De ce ne e greu iarna sa ne imbracam frumos?

Comportamentele noastre vestimentare ne ridica intrebari infinite, subiective si, deseori, de neinteles – mai ales daca nu le cautam raspuns. Ramanem cu ele fie la nivel de frustrare, fie de dilema. De-a lungul anilor, experienta de stilist mi-a aratat ca majoritar femeile se imbraca vara mai creativ, mai colorat, mai original, iar iarna mai impersonal, cat mai functional, deseori lipsit de orice urma de estetica in favoarea confortului termic.

Experienta voastra ce va spune?
Cat de diferit arata stilul si tinutele voastre, in functie de sezon?
Care este anotimpul pe care garderoba voastra il uraste?

Am adresat intrebarile de mai sus catorva dintre femeile ale caror garderobe le-am vizitat, triat si resuscitat in ultimele luni. Daca raspunsurile lor la primele doua au fost foarte variate, la ultima au fost evidente frustrarile, plictiseala si nemultumirile fata de tinutele de sezon rece. De fapt, o buna parte din ele mi-au scris ca doar iarna se simt mai relaxate, ca abia acum isi pot camufla complexele sub pulovere supradimensionate si mantouri largi, ca numai din noiembrie pana-n martie nu-si pun problema cochetariilor (tocuri, piese colorate, fuste, dresuri subtiri). Cele mai multe insa recunosc ca s-au plictisit de haine groase sau tinute repetitive si, mai ales, s-au saturat sa nu gaseasca piese calduroase, comode, frumoase si flatante. Adica cele in care sa nu arate ca o ursoaica si nici sa nu le fie frig.

Le-am pus doleantele in acest articol, ordonandu-le in functie de „gradul de dificultate stilistica” (asa cum le vad eu, desigur!), gasind fiecareia solutii, idei si recomandari cat se poate de practice.

photo courtesy of cottonbro studio, via pexels.com

Grad 1 de dificultate: puloverul cu linie agreabila

Primavara, mi-au scris femeile aproape la unison, e o incantare la shopping! Au de ales dintr-o multitudine de croieli, lungimi, stiluri de bluze, care nu ingreuneaza silueta si totusi disimuleaza rotunjimile abdomenului sau care subliniaza talia fara sa fie prea lungi. Iarna, in schimb, puloverele fie sunt prea lungi si creeaza impresia unei siluete tubulare (masiva, dreapta, lipsita de gratie, butucanoasa), fie sunt prea scurte – simpatice din fata pentru ca lasa talia sa se observe si creeaza impresia unor picioare mai lungi, iritante din profil pentru ca lasa abdomenul descoperit (anatema pentru cele care vor sa si-l ascunda!). In plus, mai poate aparea si grija manecilor prea voluminoase: cu ce le imbraci prea deasupra?

Daca va regasiti in povestea de mai sus si vreti sa mascati, cu discretie, anumite zone, scoateti din garderoba si de pe lista de shopping tricotajele drepte, voluminoase si impletite din fire groase (de exemplu modelele de pulovere cu torsade, acele reliefari in forma serpuita, puloverele supradimensionate, cardiganele foarte groase si cu cordon in talie), impreuna cu orice fel de pulover fin, strans pe corp, care se lipeste de orice pliu al corpului si arata conturul lenjeriei intime.

Inlocuiti-le cu tricotaje suple, impletite din fire de grosime medie (eventual in amestec cu niste fibre elastice) si cu o linie lejer-ampla: un pulover simplu si comod cu maneci cazute (in locul unora stramte sau foarte largi), o helanca lejera, cumparata cu o marime mai mare decat cea tipica. Nu le veti purta „as is” – adica peste pantaloni sau jeansi, la lungimea lor – ci le veti stiliza: veti strecura o mica parte din tivul frontal in betelia pantalonilor sau in cureaua jeansilor. Faimoasa manevra stilistica half-tuck sau french tuck.

O alta varianta, prin care evitati efectul „dulap”: un pulover evazat si asimetric, ale carui colturi va danseaza pe solduri.
Maneci prea lungi la un pulover sau cardigan? Le rulati, le impingeti spre cot sau le prindeti manseta cu un elastic semi-vizibil.

Grad 2 de dificultate: gulerul rulat

Va este greu sa gasiti un pulover cu guler inalt, care sa nu va streseze in vreun fel (sa nu va stranga, sa nu fie nici prea larg, sa nu fie fibra prea aspra sau prea pufoasa, sa nu se deformeze). In plus, gulerul rulat va enerveaza cand il dezbracati: va ciufuleste, se pateaza de machiaj… Helancile nu prea si-au facut prietene in randul vostru, din contra. Cand va e frig, mai curand imbracati un pulover la baza gatului sau cu decolteu V, carora le suprapuneti o esarfa, un fular, o maleta sau un guler rulat detasabil, pe care sa le indepartati cu usurinta cand va incalziti.

Ca sa nu cadeti victime supraincalzirii, recomandarea mea este sa multiplicati straturile de imbracaminte, astfel incat sa le dezbracati sau reimbracati in functie de nivelul vostru de confort termic – si fara a strica tinuta! Optati, de pilda, pentru: un tshirt dintr-o gama de lenjerie de corp termala, cu maneci scurte sau lungi, peste care imbracati o camasa sau o bluza, urmatorul strat este un cardigan, o vesta tricotata sau un sacou (din stofa sau din catifea) si, daca mai e cazul, o vesta matlasata (cu sau fara maneci), din puf si ultra-usoara.

Grad de dificultate 3: pantalonul colorat

Pana de curand va plangeati de anii in care prin magazine nu gaseati altceva decat jeansi skinny albastri si pantaloni slim negri. Situatia e ceva mai buna astazi, dar nu cu mult. Daca in sezonul cald, colectiile au pantaloni de toate felurile, cu imprimeuri diverse si in nenumarate culori, pantalonii colorati pentru iarna sunt, de regula, din catifea reiata si cu croieli casual-sport (jogger pants, cargo).

Solutia mea este ca, pentru aceasta piesa vestimentara, sa iesiti din zona de confort a shoppingului de mall si sa descoperiti mici ateliere, mici producatori, tineri designeri vestimentari ale caror creatii pot aduce culoare, lumina si bucurie intr-o garderoba pentru zile gri. La foarte multi gasiti pantaloni din stofa de lana, din stofe in amestec cu poliester, din doc mai gros, in tesaturi cu dungi, in carouri sau cu diverse imprimeuri potrivite anotimpului. Izabela Mandoiu, Larisa Dragna, KoModa Design, Chemistry Studio sunt primele nume care imi vin in minte, merita vizitate.

Nu gasiti nimic pe gustul vostru in atelierele lor sau in magazine? Ramaneti cu pantalonii negri sau jeansii albastri si adaugati-le sosete si ghete colorate. O pata de culoare e mai buna decat nicio culoare.

Grad de dificultate 4: pantalonul alb

O data ce ati gasit croiala potrivita, sunteti convinse: jeansii de culoare deschisa (ca sunt albi, crem sau bej) se asorteaza cu tot ce aveti in sifonier. Problemele apar, din ce mi-a fost impartasit, o data cu venirea zilelor ploioase sau umede. Buna ziua, Bucuresti; buna ziua, picaturi de noroi pe tiv si cracul pantalonilor! In plus, apare situatia culorii incaltamintei si ciorapilor: cum le alegeti, ce se potriveste si ce nu?

Cu riscul ca ma repet, spun iarasi ca jeansul alb nu este rezervat sezonului de vara. Poate fi purtat la fel de bine cu un mantou bleumarin, cu un palton cafeniu sau cun trenci bej, se armonizeaza la fel de fain cu pulovere in nuante pastel, cu hanorace in culori incadescente sau cu camasi multicolore. Cand purtati un pantalon alb, intreaga tinuta capata un aer sofisticat. Dar, la fel ca tricoul alb imaculat in fata farfuriei cu spaghetti bolognese, pantalonul alb ar trebui protejat de noroi, praf si picaturi de apa murdara. Asadar, singura lui exigenta este legata de starea vremii. Urmariti prognoza meteo si purtati-l doar in zilele insorite de toamna, iarna sau primavara.

Cat despre culoarea incaltamintei, de ce va complicati viata inutil? Jeansul alb, la fel ca un tricou alb sau o fusta alba, se potriveste tuturor culorilor si nuantelor, inclusiv celor metalizate, paietelor sau unui curcubeu. Daca aveti un pulover sau un mantou intr-o culoare intensa si doriti sa calmati putin jocul cromatic, optati pentru incaltaminte (din piele) in tonuri neutre: bej, maro tabac, nisipiu, gri, bleumarin, maroniu inchis. Eu personal prefer sa port incaltaminte neagra la jeansi albi doar cand restul tinutei e in nuante neutre; altfel, incaltaminte neagra + parte din tinuta foarte colorata… meh. In privinta ciorapilor, cel mai simplu e sa fie in aceeasi culoare cu incaltamintea.

Grad de dificultate 5: incaltamintea sport-urbana

Primavara e simplu: baschetii, tenisii si adidasii albi dau bine in orice tinuta. Iarna, fie nu gasiti modele pe care sa nu se observe mizeria strazii, fie nu vedeti variante suficient de colorate sau inchise la culoare, care sa se asorteze usor cu ciorapii sau sosetele de sezon rece. Care credeti ca e solutia, va cumparati adidasi negri? In niciun caz!

Faceti un inventar cromatic al garderobei – mai ales al pieselor pentru jumatatea inferioara a corpului – si orientati-va catre incaltaminte in culori similare. Alta varianta este sa aveti incaltaminte de iarna intr-un mix de tonuri universal-prietenoase: visiniu sau bordeaux, gri, nisipiu, verde masliniu, galben mustar/ ocru, bleumarin, verde inchis. Recomandarea imea este sa cautati in zona marcilor de bascheti urbani sau a brandurilor care se joaca cu codurile vestimentare actuale: New Balance, Canal St. Martin, Autry, Veja, Karhu… In sfarsit, indrazniti si o pereche de bascheti aurii sau niste tenisi argintii; sunt foarte versatili. Cat despre culorile sosetelor si ciorapilor, am raspuns mai sus.

Grad de dificultate 6: un pantalon calduros si comod

Pana acum doi ani, solutia pentru zile cu frig si vant era la indemana: o pereche de jeansi dintr-un denim gros si o pereche de dresuri groase, pentru cele friguroase totul suplimentat de sosete tricotate. De cand cu telemunca, imbracarea hainelor ultra-comode a devenit o obisnuinta la care va e dificil sa renuntati. Colanti, pantaloni tricotati, pantaloni de training: sunt comozi, dar se deformeaza la genunchi – mai ales cand stati asezate la birou intreaga zi -, si nimeni nu are chef sa poarte pe dedesubt dresuri lungi. Deci, care e solutia?

Nimeni nu are chef de pantaloni care, dupa 5 purtari, arata ca niste carpe. Ca prim pas, recomandarea mea este sa fiti exigente cu tesaturile din care sunt facuti pantalonii alesi. Tineti-va departe de denimul foarte subtire (si in amestec de peste 60% cu elastan), de jerseul moale de bumbac si de poliesterele tip polar fleece. In schimb, cautati pantaloni dintr-un bumbac gros, din lana de buna calitate, din flanela (de lana sau bumbac) sau din catifea velur, putin elastica. Genul acesta de tesaturi va vor tine cald fara sa va impiedice miscarile si nu isi vor modifica forma in timp (cu cat materialul are mai multa fibra elastica in amestec, cu atat se va „lasa” mai repede). Si apoi, pe langa materialul textil, croiala pantalonului este cea care va da nota maxima de confort: betelia elastica, talia pe elastic la spate, snurul in talie, croiala larga sau usor conica pe picior, acestea sunt aliatele confortului fizic.

Acestea fiind spuse, las aici un reminder pentru Style Vision Board. Inceputul de an e cel mai bun moment pentru a va face ordine in garderoba, a pune la punct o lista si un buget de shopping pentru urmatoarele 6 luni, dar mai ales pentru a capata claritate si directie in ceea ce priveste stilul personal. Acum puteti decide cum vreti sa aratati si sa va imbracati in urmatorul an, ce vreti sa imbunatatiti sau schimbati, cat efort sunteti dispuse sa faceti. Lucram impreuna timp de 3 sesiuni, pentru ca apoi sa aveti libertate de expresie si putere de decizie. Scrieti-mi aici.

close

Nu rata nici un trend!

CITEȘTE POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE