De unde incep (schimbarea de stil)?

Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care le primesc din partea femeilor cu care lucrez este „de unde incep?”. De fapt, intrebarea apare in forme diferite:

cum ma dezobisnuiesc de purtarea acelorasi haine?
ce sa fac ca sa nu mai imbrac tot timpul la fel?
ai vreo idee ca sa ies din rutina si plictiseala (stilistica)?
am vreo sansa sa ies din blugi?

Inainte de orice, resping ideea ca ai neaparat nevoie sa iti cumperi (iarasi!) haine ca sa aduci o schimbare in felul in care te imbraci. Shoppingul fara tinta si mai ales shoppingul bazat pe aceleasi „tipare” vestimentare pe care le-ai avut pana acum iti va aduce fix aceleasi rezultate. Adica zero schimbare, doar ceva mai multe haine in dulap.

De fapt, stiu ca ai nevoie doar de 3 gesturi si 3 lucruri (pe care e posibil sa le ai deja in garderoba, intre noi fie vorba) pentru ca maine sa te imbraci diferit de cum te-ai imbracat pana azi, plecand de la tinuta ta cea mai basic.

1. Inlocuieste jeansii

Cat de usor e sa te blochezi in genul asta de tinuta ultra-comoda si familiara: camasa si blugi, tricou si colanti… Formula poate fi exemplificata si prin purtarea unei bluze oarecare, asortata cu niste pantaloni pe care ii ai in 5 culori diferite, dar in exact aceeasi croiala. Ceea ce din punct de vedere stilistic inseamna ca doar repeti aceeasi pereche de pantaloni. Intelegi ce vreau sa spun. Re-pe-ti-ti-vi-ta-te.

Pe de alta parte, e suficient un sigur articol vestimentar ca sa iesi din acest ciclu de monotonie vestimentara. Sa-i spunem „substitut de jeansi” si, la fel ca blugii sau colantii, il vei alege astfel incat sa se asorteze cu cat mai multe piese din actuala ta garderoba. Ar trebui sa fie o piesa pe care sa o imbraci fara efort si pe care sa o integrezi si intr-o tinuta casual, si intr-una mai studiata (intentionat nu am spus „eleganta”).

Cu ce poti inlocui jeansii (vezi fotografia de mai jos): pantaloni slim, pantaloni largi si lungi, culottes, pantaloni paperbag sau cargo, pantaloni tip chinos, pantaloni statement (colorati sau cu un imprimeu vizibil), o fusta midi din denim, o fusta ampla imprimata, o fusta cu croiala A-line colorata sau imprimata.

In garderoba mea, substitutul la jeansi sunt fustele – in diferite culori si imprimeuri, in cateva croieli, mai toate cu aceeasi lungime. Le adaug tricouri simple, hanorace, camasi albe, camasi din denim, pulovere texturate, cardigane, geci bomber sau din piele… Posibilitatile sunt nelimitate.

2. Gaseste-ti accesoriul de suflet

Anna Wintour si ochelarii ei de soare. Lenny Kravitz si esarfele lui enorme. Carrie Bradshaw si perechile ei de Manolo Blahnik. Iris Apfel si margelele ei gigantice, plus ramele de ochelari negre, rotunde, supradimensionate. Genul acesta de „semnatura stilistica” nu este rezervata doar celebritatilor, este 100% si la indemana ta. La fel cum este la latitudinea ta ce alegi sa te reprezinte: bijuterii originale semnate de un designer roman contemporan, gablonturi multicolore cumparate din mall, un accesoriu mostenit de la o bunica mult-iubita, turbanele africane, un anume tip de geanta, adidasi in toate culorile posibile, esarfele pictate de prietena ta cea mai buna, sosete cu dungi multicolore sau desene copilaroase, poate chiar ceva ce ai creat cu mainile proprii.

In cazul meu, sunt cerceii – mari, spectaculosi, din metal sau portelan. Nu simt nevoia sa ma incarc cu alte bijuterii, iar din cand in cand imi completez tinutele cu cate o curea.

Ideea e simpla: descopera ce te reprezinta si ce-ti place cu adevarat, and stick with it.

3. Adauga a treia piesa

Esti printre femeile care prefera sezonul rece, traind cu impresia ca doar atunci ai cum sa construiesti tinute complexe, cu texturi si straturi diverse? Poti apela la aceeasi manevra si in sezonul cald, chiar si cand intentia e sa te imbraci cat mai simplu, cat mai vaporos sau cat mai racoros. Smecheria e urmatoarea: adaugi o a treia piesa la respectiva tinuta basic, fara sa sacrifici confortul (termic, stilistic sau fizic).

De regula, aceasta A Treia Piesa poate fi: un sacou bine croit, o vesta, un cardigan, un tricou sau un body purtat pe dedesubtul piesei centrale din tinuta, o esarfa mare, o palarie, o bandana, o bentita in par, o curea colorata, un accesoriu-bijuterie suplimentar…

Ca sa nu complici lucrurile (mai ales ca unele din piesele insiruite mai sus nu sunt de sezon cald), recomandarea mea e simpla: o camasa.

Nu trebuie sa fie neaparat alba sau bleu, desi sunt doua nuante neutre deschise care se asorteaza la absolut orice culoare si orice imprimeu. Nu trebuie nici sa fie de o anumite lungime, croiala sau dintr-o anumita tesatura. Poti adauga la fel de bine o camasa oversize din in, ca si una ultra-feminina din panza topita, cu mici volane la guler. Poti lua din dulap o camasa semi-cambrata cu maneci scurte sau o camasa transparenta. Sau o camasa cu imprimeu.

Indiferent ce tip de camasa alegi, tot va fi o adaugire frumoasa la maieul banal si fusta comoda (vezi punctul 1!) pe care le vei trage pe tine intr-o sambata dimineata de iunie, cand vrei sa ajungi si la piata, si la pranz la socrii sau la parinti, si prin parc cu copilul, ba poate incape in program si o manichiura, o tura rapida pe la mall si seara un pahar de rose la o terasa pe malul lacului… Deci, keep it simple: alcatuieste o tinuta comoda si adauga-i o camasa. Apoi joaca-te cu styling-ul ei: innoad-o, sufleca-i manecile, inchide-o la un singur nasture sau la toate, gliseaz-o partial in fusta sau pantalon, las-o complet pe dinafara.. Asta-i tot.

Singura mea recomandare este ca, in zilele cu mult soare, sa alegi o camasa din in si/ sau bumbac. Pastreaza camasile din matase, poliester si diverse alte fibre artificiale pentru serile racoroase de vara sau pentru inceputul toamnei.

In realitate, ideea ca stilul se obtine cu dificultate, ca nu e accesibil tuturor, ca presupune garderobe mari si tinute complicate, e un gand limitativ si o ipoteza gresita. Dupa cum ai vazut mai sus, o tinuta „cu stil” se poate obtine neasteptat de usor, iar „stilul” in sine este o definitie foarte personala (altfel spus, nu te adapta definitiilor altora si nu reproduce ceea ce altii considera a fi stil). Sigur, uneori e nevoie de o mana de ajutor, de putin ghidaj din partea unui observator extern sau de o metoda (etape, pasi, directie) ca sa intri pe fagasul potrivit.

Asta iti ofer in cele 3 sesiuni de Style Vision Board: te ajut sa faci primii pasi spre adevaratul tau stil, sa vezi cu claritate drumul inainte, sa ai cu tine acel bagaj de cunostinte necesar ca sa nu te mai invarti in cerc. Ca sa stii exact de unde sa incepi, apropo de fraza de la inceputul articolului. In acest moment am doar 8 locuri disponibile in luna iunie in programul Style Vision Board, iunie este si ultima luna (pana la toamna!) in care SVB este deschis. Ca sa iti rezervi locul, scrie-mi aici.

close

Nu rata nici un trend!

CITEȘTE POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE