Cum porti iarna o rochie de vara?

Pe masura ce ne apropiem de miezul iernii, parti din garderoba ni se pot parea irelevante pentru perioada asta a anului. Fustele cu imprimeuri tropicale, piesele din in, tricotajele subtiri si, mai ales, rochiile lejere si vaporoase de vara.

Cu ani in urma, cand moda era mai putin permisiva si styling-ul abia se nascuse, rochiile de vara erau impachetate pe la mijlocul lui septembrie si ramaneau nepurtate pana in aprilie. Intrau, timp de 6 luni, intr-o adevarata hibernare stilistica. Azi, lucrurile stau altfel. In repertoriul nostru stilistic au intrat multe concepte – versatilitate, #30wears, high-low, trans-sezonalitate -, care fac posibila multiplicarea purtarii unor piese, dincolo de ceea ce ar fi evident.

Este si cazul rochiilor de vara. Nu, nu doar a anumitor rochii de vara (simple, negre, midi), ci a tuturor rochiilor – cu bretele (tip furou), maxi si vaporoase, tip camasa din bumbac, in sau denim. Cu indulgenta, as pune la bataie chiar si o rochie turcoaz de plaja, si una cu imprimeu cu fructe… si mai ales rochiile albe.

Cu ajutorul catorva idei de styling, nu doar ca veti continua sa va bucurati de ele in toate lunile astea cenusii, dar nici nu veti suferi de hipotermie si veti fi intrat, fara sa va propuneti cu indarjire, pe domeniul garderobelor sustenabile.

Ca de obicei, mult din recircularitatea rochiilor de vara pe timp de iarna tine de layering. Adica de suprapuneri, facute tinand cont de volumul, cromatica, proportiile, texturile tinutei. Sa purcedem…

#1 O helanca fina sau un tricou cu maneci lungi, pe dedesubt

Este una dintre cele mai simple tehnici de styling din lumea asta. Un pulover foarte fin (recomandarea mea: din lana merino sau o alta fibra naturala) sau un tricou din bumbac sau microfibra, cu maneci lungi (intr-o culoare uni, de preferat desprinsa din cea a rochiei) adauga, prin textura, o alta dimensiune tinutei. Evident, adauga si un strat necesar pentru termoizolare.

Aceste doua variante de topuri se potrivesc cel mai bine pe sub rochiile cu bretele subtiri si pe sub rochiile-camasa, dar helanca arata excelent si pe sub o rochie voluminoasa, cu un decolteu V adanc. Imi si imaginez o helanca neagra pe sub o rochie larga si fluida, infrumusetata de un imprimeu abstract in alb-negru, sau una bej-caramel pe sub o rochie-camasa din denim, transformand-o intr-o tinuta cu vibe-ul anilor ’70.

#2 Un pulover mare, pe deasupra

Fac aici o subliniere: nu folositi pulovere mulate si nici pulovere cu decolteu in V; tinuta capata un aer saracacios si foarte demodat. Cheia tinutei sta intr-un pulover supradimensionat, cu sau fara torsade, cu decolteu la baza gatului sau cu guler inalt rulat.

Poate fi intr-o culoare neutra, care sa contrasteze cu cea a rochiei. Sa zicem: un pulover bleumarin peste o rochie imprimata cu maci rosii; un pulover negru peste o rochie alba din dantela; un pulover cafeniu peste o rochie maxi vaporoasa cu imprimeu leopard.

Sau, si mai placut estetic, puloverul este in nuante sau tonuri similare culorii rochiei: un pulover roz pastel peste o rochie roz fucsia, un pulover alb peste o rochie alba cu buline negre. Iar pentru ca la inceputul articolului sugerasem o rochie turcoaz de plaja, mi-o imaginez purtata cu un pulover verde smarald si cu cizme maro ciocolatiu!

Ideea acestei tehnici de styling este sa creeze iluzia unei fuste combinate cu un pulover. Apropo, daca rochia e prea larga sau prea lunga, o prindeti in talie cu o curea.

#3 O vesta groasa tricotata, pe deasupra

Plus helanca sau tricoul cu maneci lungi, de la punctul 1. In felul asta, imbracati nu 2, ci 3 straturi de imbracaminte! Stilul de vesta la care ma gandesc a aparut in magazine de vreo 3 ani – drepte, lungi pana in dreptul taliei sau acoperind bazinul, cu guler inalt rulat sau nu, cu lateralele necusute, prinse cu o fundita sau partial cusute -, asa ca sunt sanse sa aveti deja una in garderoba. Va puteti folosi si de o vesta tricotata clasica, genul acela pe care il purtau si bunica, si bunicul (cu decolteu in V, scurte pana in talie, si model multicolor). Va da un aer vintage casual tinutei si poate arata foarte fain. De ce sa fiti mereu moderna? Incercati si altceva…

#4 Un cardigan sau un hanorac, tot pe deasupra

Hanoracul va da un aer casual si sport rochiei (neasteptat de cool, in combinatie cu o rochie maxi, vaporoasa, cu flori), in timp ce cardiganul poate vira tinuta spre vintage.

Iar cand spun cardigan, nu ma refer la acele mici jachete tricotate, clasice, parte dintr-un twin-set, ci la acelea groase sau pufoase, putin mai lungi, cu sau fara modele colorate, pe care le veti gasi de multe ori in magazine second-hand sau pe paginile specializate in piese vintage.

#5 Ce altceva ati mai putea adauga pe deasupra?

  • o camasa supradimensionata din flanel sau o shacket (o stiti din iernile trecute, acea combinatie de camasa cadrilata foarte groasa si jacheta matlasata, cu aer casual masculin)
  • un blazer din stofa sau catifea, pe care il incingeti in talie cu o curea frumoasa din piele
  • un mantou tricotat, lung. I se spune cardi-coat, pentru ca de fapt este un cardigan cu model de pardesiu.
  • o vesta matlasata. Insa veti avea nevoie si de helanca sau tricoul de la punctul 1. Pentru maxim de impact vizual, vesta ar trebui sa fie in aceeasi culoare cu rochia.
  • o alta rochie! Imaginati-va ca primul strat este o rochie simpla – poate e din dantela, cu fusta evazata, sau poate e o rochie dreapta din in sau un model furou, din satin. Trageti peste ea o rochie tricotata, cu nasturi frontali de sus pana jos. Descheiati vreo 6-7 nasturi in partea de sus, mai descheiati alti 10 de la tiv in sus. O vizualizati?

Iar pe dedesubt, ce ar merge?

Jeansi. Sau niste pantaloni foarte simpli. Slim sau drepti, ca linia rochiei sa nu se deformeze. Merg cel mai bine sub rochii maxi si midi ample, dar incap si sub rochii drepte.

O bluza frumoasa, cu maneci foarte bufante sau cu un jabou spectaculos, intr-o culoare care sa contrasteze cu rochia. Merg cel mai bine cu rochiile-furou si cu rochiile sarafan.

Un body din catifea, cu maneci lungi.

Cu sau fara dresuri?

Pentru acelea dintre voi care poarta ciorapi chiar si pe vremea frumoasa, cat si pentru cele care apeleaza la dresuri de 100 DEN abia cand termometrul coboara sub zero, optiunile sunt infinite. Indiferent de tinuta pe care o veti construi – rochie de vara + pulover/ cardigan / helanca/ hanorac/ camasa din flanel -, ii puteti asorta la fel de bine si un dres fin cu buline reliefate, si un dres plasa, si unul cu model serpuit. Nu mai trec aici drept recomandari colantii textili, dresurile foarte groase (colorate sau negre) si colantii cu aspect de piele; sunt la mintea cocosului.

Insa pentru cele care inca lucrati de acasa si, drept urmare, petreceti putin timp prin nameti, viscol sau lapovita, invitatia mea e sa experimentati cu niste sosete cool. Lungi sau trei-sferturi, groase si cu torsade sau fine si multicolore, care se suie lin pe gamba sau se strang deasupra carambului ghetei. Din lana merinos, lana de alpaca, din bumbac, din matase, din casmir sau dintr-un amestec de fibre in care sa se gaseasca majoritar o fibra naturala. Le gasiti la Sosetaria, Falke, Calzedonia, Marks & Spencer, Oysho, Intimissimi, Laboratorul de Sosete, Pirin Hill.

Incaltamintea, la final

Frumusetea integrarii unei rochii de vara intr-o tinuta de sezon rece vine la pachet cu optiunile de incaltari pe care ni le pune la dispozitie.

Respectiva rochie o putem asorta cu bocanci de drumetie, cu ghete biker (de motociclist), cu botine scurte cowboy sau cu botine moderne, cu talpa groasa si zimtata. Avem gata o tinuta comoda, pentru o plimbare lunga intr-o duminica de decembrie.
La aceeasi rochie se potriveste si o pereche de cizme inalte, pe picior, cu toc mediu sau inalt. Tinuta finala e mai eleganta, puteti merge cu ea si la un eveniment de zi.
Daca tineti la confort, adidasii raman in topul listelor de shopping in iarna asta. Ca sa se potriveasca cu tinuta, e nevoie sa aiba talpa groasa, structurata si, foarte important, sa nu fie albi, ca cei de vara. Modelele pe nuante de gri, cafeniu, visiniu sau chiar cu cateva dungi in culori de sezon se armonizeaza de minute cu restul outfitului.

Genul acesta de idei – si multe altele – capata viata cand sunt cu voi, in fata garderobei voastre, in timpul unei sedinte de editare de garderoba & outfit styling. Iar cand incep sa va construiesc tinute, va transfer din cunostintele mele: va explic de ce am combinat x cu y, ce texturi si materiale merg bine impreuna, cum identificati cea mai buna culoare dintr-un imprimeu care sa fie apoi cautata intre puloverele voastre, ce geaca sau pardesiu puneti pe voi…

Trierile si editarile de garderoba nu sunt rezervate doar perioadelor dintre sezoane sau momentelor cand ne mutam in casa noua. Prind cel mai bine cand simtiti ca garderoba a devenit prea mare, prea dezordonata, prea incoerenta, nesincronizata cu voi. Functioneaza excelent cand va propuneti sa va fructificati toate cheltuielile facute pana acum in haine, accesorii, incaltaminte, genti. De fapt, sunt pasul absolut necesar care vine cand decideti sa treceti de la un „dulap plin” la „garderoba”. Sunt aici sa va ajut, in oricare si toate dintre aceste momente.

Buy me a coffee. ☕ Daca ti-a placut acest articol sau daca ceea ce scriu in newsletter si pe Instagram te-a ajutat sa iti cultivi stilul, sa-ti infrumusetezi tinutele sau sa iei decizii vestimentare mai educate, m-as bucura sa-mi sprijini munca cumparand o cafea virtuala, aici. Sau doua. Multumesc!

close

Nu rata nici un trend!

CITEȘTE POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE