Barbie, ce nuanta de roz ti se potriveste?

Devenita oficial denumire a unei culori la aparitia tratatului “Culori simbolice”, semnat de baronul Frederick de Portal si publicat in 1837, “culoarea rozei” fusese pana atunci considerata o varianta decolorata de rosu, depigmentat cu ajutorul albului. Pentru ca evoca delicata nuanta a pielii umane si animale imediat dupa nastere (neacoperita de par, fulgi sau penaj), rozul a fost initial asociat nuditatii.

Prin anii 1920-1930, in lumea occidentala rozul devine sinonim pentru feminitate, fragilitate, delicatete: rozul pastel este ales pentru fetitele bebelus (nuanta “Baby Pink” este brevetata in 1928), iar albastrul deschis ramane rezervat baietilor. Originea acestei atribuiri nu este clara, insa succesul ulterior al papusilor Barbie (prima a fost pusa in vanzare in 1959) a consolidat asocierea cromatica dintre roz si un anume tip de feminitate (conservatoare si traditionalista azi, zic eu)… iar societatea capitalista a stiut imediat cum sa profite de pe urma acestei tendinte, lansand un numar infinit de produse roz – sau vandute in ambalaje roz – concepute intentionat pentru fete si femei: de la imbracaminte, parfumuri si accesorii, la lame de ras, bigudiuri, absorbante, dopuri pentru urechi, carcase pentru telefoane mobile, camere foto sau electrocasnice, toate roz.

Intr-un sens mai putin flatant, rozul este sinonim cu inocenta, naivitatea, candoarea, si mai ales cu “siropul” literaturii romantice – acele romane de dragoste mereu finalizate cu happy end, gen care a culminat cu Pink Collection a scriitoarei Barbara Cartland (se pare ca femeia avea o garderoba infinita de rochii roz, care de care mai involanata, mai satinata, mai epatanta!)

In perioada anilor 1990, rozul intens capata o conotatie sexy, este o nuanta asociata seductiei ostentative, senzualitatii si erotismului. O nuanta cum este Hot Pink continua sa fie perceputa dreptâ… hot: provocatoare, vie, indrazneata. In sfarsit, in ultimii ani rozul – in diferite nuante – a devenit simbol pentru miscari sociale (drepturile reproductive ale femeilor), comunitati (LGBTQ), campanii de constientizare (impotriva cancerului mamar), marsuri de protest (cel din Washington, in 2017), chiar si pentru cea mai tanara generatie (milenialii, nascuti intre ’81-’96).

Revenind la aspecte ceva mai tehnice, rozul este intr-adevar o declinare a rosului, decolorat cu alb in proportii variate: cu cat cantitatea de alb e mai mare, cu atat rozul devine mai luminos, mai translucid, mai pastel. (Apropo: atunci cand va reorganizati garderoba pe culori, invecinati hainele rosii cu cele roz si cu cele visinii).

Un roz “rece” contine pigmenti de albastru si se apropie de violet (de ex: rozul orhidee); invers, un roz “cald” contine pigmenti de galben si se apropie de portocaliu (vizualizati rozul somon, de pilda). Intr-un paletar de culori exista nenumarate nuante de roz (vreo 29,000, mai precis): de la tonuri pastel (roz bonbon) la cele puternic saturate (magenta), trecand prin corai, zmeuriu, trandafiriu, fucsia, neon, flamingo si bubblegum…

Dintre toate, cand e vorba de purtarea unei nuante potrivite infatisarii noastre, alegem un roz armonizat carnatiei noastre: rozurile luminoase, pastel se potrivesc tenurilor albe, deschise, ca de portelan, in timp ce nuantele profunde si intense merg foarte bine tenurilor bej, maslinii, creole.

Ce roz ti se potriveste cel mai bine?

Daca ai parul blond auriu, saten deschis auriu sau blond roscat (femeia Primavara, din metoda colorimetriei prin anotimpuri; ia-le ca exemple pe Naomi Watts, Scarlett Johansson, Taylor Swift, Blake Lively, Amanda Seyfried, Kelly Reilly):

alege dintre nuantele de roz cald, luminos, fructat, pline de energie: roz blush, roz somon, roz piersiciu, flamingo, roz grapefruit, corai, roz ciresiu si zmeuriu, trandafiriu clasic…†

Daca ai parul blond cenusiu, blond inchis gri sau saten rece (femeia Vara, ia-le drept exemplu pe Reese Witherspoon, Caitriona Balfe, Margot Robbie, Gwyneth Paltrow, Emily Blunt)

alege dintre nuantele reci de roz, pastelate sau pudrate (estompate), cu tente gri sau movulii: roz orhidee, roz hortensie, roz bonbon, cyclamen, roz vintage, bois de eose (roz lemn de trandafir), carmin, roz fumuriu…

Daca ai parul castaniu, aramiu inchis, acaju, blond auriu foarte inchis (femeia Toamna, cum sunt Julia Roberts, Penelope Cruz, Jennifer Lopez, Julianne Moore, Eva Mendes, Olivia Munn, Gigi Hadid, Anna de Armas)

alege nuante calde de roz, bogate, naturale, stralucitoare: roz somon, corai, terracotta, roz ars (burnt sienna), roz maces, roz Barbie, roz indian.

Daca ai parul castaniu intunecat, brunet inchis, negru abanos, grizonant, gri/ cenusiu/ perlat, argintiu/ blond platinat (femeia Iarna, le ai drept modele pe Amal Clooney, Liv Tyler, Anne Hathaway, Meghan Fox, Zoeey Deschanel, Stacy London)

alege nuante reci de roz, intense si/sau intunecate, stralucitoare, glaciale, cu tente albastrii sau gri: hot pink, roz Schiaparelli, magenta, roz zmeuriu, ciclam, fucsia, roz viu…

Daca nu reusesti sa te identifici in tipologiile de mai sus, invitatia mea cea mai evidenta este sa iti programezi urgent o sedinta de analiza cromatica online cu mine. Primesti si o paleta cu cele 60 de nuante cele mai potrivite tie (nu doar de rozuri, ci nuante din toate familiile de culori!), si 100 de combinatii cromatice gata pregatite, si o intalnire de 45 de minute cu mine in care iti explic tot: cum au fost alese culorile, cate porti intr-o tinuta, ce adaugi sau elimini cand iti schimbi culoarea parului, ce nuante nu iti stau bine, cum asortezi culorile intre ele…

Pe cont propriu, iti sugerez sa studiezi tinutele vedetelor pe covorul rosu. Majoritatea actritelor lucreaza cu stilisti personali, care stapanesc arta colorimetriei si stiu sa isi puna clientele in valoare (cu cateva exceptii, unele sunt mai sus si foarte evidente, mai multe vezi mai jos!). Faci astfel un exercitiu practic, prin care inveti sa deosebesti tonurile calde de cele reci, plus ca remarci efectul flatant al nuantei recomandate asupra infatisarii unei persoane fata de al celei nearmonizate. Vei observa ca nu doar alegerea nuantei in sine conteaza, ci e nevoie sa tii cont si de claritate (luminozitatea) si saturatie (intensitatea) in raport cu contrastul din infatisarea persoanei: o nuanta prea aurie sau prea albastruie, prea inchisa sau prea deschisa, prea intensa sau prea stearsa poate strica o tinuta altfel spectaculoasa… In unele cazuri vei vedea imediat cum nuanta (si haina) isi eclipseaza purtatoarea, in alte fotografii respectiva actrita este total neremarcabila. Iar linia nu e deloc fina, din contra…

Si voi, cititoarele mele dragi, stiti ce nuante de roz va infrumuseteaza? Stiti carei tipologii cromatice (sau anotimp) apartineti)? Daca vreti sa adaugati bagajului vostru de cunostinte stilistice si partea de culoare sau daca v-ati decis sa aveti o garderoba facuta pe masura voastra (adaptata siluetei, armonizata infatisarii, construita pe gustul vostru), scrieti-mi aici pentru o sedinta de colorimetrie personalizata: m-as bucura sa va ajut sa descoperiti culorile in care veti fi radioase!

close

Nu rata nici un trend!

CITEȘTE POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE