Schimba-ti stilul, fara sa cumperi haine noi

Experienta ultimelor cateva intalniri cu cliente carora le-am triat si reorganizat garderoba mi-a reconfirmat ceva ce deja observasem.

Cand iti doresti o actualizare de stil – indiferent de dimensiunea si noutatea garderobei actuale, indiferent de preferintele pe care le-ai avut pana azi si de ce ti-ai dori -, primul gand e „arunc tot, o iau de la capat, sigur am nevoie de mult shopping!”

Nimic mai fals. Nu e nevoie de mult shopping, uneori nu e deloc nevoie de shopping – si nu spun asta pentru ca militez pentru cumpatare si sustenabilitate. You do you, pe romaneste „fiecare cu ale lui (decizii)”. De cele mai multe ori, e cazul sa aduci minime adaugiri la ce ai: curelele purtate excesiv merita innoite, lipsa unei piese-cheie merita pusa pe lista de cumparaturi, croiala foarte demodata a unui sacou merita semnalata.

Insa actualizarea de stil tine, de fapt, de a-ti privi piesele din dulap din alt unghi.

De a le folosi foarte diferit de cum o faceai pana acum.
De a intelege ca un outfit se poate construi in multiple feluri.
De a da inca o sansa (sau mai multe) hainelor deja purtate.
De a vedea caleidoscopul si ingredientele, nu reteta finala de pana atunci. Partile, resursele, potentialul si posibilitatile, nu intregul.

Cum? Iti spun imediat, mai jos.

Revizuieste-ti piesele cheie

Constat urmatorul lucrul la aproape fiecare sesiune de detox de garderoba: ne metamorfozam, in functie de cat de diferit folosim continutul dulapurilor noastre. Uneori poate fi perturbant, dezorientant sa vezi ca aceleasi piese pe care le credeai rasuflate si numai bune de aruncat sunt, de fapt, mici pepite de aur.

„Nu as fi zis niciodata ca dressingul meu are atata potential”, mi-a spus Oana la finalul sedintei noastre din februarie. „Sa fiu sincera, imi vine foarte greu sa cred ca sunt tot hainele mele si ca am nevoie de foarte putine piese noi – sunt chiar putin dezamagita, abia asteptam sa plec la shopping!”

Daca te-ai plictisit sa porti tot timpul aceleasi haine sau acelasi tip de tinuta, incepe prin a explora acele zone ale garderobei pe care le aduci mai rar la lumina zilei. Daca ai tot purtat, sa zicem, pulovere si jeansi (sau pulovere si colanti), ia rochiile la rand. Daca ai imbracat numai rochii (pe tiparul „nu sunt complicate, nu au nevoie sa se asorteze la nimic), treci prin toate fustele, poarta-le la rand. Atata vreme cat piesele „dezgropate” inca iti plac si ti se potrivesc ca marime, fa un efort sa le gasesti noi moduri de a le purta. Adauga-le niste accesorii cumparate recent, incearca o suprapunere cu o alta piesa, probeaza-le cu alta pereche de incaltaminte…

Treci apoi in revista si piesele clasice, si pe cele cheie, acelea pe care le porti frecvent si pe care iti bazezi multe tinute. Uita-te la ele cu un ochi cat mai obiectiv. Lasa deoparte prejudecatile stilistice, din sfera: catifeaua se poarta numai seara, fustele conice obliga la tocuri inalte, bluza de matase este neaparat eleganta… Fa tot posibilul sa construiesti siluete si tinute noi, alatura culori si imprimeuri in moduri cat mai inedite, faciliteaza o intalnire intre o piesa sport si una de seara. Indrazneste sa te joci cu contraste. Inoveaza. Joaca-te, amuza-te! Nu inseamna ca toate tinutele sunt reusite si purtabile, unele insa sigur vor fi. Este un exercitiu care iti cere imaginatie, indrazneala, curiozitate si relaxare, dar este revelator.

Care e limita pe care sa nu o depasesti, te intrebi? Buna intrebare. Limita e depasita cand te simti deghizata, cand nu te mai recunosti in oglinda.

In situatia in care fie increderea, fie inspiratia iti lipsesc, poti incepe prin schimbarea accesoriilor si incaltamintei. Ramai cu aceeasi tinuta, dar alege o pereche diferita de incaltaminte, in cu totul alt stil sau pe alt nivel de eleganta; este suficient pentru a insufla cu totul alt aer respectivei siluete. De exemplu: daca la jeansii si puloverul obisnuit esti obisnuita sa incalti botine casual, ghete tip bocanc sau adidasi similari celor cu care mergi la sala, inlocuieste-le cu niste incaltari mai.. tineresti sau mai moderne: bascheti Converse colorati, o botina cu toc kitten si varful alungit, pantofi sport cu talpa dreapta si groasa.

Amesteca genurile vestimentare

Este o alta manevra stilistica, prin care iti multiplici outfiturile si schimbi radical registrul unei tinute cu zero shopping. Ca sa reuseasca acest contrast stilistic, e nevoie sa iti cunosti bine garderoba si sa re-inveti sa o porti in intregime. Piese feminine cu altele masculine, haine sport langa unele glam de seara, garderoba de zi cu accesorii de seara, tinute boeme completate de incaltaminte rock, si tot asa!

Da atentie gusturilor proprii, inventeaza compozitii stilistice noi! De exemplu:

  • recicleaza un pantalon de birou, cu pense in talie, purtandu-l cu tenisi (nu cu pantofi)
  • alatura unei fuste simple, conice, care acopera genunchiul, purtata de regula tot la birou, un pulover polo cu nervuri mari
  • peste o rochie alba, feminina, din panza topita sau dantela arunca o geaca scurta din piele, cu croiala bomber
  • combina o rochie tricotata midi cu saboti, o fusta de matase cu ghete biker sau o helanca clasica cu niste pantaloni bufanti din piele.

Ignora anotimpurile

Cand ajungi la momentul schimbului dintre garderoba de sezon rece la cea de sezon cald, fa un teanc separat cu hainele pe care in mod normal le-ai depozita pana la toamna si pe care, de data asta, le vei adapta saptamanilor de tranzitie dintre anotimpuri. Sau poate le vei imbraca pe tot parcursul anului!

De data asta, cu exceptia pieselor destinate in mod evident sezonului pentru care au fost create (vara – rochii de plaja, pantaloni scurti, sandale; iarna – tricotaje foarte groase, ghete imblanite, pantaloni din stofa sau catifea groasa), spune-ti ca le vei „cupla” pe toate celelalte. Le vei gasi parteneri, prieteni, insotitori. De altfel, este ceea ce propun (subliminal, so to speak) brandurile care vand bluze si rochii folk/ etno/ boeme in plina iarna: e suficient sa fie asortate ba cu o vesta imblanita, ba cu o geaca din denim, ca sa poata fi purtate in toate sezoanele.

O alta idee sau un alt exemplu: pastreaza la vedere toate piesele stralucitoare de la Craciun. Bluzele satinate, pantalonii cu glitter, puloverele cu fir lurex (metalic), fustele din paiete, sacourile din brocart – toate piesele rezervate serilor de sarbatori isi extind durata de viata cand sunt alaturate unor piese mai calme, discrete, neutre cromatic. Cum ar fi, de pilda, o fusta de paiete cu un hanorac gri.

Imprumuta de la altii

Da o tura prin garderoba partenerului, tatalui, fiului, soacrei, matusii, bunicii, prietenei cele mai bune/ Scopul nu e sa te costumezi, ci sa identifici o piesa care sa motiveze crearea unui outfit ambitios: un sacou barbatesc peste o rochie inflorata, un tshirt inscriptionat cu o trupa rock cu o fusta creion midi, un vesta tricotata cu decolteu V cu un jeans mom fit, o camasa din denim lasata deschisa este o helanca fina, un cardigan de bunic peste o salopeta de blugi, un pulover larg cu dungi marinaresti si un pantalon baggy din catifea, o esarfa mare din matase si lana infasurata peste… orice!

Transforma-ti hainele

Daca te pricepi la cusut si croit sau daca stii un atelier bun de retus (recomandarea mea este chiar atelierul RetusArt), inspira-te din tutorialele din online pentru a-ti reface hainele (cele ale caror dimensiuni nu ti se mai potrivesc, in special). Se numeste upcycling, le oferi o noua viata.

Asta inseamna ca un pantalon prea larg sau prea lung poate fi stramtat sau scurtat, o rochie care ti-e mica peste bust devine o fusta, iar o alta care e prea scurta poate fi o bluza noua, o fusta poate deveni rochie larga cu bretele, un jeans poate deveni fusta sau sort de bucatarie/ gradinarit sau geanta de umar.

La fel de bine, poti opera chiar tu mici customizari, folosindu-te de foarfeci, de ata si ace, de vopseluri, de fierul de calcat sau de diverse alte maruntisuri pe care le gasesti intr-un raion de mercerie: taie manecile unui hanorac, schimba nasturii unui sacou, scurteaza cracii unor jeansi, aplica un abtibild termoadeziv pe reverul unui palton (ca sa acoperi o mica gaura facuta de o molie sau de arsura unei tigari), inlocuieste elasticul din betelia unei fuste.

Si mai simplu: inlocuieste cordonul textil, moale ca fidea fiarta, din betelia unui trenci cu o curea frumoasa din piele. Incinge talia unui blazer sau a unei veste-sacou cu un brau brodat. Ruleaza manecile prea lungi ale unui sacou sau mansetele unui pantalon, ca sa schimbi dinamica si proportiile tinutei.

Sigur, fiecare garderoba vine cu povestea si particularitatile ei. Poate asta e unul din motivele pentru care ma arunc in trierile garderobelor pe care le deschid cu atata curiozitate, energie si entuziasm.

In pregatirea celei mai recente astfel de sedinte, detinatoarea ei mi-a scris: „toate hainele mele mi se par invechite, nu ma mai inspira nimic! Sunt dispusa sa arunc tot si sa o refac, te rog ajuta-ma sa raman cu vreo 6 tinute pentru birou si inca cateva, cochete si comode, de zi cu zi!” Toata sedinta noastra a fost punctata de exclamatiile ei: „mai, dar nu inteleg cum de nu am vazut combinatia asta?” si „Irina, cat de frumoasa e tinuta asta, cat e de vie si colorata, nu-mi vine sa cred ca hainele astea erau la mine in dulap!” si „nici nu stiu pe care sa o imbrac prima in zilele urmatoare, toate imi plac prea mult..” In drum spre casa, am primit un mesaj de la ea. „In mailul meu iti scrisesem ca imi doream si speram sa imi faci macar 6 tinute – mi-ai facut 101, numarate poza cu poza!”

Ai mai jos 9 din cele 101 tinute: cam asta e rezultatul unei sedinte de 4 ore de sortare de garderoba & creare de tinute. In aprilie mai am doar 4 intervale disponibile pentru acest serviciu, iar in luna mai sunt disponibile 7. Ca sa iti rezervi sedinta, scrie-mi aici, cat mai curand

close

Nu rata nici un trend!

CITEȘTE POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE