10 (sau mai multe) intrebari & raspunsuri despre in

Nu stiu daca si voua vi se intampla acelasi lucru, dar eu – de la prima zi de vara pana la ultima – imi doresc sa fiu inconjurata numai de in. Sa imbrac numai in si alb. Rochiile, fustele, pantalonii, salopetele, camasa de noapte, topurile – toate sa fie din in. Daca se poate si asternuturile, prosopul pe care stau la plaja, perdelele tot din in sa fie.

Insa am observat ca multe dintre femeile cu care lucrez sunt reticente in a imbratisa inul: li se pare ca se sifoneaza prea usor sau ca intra sigur la apa, ca gasesc doar modele banale sau demodate, au impresia ca nu poate fi asortat decat cu denim sau bumbac… Mi-am notat obiectiile lor, apoi am lansat invitatia si pe Instagram: „ce ati vrea sa stiti despre hainele din in? ce recomandari va pot face ca stilist?”

Asa a iesit articolul pe care il cititi acum (si care va avea 2 parti, aceasta e prima), la realizarea caruia am avut sprijinul Verlinne, primul brand romanesc de moda sustenabila, care produce (in serie mica si la comanda) piese din in, canepa, lana, matase naturala si bumbac organic.

1. Ce alte tesaturi sau materiale merg asortate cu inul?

Cea mai buna veste legata de aceasta tesatura din fibre naturale este ca purtarea ei nu este restrictionata de “reguli”, asa ca alaturarile pot fi multiple si pe cat de creative, surprinzatoare sau previzibile poti tu sa duci.

Primavara, de pilda, poti purta peste o rochie din in o geaca din piele, pantalonii din in ii poti asorta cu o helanca subtire si un kimono din bumbac matlasat, iar un sacou din in merge cu niste culottes din piele intoarsa.
Vara vei asocia o fusta scurta din in cu un maieu din matase fina (pentru o cina romantica), pantalonii scurti (sau bermudele!) din in cu o bluza larga din panza topita sau cu o camasa din poplin de bumbac (la birou), iar peste o rochie cu bretele arata fain o vesta crosetata sau geaca ta preferata din denim. Ca sa nu mai spun, cat de bine arata niste jeansi albi sau bleu deschis cu o camasa supradimensionata din in, tot alba sau albastra!
In sezonul rece, un cardigan tricotat, un hanorac moale, o jacheta din stofa sau postav pot fi suprapuse unei rochii midi dintr-un in tesut mai gros, iar camasa din in pe care ai purtat-o vara poate fi trasa peste un tricou cu maneci lungi si luata cu jeansii de zi cu zi.

2. Cum imi aleg rochia de in?

La fel cum ti-ai alege orice alta rochie de zi. Rochiile din in nu sunt doar casual, pentru weekend sau cu croieli sac. Modelele rochiilor din in evolueaza si ele o data cu moda, preiau si adapteaza trenduri, se lasa influentate de gusturile publicului. La o minima cautare, vei descoperi ca iti sunt propuse multe croieli, multe stiluri, in lungimi si culori diverse: clasice pana la genunchi, casual cu forma similara unui sarafan, boeme si romantice cu volane, decupaje si lungi de matura pamantul (sau plaja), mini si cochete, voluminoase sau pe langa corp, albe si negre dar si roz, bleu, portocalii, verzi, violet si rosu.

Asa ca intreaba-te intai care este stilul tau, in ce te-ai simti “tu”.

Ai putea cauta un model care sa-ti sublinieze cu discretie linia corpului, cum este rochia petrecuta si cu bretele Ellie sau rochia semi-cambrata Easy Black.

Sau te poti decide in favoarea unei rochii in tonuri pretioase, usoara ca fulgul dar cu volum modern, usor oversize, cum sunt Nora, Margo sau Oh Happy Day.

Pe de alta parte, daca mai toate rochiile tale sunt negreu sau bej, de ce sa nu optezi pentru o rochie colorata si lejera? Inul in nuante de roz bujor, verde fistic, oranj terracotta, mov lavanda, albastru sau rosu este minunat pentru vara, iar rochiile le poti purta de la o plimbare prin oras la un picnic in parc, de la birou la plaja, de la sedinta cu parintii la o ora de tango.

3. Cum procedam ca hainele din in sa se sifoneze mai putin?

Mie personal mi se pare ca felul in care inul se sifoneaza ii confera originalitate, arata ca ai imbracat o tesatura naturala, care traieste si se misca o data cu tine. Exact acest aspect usor botit (soft-crep) adauga textura si originalitate tinutei. Intre noi fie vorba, e nerealist sa te astepti ca o tesatura dintr-o fibra 100% naturala si netratata sa ramana impecabila, ca neatinsa, dupa ore de purtat – ce vezi intr-o fotografie online sau intr-o fotografie nu reprezinta realitatea, dar asta e alta poveste… Iar daca esti genul care tine ca hainele sa-i arate permanent ca scoase din cutie, daca iti petreci jumatate de sambata calcand si daca cel mai mic semn de sifonare te isterizeaza, inul nu e pentru tine.

Ca sa te asiguri ca piesa ta din in se sifoneaza cat mai putin, iti recomand sa o calci cand este inca umeda, fara sa folosesti abur, pe partea interioara a hainei („pe dos”, cum se spune). Daca fustele, pantalonii sau bluzele tale din in sunt deja uscate cand le calci, stropeste-le cu un spray cu apa si seteaza temperatura fierului de calcat la 230°C (temperatura pentru panza) sau la maxim. Suplimentar, foloseste un spray special anti-sifonare, care elimina cutele. Ecozone, Lenor Crease Release, Elastix sunt primele trei care mi-au aparut la o cautare online. Sigur exista si altele… Le poti folosi si direct pe haina imbracata. Nu folosi apret, te rog.

4. Pot alege o piesa din in pentru un eveniment mai special, poate chiar elegant?

Da, mai ales daca gasesti o haina al carei design sa rezoneze cu nivelul de eleganta al evenimentului: o cina in aer liber, o petrecere intr-o gradina, o nunta, vernisajul unei expozitii de arta, o ceremonie civila – de preferat, pe timpul verii. Si tot da, in cazul in care stilul tau personal este centrat pe naturalete, confort, simplitate si feminitate discreta.

Iti recomand sa urmaresti doua criterii:

  • croiala sau designul piesei (hai sa ne imaginam o rochie midi sau maxi, dar la fel de bine poate fi un minunat set format dintr-o fusta maxi ampla si un top petrecut) sa aiba „ceva” din stilul unei tinute sau piese de ocazie: spatele gol sau un adanc decoltat (sub linia omoplatilor), maneci bufante, linia bustului asimetrica, umerii goi, o funda spectaculoasa in talie facuta din cordon sau una delicata, la ceafa, fusta extrem de ampla si fluida, volane multiple
  • o culoare deosebita: bleumarin cerneala, roz bujor, trandafiriu, mov lavanda, bleu azuriu, rosu, visiniu, verde lime

Accesorizeaza aproape la fel cum ai face-o cu o tinuta de ocazie de zi. Adica o tinuta cu un nivel de eleganta medie, nu opulenta, exagerata sau ostentativa. Asadar, accesorizarea ar trebui sa fie: fara piele lacuita, paiete, cristale stralucitoare si multicolore, fara escarpeni sau saboti cu tocul din plastic transparent, fara siraguri multiple de coliere statement…

Similar in ceea ce priveste machiajul si coafura: cat mai naturale, firesti, neincarcate, minimale. Incalta-te cu pereche de sandale cu barete fine, adauga niste cercei lungi si fini si o bratara lata. Finalizeaza tinuta cu un plic din rafie.

5. Cum imi dau seama daca am cumparat in de buna calitate?

Raspunsul meu spontan este „prin comparatie”. Nu numai de pret, desi si acesta e un criteriu valid.

Ca regula, piesele din in pe care le gasim la brandurile mass-market sunt de calitate mediocra. Cum iti dai seama? Uite cum: panza e subtiata dar nu neaparat fina (stii pantalonii aia albi din in, prin care se vede celulita sau slipii de culoarea pielii? Acei pantaloni sunt din in de proasta calitate). Alte criterii care indica o panza de in de calitate scazuta sunt: haina se calca greu, se decoloreaza dupa primele spalari sau are o nuanta estompata, neuniforma de la bun inceput, pe piele se simte aspra sau rigida (iti da senzatia ca te inteapa), poate chiar transpiri cand o porti, se deformeaza sau intra la apa si, de la caz la caz, fie se sifoneaza mult prea usor, fie nu se sifoneaza deloc dar se electrizeaza.

O haina croita dintr-o panza de in de buna calitate are atat o textura frumoasa, cat si o anume densitate. Le vei simti la mana, diferenta se observa si din ochi. Exista in subtire, la fel cum exista in de grosime medie si in gros. Inul de calitate are o anume fluiditate, o „cadere”, o greutate. Pe eticheta unui produs fabricat de un brand mass-market nu vei gasi informatii legate de densitatea panzei, insa un designer sau producator local va trece aceste informatii in descrierea piesei pe care o cumperi. Daca nu gasesti informatia imediat, poti lua legatura cu ei si ii intrebi.

Inul premium si cu densitate scazuta (subtire, fin) variaza intre 90-130 gr/mp; inul cu densitate medie are 140-190 gr/mp, iar inul gros ajunge la 200-300 gr/mp.
Aspectul acela botit (soft crep) este o caracteristica naturala si esentiala a panzei din in pur, 100%, si il vei gasi si in panzele de in toarse in amestec cu matase, bumbac sau canepa. Daca haina ta cu aspect de in nu se sifoneaza deloc (sau se sifoneaza imediat si se calca greu), cel mai probabil nu ai o haina din in 100% natural (sau este o panza din amestec de in cu o fibra artificiala)

Ajungem acum si la pret. Sigur ca ne incanta o piesa din in 100%, pe care o cumparam cu 79 lei sau cu 129 de lei – pentru ca, de fapt, stim foarte bine ca inul veritabil este o tesatura premium. Si sigur ca ne spunem „ce deal am facut, ce reducere am prins!” Ce nu stim este ca, intr-un banal atelier de croitorie din Romania, doar manopera integrala a unui singur produs ajunge la aproape 100 de lei, ca inul de calitate rareori provine din Romania (asta implica costuri de transport, vamuire etc), ca o piesa cu pret premium inseamna (de cele mai multe ori) productie in serie mica sau limitata, personalizare a modelului (masuri, lungimi si ajustari specifice viitoarei purtatoare), un design propriu si unic (nu o piesa banala), plus finisaje facute cu atentie, cost de transport catre cumparatoare suportat de atelier/ designer/ producator, alegerea unui furnizor cu certificari… si tot asa.

Asa ca pretul foarte accesibil al unei piese din in vine la pachet cu: o haina necaptusita, care intra la apa neuniform sau capata un luciu urat dupa calcare, cu o textura neplacuta la atingere, cu o densitate care face purtarea dificila (mai ales a pieselor de culoare deschisa), cu un design atat de clasic si basic incat ai impresia ca si mama ta avea in garderoba aceeasi pantaloni pe care tocmai i-ai cumparat, cu cusaturi care se destrama usor.

In sfarsit, calitatea premium are legatura si cu rezistenta si longevitatea fibrei, cu caracteristicile ei termo-reglabile, anti-UV si anti-bacteriene, chiar si cu cultivarea plantei intr-un mod sustenabil.

6. Cum aleg si port rochiile din in primavara sau in sezonul rece?

Dupa ce treci de reperele evidente si comune altor rochii din garderoba ta (o croiala care sa-ti vina bine si o culoare placuta), tine cont de faptul ca vremea de primavara e capricioasa, iar toamna si iarna ai nevoie de (cel putin) un strat suplimentar de imbracaminte, termoizolant.

Recomandarea mea e sa alegi fie o rochie cu maneci lungi sau trei-sferturi, fie un model care sa permita suprapuneri. Adica o rochie peste care sa porti un cardigan, un hanorac sau pe sub care sa adaugi un body, o camasa sau un tricou cu maneci mai lungi. Plus dresuri sau, cum vezi in una din fotografiile de mai jos, cu sosete tricotate, in stil rustic scandinav. Daca ai cum, inainte de a cumpara respectiva rochie verifica si grosimea/ densitatea materialului.

Una din caracteristicile cele mai faine ale panzei de in este capacitatea ei de termo-reglare, la fel ca firul de lana si matasea: pe timp de vara, absoarbe rapid transpiratia si permite pielii sa se racoreasca, iar in sezonul rece termoizoleaza corpul, care isi pastreza temperatura si ramane incalzit. Prin urmare, daca ti place inul, cauta sa depasesti asocierea lui stricta cu vara si vacantele: poti adauga o fusta, o bluza sau o rochie din in si garderoba ta de sezon rece.

Voi reveni in cateva zile cu partea a 2-a articolului, in care raspund mai multor intrebari legate de stylingul pieselor din in (in tinute non-casual, pentru siluete plus size si pentu 1-2 piese specifice) si cu recomandari pentru o garderoba-capsula. Toate fotografiile de produse sunt preluate de pe siteul Verlinne.

close

Nu rata nici un trend!

CITEȘTE POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE