de incaltaminte comoda si devenita temporar “glamorous”, dezirabila doar datorita tendintelor si logourilor! In realitate, e un stil de incaltaminte bizara si, cu toata sinceritatea, urata. Din observatiile mele, ne impartim in doua tabere: fie ne place si o adoptam, fie radem de ea si ne juram sa nu cumparam niciodata o astfel de monstruozitate!

Iti va fi foarte greu sa integrezi acest tip de incaltari intr-o tinuta profi, oricat de casual ar fi. Si nu pentru ca vorbim de ugly shoes, ci pentru ca sunt destinati altor contexte. Insa iti sugerez alte variante de incaltaminte super-comoda : niste Birkenstocks cu catarame aurii, niste saboti din piele (intr-o nuanta de maro cognac, negru sau bej nud) sau niste sandale gladiator simple, cu barete fine incrucisate – oricare dintre aceste modele pot fi parte dintr-un look smart casual.

Nu iti recomand sa le imbraci cu o rochie-tricou mini si foarte larga, ci mai curand cu o bluza si bermude, cu un tricou si o fusta midi, cu o rochie-camasa care iti acopera genunchii… In cazul in care codul vestimentar de la job nu permite incaltamintea decupata (la varf), cauta o pereche de mocasini cu calcaiul decupat sau niste slingbacks cu toc mic.

Pantalonul scurt: cum il port de luni pana vineri?

Nici daca lucrezi intr-un univers cu cel mai relaxat cod vestimentar, tot nu ar trebui sa porti la munca pantalonul scurt-scurt, taiat dintr-un jeans uzat, sortul din frotir sau pantalonii scurti din ceva material sifonat. Pastreaza-i pentru vacanta sau weekend.

Cauta un model dintr-o tesatura cu “tinuta” (doc, bumbac gros, in) sau fluida (crep), cu minim de volum si, ca stil general, cat mai apropiat de croiala unui pantalon elegant de birou: talie inalta, poate 1-2 pense sau cordon, cracul larg, eventual cu mansete si, important, suficient de lung (tivul sa fie cel putin la jumatatea coapsei).

Uni sau imprimati? Conteaza prea putin. Dungi, buline, animal print, carouri, flori, frunze de palmier… Croiala, lungimwa si materialul sunt aspectele importante. Ofera pantalonilor scurti un minim de autoritate asortandu-i cu o camasa bine calcata si sandale cu tocuri joase sau mocasini, in niciun caz tocuri stiletto! (asa cazi cel mai rapid pe panta vulgaritatii stilistice!)

Salopeta: merita sa o iau in considerare?

Ma indoiesc profund ca o salopeta scurta, cu bretele subtiri, sau una voluminoasa, din in decolorat si sifonat sunt acceptate in sala de sedinte. Nici in cele mai caniculare zile, mediile profesionale si corporate nu sunt deschise spre stiluri atat de cool si relaxate.

Poti incerca o formula mai putin estivala, cum ar fi o salopeta din doc alb sau khaki cu bretele late, careia ii pui pe dedesubt o camasa cu maneci balon sau un tricou polo. In loc de bascheti, espadrile sau papuci din piele, alege balerini, saboti cu toc mediu sau mocasini fara calcai.

Bustiera: o tin pentru club?

La fel ca in anii 2000, bustiera (si topul cropped) redevine amica pantalonilor cu talie joasa. O cumperi avand un déjà vu, te si vezi pe ringul de dans, fataindu-te pe “Lasa-ma, papa, la mare…”

La birou, reincadreaz-o printr-o alaturare cu un pantalon larg, cu talie inalta, a carui betelie iti acopera ombilicul. Adauga-i un sacou lejer sau o camasa supradimensionata, incheiata partial. In felul asta, nu iti vei expune tot (!) abdomenul in fata colegilor, cand ridici bratele sa verifici daca aerul conditionat functioneaza. Mmm…ok?

Kimonoul: risc sa il confunde cineva cu halatul de casa?

Acest model de halat-mantou-cardigan lung, imprimat, vaporos, satinat, exotic, purtat cu niste pantaloni ampli cu talie elastica este gura de aer proaspat care te transporta din oras la barul de cocktailuri de pe plaja sau direct pe marginea unei piscine turcoaz. La birou, combinatia de mai sus risca sa para halatul de casa purtat cu pantaloni de pijama.

Asa ca, daca vrei neaparar sa imbraci kimonoul la birou, poarta-l inchis si cu cordonul strand in talie, peste un jeans drept, un pantalon slim sau peste o rochie midi simpla si nedecoltata. Poarta un machiaj natural, luminos si parul strans intr-o coada de cal bine pieptanata si cercei creoli (mari si rotunzi).

Ce zici, te-am ajutat sa vezi cum poti transfera aceste 7 piese de weekend estival in garderoba de birou?

close

Nu rata nici un trend!

CITEȘTE POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE